Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

FRANKFURTERKI wg Bogumiła Sztuczki.

 

01.thumb.jpg.3d1fa1d88a3d003a0b91b7e10369129b.jpg

 

Składniki mięsne:

 

  • karkówka wp. - 90%
  • podgardle wp. -  10%

 

Przyprawy i dodatki:

 

  • gałka muszkatołowa - 1g/kg
  • pieprz czarny grubo mielony - 2g/kg
  • peklosól - 21g/kg
  • można dodać gorczycy – ziarno
  • jelita baranie cienkie.

 

02.thumb.jpg.bda293c7ccd17aced7a0eb9fb857d357.jpg

 

Sposób wykonania:

 

Mięso kroimy na niewielkie kawałki i peklujemy 24h/48h w chłodziarce. Po peklowaniu doprawiamy przyprawami i mieszamy.

Przyprawiamy przed mieleniem, aby nie mieszać już mięsa zmielonego. Następnie przepuszczamy mięso przez siatkę o średnicy otworów fi 8 i co jakiś czas przesypujemy ziarnami gorczycy.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy jelita baranie i rozwieszamy na około 2 h celem osadzenia.

Następnie przeprowadzamy osuszanie w wędzarni i rozpoczynamy proces wędzenia właściwego. Wędzenie trwa około ¾ h, a przeprowadzamy je przy użyciu samego generatora dymu (można uznać je za wędzenie zimne).

Wędzenie prowadzimy do czasu uzyskania założonego koloru. Gotowe.

 

03.thumb.jpg.538f678dbaa9cf13724c5b4feba79469.jpg

04.thumb.jpg.c6477ac2972c07731f84a8567ea3f8d5.jpg

05.thumb.jpg.23ecdbcaaf58974aef05e24caa0f0477.jpg

 

Smacznego!

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/
Udostępnij na innych stronach

Takie kiełbasy lubię. Myślę że pominięcie 10% podgardla nie wpłynie na jakość, smak. A lubię bo jeden gatunek mięsa , prosta technologia a kiełba smaczna. 👍.

Pytanie. Na ile autor ocenia skład tłuszczu. Pokuszę się o tłusta karkówkę tak aby brak podgardla był niezauważalny ewentualnie dodam słoniny ewentualnie boczek.

Podgardla nie wszędzie jest do dostania. Przy kilku kg kiełby wyprawa po kilo lub mniej  podgardla nie ma sensu. 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-928855
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Myślę że pominięcie 10% podgardla nie wpłynie na jakość, smak.

Chciałem tylko zwrócić uwagę ,że to łuszcz jest nośnikiem smaku.Moim zdaniem lepiej za tłusto niż za chudo.

  • Upvote 2

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-928907
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Moim zdaniem lepiej za tłusto niż za chudo.

O to chodzi. Jest taka niepisana zasada, iz pierwszy raz powinno się wykonać wyrób według sprawdzonego przepisu (nawet w małej, próbnej serii). Dopiero później będzie czas na modyfikacje dogadzające własnemu smakowi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-928913
Udostępnij na innych stronach

I tak zrobię karkówka 70%+ boczek 30%. Może ciut inaczej zobaczę jak tłusty surowiec .

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-928927
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis ,prosty w wykonaniu. Zastanawia mnie tylko kwestia braku podpiekania i ewentualnego parzenia.

Czy to jest coś w stylu naszej kiełbasy polskiej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929136
Udostępnij na innych stronach

Też mnie zastanawia

14 minut temu, Switala18 napisał(a):

kwestia braku podpiekania i ewentualnego parzenia

 

Czas 

W dniu 5.06.2024 o 10:00, Maxell napisał(a):

Wędzenie trwa około ¾ h, a przeprowadzamy je przy użyciu samego generatora dymu (można uznać je za wędzenie zimne).

3/4 h takie kiełbaski to chyba bardziej w ciepłym, chyba że te frankfurterki są na nutę kiełbasy polskiej.

Nawet w zimnym dymie 3/4 h to raczej za mało?

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929139
Udostępnij na innych stronach

Trzy lub cztery godziny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929140
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, mamuśka napisał(a):

to raczej

Wędzimy ZAWSZE do pożądanego koloru. U mnie w Borniaku trwa to zwykle 1,5 h . Natomiast Bogdan podał swój czas ze swojej wędzarni.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929141
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Switala18 napisał(a):

Zastanawia mnie tylko kwestia braku podpiekania i ewentualnego parzenia.

Czy to jest coś w stylu naszej kiełbasy polskiej?

Franków nie obrabiasz termicznie to nie kabanosy. Można jedynie pod koniec wędzenia podnieść lekko temp. do 40C na 30 min. i leciutko je "ściać", mi np. takie bardziej odpowiadają. Natomiast klasycznie zimno wędzone są bardzo smaczne.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929187
Udostępnij na innych stronach

W dniu 6.06.2024 o 19:56, Grzewlod napisał(a):

Franków nie obrabiasz termicznie to nie kabanosy. Można jedynie pod koniec wędzenia podnieść lekko temp. do 40C na 30 min. i leciutko je "ściać", mi np. takie bardziej odpowiadają. Natomiast klasycznie zimno wędzone są bardzo smaczne.

Dziękuję ci za odpowiedz, kwestia obróbki wędzenia wychodzi jak przy kiełbasie polskiej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929503
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.