Maxell Opublikowano 5 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Czerwca 2024 FRANKFURTERKI wg Bogumiła Sztuczki. Składniki mięsne: karkówka wp. - 90% podgardle wp. - 10% Przyprawy i dodatki: gałka muszkatołowa - 1g/kg pieprz czarny grubo mielony - 2g/kg peklosól - 21g/kg można dodać gorczycy – ziarno jelita baranie cienkie. Sposób wykonania: Mięso kroimy na niewielkie kawałki i peklujemy 24h/48h w chłodziarce. Po peklowaniu doprawiamy przyprawami i mieszamy. Przyprawiamy przed mieleniem, aby nie mieszać już mięsa zmielonego. Następnie przepuszczamy mięso przez siatkę o średnicy otworów fi 8 i co jakiś czas przesypujemy ziarnami gorczycy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jelita baranie i rozwieszamy na około 2 h celem osadzenia. Następnie przeprowadzamy osuszanie w wędzarni i rozpoczynamy proces wędzenia właściwego. Wędzenie trwa około ¾ h, a przeprowadzamy je przy użyciu samego generatora dymu (można uznać je za wędzenie zimne). Wędzenie prowadzimy do czasu uzyskania założonego koloru. Gotowe. Smacznego! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Czerwca 2024 (edytowane) Takie kiełbasy lubię. Myślę że pominięcie 10% podgardla nie wpłynie na jakość, smak. A lubię bo jeden gatunek mięsa , prosta technologia a kiełba smaczna. 👍. Pytanie. Na ile autor ocenia skład tłuszczu. Pokuszę się o tłusta karkówkę tak aby brak podgardla był niezauważalny ewentualnie dodam słoniny ewentualnie boczek. Podgardla nie wszędzie jest do dostania. Przy kilku kg kiełby wyprawa po kilo lub mniej podgardla nie ma sensu. Edytowane 5 Czerwca 2024 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-928855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Czerwca 2024 3 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Myślę że pominięcie 10% podgardla nie wpłynie na jakość, smak. Chciałem tylko zwrócić uwagę ,że to łuszcz jest nośnikiem smaku.Moim zdaniem lepiej za tłusto niż za chudo. 2 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-928907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Czerwca 2024 38 minut temu, arkadiusz napisał(a): Moim zdaniem lepiej za tłusto niż za chudo. O to chodzi. Jest taka niepisana zasada, iz pierwszy raz powinno się wykonać wyrób według sprawdzonego przepisu (nawet w małej, próbnej serii). Dopiero później będzie czas na modyfikacje dogadzające własnemu smakowi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-928913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Czerwca 2024 I tak zrobię karkówka 70%+ boczek 30%. Może ciut inaczej zobaczę jak tłusty surowiec . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-928927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 6 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Czerwca 2024 Ciekawy przepis ,prosty w wykonaniu. Zastanawia mnie tylko kwestia braku podpiekania i ewentualnego parzenia. Czy to jest coś w stylu naszej kiełbasy polskiej? Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Czerwca 2024 (edytowane) Też mnie zastanawia 14 minut temu, Switala18 napisał(a): kwestia braku podpiekania i ewentualnego parzenia Czas W dniu 5.06.2024 o 10:00, Maxell napisał(a): Wędzenie trwa około ¾ h, a przeprowadzamy je przy użyciu samego generatora dymu (można uznać je za wędzenie zimne). 3/4 h takie kiełbaski to chyba bardziej w ciepłym, chyba że te frankfurterki są na nutę kiełbasy polskiej. Nawet w zimnym dymie 3/4 h to raczej za mało? Edytowane 6 Czerwca 2024 przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Czerwca 2024 Trzy lub cztery godziny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Czerwca 2024 4 minuty temu, mamuśka napisał(a): to raczej Wędzimy ZAWSZE do pożądanego koloru. U mnie w Borniaku trwa to zwykle 1,5 h . Natomiast Bogdan podał swój czas ze swojej wędzarni. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Czerwca 2024 Waldku, ja wiem że ZAWSZE do pożądanego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Czerwca 2024 16 minut temu, mamuśka napisał(a): ja wiem że ZAWSZE do pożądanego koloru 😘I chodzi by wszyscy wiedzieli Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Czerwca 2024 4 godziny temu, Switala18 napisał(a): Zastanawia mnie tylko kwestia braku podpiekania i ewentualnego parzenia. Czy to jest coś w stylu naszej kiełbasy polskiej? Franków nie obrabiasz termicznie to nie kabanosy. Można jedynie pod koniec wędzenia podnieść lekko temp. do 40C na 30 min. i leciutko je "ściać", mi np. takie bardziej odpowiadają. Natomiast klasycznie zimno wędzone są bardzo smaczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Czerwca 2024 W dniu 6.06.2024 o 19:56, Grzewlod napisał(a): Franków nie obrabiasz termicznie to nie kabanosy. Można jedynie pod koniec wędzenia podnieść lekko temp. do 40C na 30 min. i leciutko je "ściać", mi np. takie bardziej odpowiadają. Natomiast klasycznie zimno wędzone są bardzo smaczne. Dziękuję ci za odpowiedz, kwestia obróbki wędzenia wychodzi jak przy kiełbasie polskiej Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20935-frankfurterki-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a-sztuczki/#findComment-929503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.