Skocz do zawartości

Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych


Rekomendowane odpowiedzi

A ja jako swiezynka mam takie pytanko i absolutnie nie moge znalec na nie odpowiedzi korzystajac z wyszukiwarki....

Jak zrobic poledwice (piers kurzenca czy inna wedline)wedzona ale obtoczona w ziolach (majeranek, pieprz czy inne cudo)? Sa porady o przyprawach w peklowaniu ale ja chce taka poledwice w otoczce z przypraw...Jak technologia? Jaki wplyw bedzia mialo wedzenie na smak przypraw(moga przeciez zgorzkniec albo zwyczajnie odpasc..) No i kiedy obtaczac? Po wedzeniu? Przed?...Pare wedzoneczek mam juz na koncie..wzystkie udane i chce cos nowego zrobic a ze ida swieta.....Dziekuje za odpowiedz :)

em
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-274522
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 238
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 miesiące temu...

Wspaniałe wiadomości dla mnie jestem citkę mądrzejszy.

 

[ Dodano: Sob 01 Cze, 2013 16:13 ]

Grzesiek pozdrawiam Cię ,w sprawie tabletu trochę się sprawa przesunie ze w.zględów finnsowych

jozek43
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-286678
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam:)

Jako początkujący poczytałem teorię.Zapeklowałem szynkę 2,2kg ,baleronik 1,8kg i boczek 1.1kg. Peklowani 5 dni z nastrzykiem.W sobotę zamierzam uwędzić i nie chciał bym popełnić jakiegos błędu. Chodzi mi o czas wędzenia tego mięska i czas oraz temp.parzenia .Zakupiłem termometr elektroniczny ze szpikulcem i będę starał się o temp 72 w środku mięśnia ,ale mniej więcej ile to potrwa i czy szyneczki prosto z wędzarni dać do wrzątku? Jak długo mięso wędzić?

Edytowane przez Pabloss
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321692
Udostępnij na innych stronach

Wędzi się do uzyskania pożądanego koloru , parzysz wędzonki  wprost z wędzarni w temperaturze ok 75- 80 st  do temperatury w środku wędzonki ok 67-70 st C .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321695
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem ,że wrzucamy do wody o temp.80 stopni z wbitym termometrem i czekamy aż osiągną 70 w środku? A pożądany kolor to pojęcie względne:) mniej więcej jak długo mam je tam wędzić ? Mam czas i mogę jeszcze w niedzielę poprawić

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321712
Udostępnij na innych stronach

mniej więcej jak długo mam je tam wędzić ?

 

 

 Od momentu prawidłowego wędzenia z 3 - 4 godzinki .  Po sparzeniu i wystudzeniu w niedzielę możesz jeszcze około 1,5  godzinki  wędzić .

 

 

  Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321719
Udostępnij na innych stronach

A to już wyższa szkoła , bo nie wiedziałem że po sparzeniu jeszcze można wędzić. Ciekawe jak zadziała moja wędzarnia ? Jest to piec kaflowy w którym jest piec chlebowy, wędzarnia i palenisko na którym ,można gotować. Jak w zeszłym tygodniu zapaliłem to pomiędzy kaflami wychodził dym.Stara glina się pokruszyła i wyleciała.Wylepilem fugi na nowo gliną i teraz pewnie będzie szczelnie ,tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem ,bo w wędzarni mimo braku wędzonek powstawał bardzo przyjemny zapach dymu i wędzonek którym przesiąknęło moje ubranie:)

Edytowane przez Pabloss
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321731
Udostępnij na innych stronach

 

 

A pożądany kolor to pojęcie względne:) mniej więcej jak długo mam je tam wędzić? 
Nie wiemy, jakie ma twoja wędzarnia "możliwości techniczne" ale jeśli nie wiesz, do jakiej barwy masz uwędzić to: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki

Poczytaj parę przepisów ze szczególną uwagą na barwę powierzchni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321951
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie porady. Szyneczki wyszły super jak z obrazka ,smak doskonały:) są pyszne .Peklowałem 5 dni według tabeli dziadka ,jednak zmniejszyłem ilość peklosoli .Wędziłem 7 godzin w temp .55-60 stopni . Szynki parzyłem w temp 72-75 st około 2 godzin zanim osiągnęły temp 67 stopni. Jak na debiut to wszystko wyszło super dzięki temu ,że wiedzę zaczerpnąłem z tego forum. Dziękuję i pozdrawiam

Pabloss

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-322962
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile trzeba wedzic szynki ( takie ok. 1 kg.) zeby ich nie par żyć.

 

Wszystko zależy od mięśni....  :cool: , z których jest szynka.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323084
Udostępnij na innych stronach

Ile trzeba wedzic szynki ( takie ok. 1 kg.) zeby ich nie par żyć.

Pytanie jest wadliwie postawione.

Wędzenie ma na celu zakonserwowanie mięsa dymem, nadanie mu smaku i aromatu oraz ładnego koloru.

Po procesie wędzenia należy szynkę poddać obróbce termicznej. Może to być parzenie w wodzie lub pieczenie w wędzarni (albo piekarniku domowym).

Zatem Twoja szyneczka powinna być wędzona aż do uzyskania satysfakcjonującego Cię koloru a następnie pieczona w wędzarni aż do uzyskania w środku 68st.C.

Pieczenie przeprowadzamy w wyższej niż wędzenie temperaturze, 85-95st.C.

W czasie pieczenia dobrze jest na dno wędzarni włożyć pojemnik z wodą. Para wodna dobrze przewodzi ciepło i zapobiega nadmiernemu wysuszeniu powierzchni szynki.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323087
Udostępnij na innych stronach

marel58au wchodzisz na stronę główną i tam Artykuły->wędzonki->Szynka   pierwszy artykuł i już masz odpowiedź

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323088
Udostępnij na innych stronach

 

 

W czasie pieczenia dobrze jest na dno wędzarni włożyć pojemnik z wodą

...i dla takich wiadomości jestem na tym forum . :) . A nie pindu lindu i skakaniu sobie do oczu :( .Dziękuje :clap:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323090
Udostępnij na innych stronach

 

Ile trzeba wedzic szynki ( takie ok. 1 kg.) zeby ich nie par żyć.

Pytanie jest wadliwie postawione.

Wędzenie ma na celu zakonserwowanie mięsa dymem, nadanie mu smaku i aromatu oraz ładnego koloru.

Po procesie wędzenia należy szynkę poddać obróbce termicznej. Może to być parzenie w wodzie lub pieczenie w wędzarni (albo piekarniku domowym).

Zatem Twoja szyneczka powinna być wędzona aż do uzyskania satysfakcjonującego Cię koloru a następnie pieczona w wędzarni aż do uzyskania w środku 68st.C.

Pieczenie przeprowadzamy w wyższej niż wędzenie temperaturze, 85-95st.C.

W czasie pieczenia dobrze jest na dno wędzarni włożyć pojemnik z wodą. Para wodna dobrze przewodzi ciepło i zapobiega nadmiernemu wysuszeniu powierzchni szynki.

A po uzyskaniu 68st.C w środku szynki to kończyć czy jeszcze trzymać? Jak trzymać to ile minut ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323092
Udostępnij na innych stronach

 

 

A po uzyskaniu 68st.C w środku szynki to
...

kończyć , bo temperatura i tak " siłą bezwładności " jeszcze trochę podejdzie

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323093
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Co sądzicie o tych wędzonkach?

 

na piątkę

Ładnie zapeklowane i uwędzone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-325160
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.