arkadiusz Opublikowano 13 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Lipca 2024 (edytowane) 51 minut temu, Dawideo napisał(a): III klasa i tłuszcz na sitku fi2,7 Błędów jest kilka i kolor mi się nie podoba , ale to efekt mielenia tłuszczu razem z III wp.Jeśli masz galaretkę w kiełbasie krakowskiej czego nie powinno być to znaczy ,że dałeś za dużo wody albo mięso jej nie trzyma, albo słabo ją wrobiłeś ,ale podstawowy błąd to zmielenie tłuszczu na drobnym sitku.Tłuszcz nic nie klei jak Ci się zapewne wydawało.Jeśli mielisz zelmerkiem to tłuszcz na siatce 8 ,jeśli na wilku to 6. Oprócz tego słabo wymieszałeś I wp. i nie puściła kleju i słabo wymieszałeś cały farsz.Zmielenia tłuszczu razem z III wp. dało taki efekt ,że nie było kleju.Zanim coś zrobisz to zajrzyj do Akademi Dziadka , albo zapytaj na stronie.Nie będzie wtedy wtopy. Edytowane 13 Lipca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20988-zepsuta-lod%C3%B3wka-mi%C4%99so-w-solance-6h-w-temp-10-12-stopni/page/2/#findComment-937740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 13 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Lipca 2024 (edytowane) Coś czułem, że jest nie tak. 2 lata temu robiłem krakowską i wyszło super. Ale tam była sama łopatka. No i I wp. była w kostkę, a reszta na sitku fi 8, (nie miałem wtedy drobnych sitek) Teraz robiłem z pozostałości... (a jest to moje drugie podejście do tej kiełbasy). Wędzę rzadko ( kilka razy do roku), więc również brak doświadczenia robi swoje. @arkadiusz Dzięki za wskazówki, na pewno je zastosuję. Edytowane 13 Lipca 2024 przez Dawideo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20988-zepsuta-lod%C3%B3wka-mi%C4%99so-w-solance-6h-w-temp-10-12-stopni/page/2/#findComment-937750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Lipca 2024 1 godzinę temu, Dawideo napisał(a): i tłuszcz na sitku fi2,7 Wychodzi mazia ..........błąd Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20988-zepsuta-lod%C3%B3wka-mi%C4%99so-w-solance-6h-w-temp-10-12-stopni/page/2/#findComment-937754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 23 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Grudnia 2024 No to krakowska 2.0. Po kilku uwagach kolegów🙂 (chyba dużo lepiej😉) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20988-zepsuta-lod%C3%B3wka-mi%C4%99so-w-solance-6h-w-temp-10-12-stopni/page/2/#findComment-978011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Grudnia 2024 24 minuty temu, Dawideo napisał(a): krakowska 2.0. Po kilku uwagach kolegów Widać, że nauka nie idzie w las. Brawo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20988-zepsuta-lod%C3%B3wka-mi%C4%99so-w-solance-6h-w-temp-10-12-stopni/page/2/#findComment-978017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.