em Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 13 Marca 2013 A ja jako swiezynka mam takie pytanko i absolutnie nie moge znalec na nie odpowiedzi korzystajac z wyszukiwarki....Jak zrobic poledwice (piers kurzenca czy inna wedline)wedzona ale obtoczona w ziolach (majeranek, pieprz czy inne cudo)? Sa porady o przyprawach w peklowaniu ale ja chce taka poledwice w otoczce z przypraw...Jak technologia? Jaki wplyw bedzia mialo wedzenie na smak przypraw(moga przeciez zgorzkniec albo zwyczajnie odpasc..) No i kiedy obtaczac? Po wedzeniu? Przed?...Pare wedzoneczek mam juz na koncie..wzystkie udane i chce cos nowego zrobic a ze ida swieta.....Dziekuje za odpowiedz Cytuj em Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-274522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 13 Marca 2013 Em...jest taki zwierz....na świecie i w internecie :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9574&highlight=tuning+w%EAdzonek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-274526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
em Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 14 Marca 2013 dzieki o to prawie mi chodzilo.....wpisujac w wyszukiwarce interesujace mnie slowa nie ma wynikow i stad moje zapytanie u fachowcow..... Cytuj em Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-274697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef Kulczyk Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Wspaniałe wiadomości dla mnie jestem citkę mądrzejszy. [ Dodano: Sob 01 Cze, 2013 16:13 ]Grzesiek pozdrawiam Cię ,w sprawie tabletu trochę się sprawa przesunie ze w.zględów finnsowych Cytuj jozek43 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-286678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabloss Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Witam:)Jako początkujący poczytałem teorię.Zapeklowałem szynkę 2,2kg ,baleronik 1,8kg i boczek 1.1kg. Peklowani 5 dni z nastrzykiem.W sobotę zamierzam uwędzić i nie chciał bym popełnić jakiegos błędu. Chodzi mi o czas wędzenia tego mięska i czas oraz temp.parzenia .Zakupiłem termometr elektroniczny ze szpikulcem i będę starał się o temp 72 w środku mięśnia ,ale mniej więcej ile to potrwa i czy szyneczki prosto z wędzarni dać do wrzątku? Jak długo mięso wędzić? Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Pabloss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Wędzi się do uzyskania pożądanego koloru , parzysz wędzonki wprost z wędzarni w temperaturze ok 75- 80 st do temperatury w środku wędzonki ok 67-70 st C . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabloss Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Rozumiem ,że wrzucamy do wody o temp.80 stopni z wbitym termometrem i czekamy aż osiągną 70 w środku? A pożądany kolor to pojęcie względne:) mniej więcej jak długo mam je tam wędzić ? Mam czas i mogę jeszcze w niedzielę poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) mniej więcej jak długo mam je tam wędzić ? Od momentu prawidłowego wędzenia z 3 - 4 godzinki . Po sparzeniu i wystudzeniu w niedzielę możesz jeszcze około 1,5 godzinki wędzić . Pozdrawiam Edytowane 19 Grudnia 2013 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabloss Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) A to już wyższa szkoła , bo nie wiedziałem że po sparzeniu jeszcze można wędzić. Ciekawe jak zadziała moja wędzarnia ? Jest to piec kaflowy w którym jest piec chlebowy, wędzarnia i palenisko na którym ,można gotować. Jak w zeszłym tygodniu zapaliłem to pomiędzy kaflami wychodził dym.Stara glina się pokruszyła i wyleciała.Wylepilem fugi na nowo gliną i teraz pewnie będzie szczelnie ,tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem ,bo w wędzarni mimo braku wędzonek powstawał bardzo przyjemny zapach dymu i wędzonek którym przesiąknęło moje ubranie:) Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Pabloss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 20 Grudnia 2013 A pożądany kolor to pojęcie względne:) mniej więcej jak długo mam je tam wędzić? Nie wiemy, jakie ma twoja wędzarnia "możliwości techniczne" ale jeśli nie wiesz, do jakiej barwy masz uwędzić to: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki Poczytaj parę przepisów ze szczególną uwagą na barwę powierzchni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-321951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabloss Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dziękuję za wszystkie porady. Szyneczki wyszły super jak z obrazka ,smak doskonały:) są pyszne .Peklowałem 5 dni według tabeli dziadka ,jednak zmniejszyłem ilość peklosoli .Wędziłem 7 godzin w temp .55-60 stopni . Szynki parzyłem w temp 72-75 st około 2 godzin zanim osiągnęły temp 67 stopni. Jak na debiut to wszystko wyszło super dzięki temu ,że wiedzę zaczerpnąłem z tego forum. Dziękuję i pozdrawiamPabloss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-322962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Pabloss ,ciekaw jestem wyglądu Twoich wędlin po uwędzeniu.Proszę o zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam. Jestem początkujący i mam pytanie. Ile trzeba wedzic szynki ( takie ok. 1 kg.) zeby ich nie par żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Ile trzeba wedzic szynki ( takie ok. 1 kg.) zeby ich nie par żyć. Wszystko zależy od mięśni.... , z których jest szynka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Ile trzeba wedzic szynki ( takie ok. 1 kg.) zeby ich nie par żyć.Pytanie jest wadliwie postawione.Wędzenie ma na celu zakonserwowanie mięsa dymem, nadanie mu smaku i aromatu oraz ładnego koloru.Po procesie wędzenia należy szynkę poddać obróbce termicznej. Może to być parzenie w wodzie lub pieczenie w wędzarni (albo piekarniku domowym).Zatem Twoja szyneczka powinna być wędzona aż do uzyskania satysfakcjonującego Cię koloru a następnie pieczona w wędzarni aż do uzyskania w środku 68st.C.Pieczenie przeprowadzamy w wyższej niż wędzenie temperaturze, 85-95st.C.W czasie pieczenia dobrze jest na dno wędzarni włożyć pojemnik z wodą. Para wodna dobrze przewodzi ciepło i zapobiega nadmiernemu wysuszeniu powierzchni szynki. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 27 Grudnia 2013 marel58au wchodzisz na stronę główną i tam Artykuły->wędzonki->Szynka pierwszy artykuł i już masz odpowiedź Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 27 Grudnia 2013 W czasie pieczenia dobrze jest na dno wędzarni włożyć pojemnik z wodą ...i dla takich wiadomości jestem na tym forum . . A nie pindu lindu i skakaniu sobie do oczu .Dziękuje Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Ile trzeba wedzic szynki ( takie ok. 1 kg.) zeby ich nie par żyć.Pytanie jest wadliwie postawione.Wędzenie ma na celu zakonserwowanie mięsa dymem, nadanie mu smaku i aromatu oraz ładnego koloru.Po procesie wędzenia należy szynkę poddać obróbce termicznej. Może to być parzenie w wodzie lub pieczenie w wędzarni (albo piekarniku domowym).Zatem Twoja szyneczka powinna być wędzona aż do uzyskania satysfakcjonującego Cię koloru a następnie pieczona w wędzarni aż do uzyskania w środku 68st.C.Pieczenie przeprowadzamy w wyższej niż wędzenie temperaturze, 85-95st.C.W czasie pieczenia dobrze jest na dno wędzarni włożyć pojemnik z wodą. Para wodna dobrze przewodzi ciepło i zapobiega nadmiernemu wysuszeniu powierzchni szynki. A po uzyskaniu 68st.C w środku szynki to kończyć czy jeszcze trzymać? Jak trzymać to ile minut ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 27 Grudnia 2013 A po uzyskaniu 68st.C w środku szynki to ...kończyć , bo temperatura i tak " siłą bezwładności " jeszcze trochę podejdzie Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Teraz chyba wiem wszystko. Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabloss Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Pabloss ,ciekaw jestem wyglądu Twoich wędlin po uwędzeniu.Proszę o zdjęcia.Proszę bardzo:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-323356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabloss Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Co sądzicie o tych wędzonkach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-325104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 7 Stycznia 2014 na piątkę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-325124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Co sądzicie o tych wędzonkach? na piątkę Ładnie zapeklowane i uwędzone. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/9/#findComment-325160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.