BonAir Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 26 Listopada 2009 andrzej k, czy w salcesonie przedstawionym na 3 zdjęciu te "długie, poskręcane" to są uszy wp ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-89503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 26 Listopada 2009 drzej k, czy w salcesonie przedstawionym na 3 zdjęciu te "długie, poskręcane" to są uszy wp ? Tak :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-89506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 26 Listopada 2009 Piękności , narobiłeś Andrzeju smaku .Gratuluje wyrobu. :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-89514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 26 Listopada 2009 Proszę o przepis,to w sobotę zacznę robić. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-89516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 26 Listopada 2009 Piękne i napewno smakowite te trojaczki, salceson bez ucha wp. " to jak baba bez huciabki " :lol: Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-89524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 26 Listopada 2009 Proszę o przepis,to w sobotę zacznę robić. Witam Jeżeli chodzi o przepis to : jest to mój wyrób autorski gdzie za każdym razem daję taki surowiec jaki posiadam . Do tego wyrobu użyłem – podaję skład , a ilość pozostawiam do wyboru . - Głowa wieprzowa ( z uszami ) - Podgardle wp. - Serca wp. -Ozorki wp. -Nerki wp. - Krew 1 litr Razem z krwią 8kg Przyprawy : - Sól 19g /kg - Pieprz 2g/kg - Ziele angielskie 0,5 g /kg - Czosnek 1g/kg Salceson zrobiony w kątnicach wieprzowych . Instrukcję wykonania znajdziesz : Strona główna - Menu technologiczne – beleczka Wędliny podrobowe – Salcesony . W razie niejasności chętnie odpowiem . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-89582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 27 Listopada 2009 Jestem tak dogłębnie pobudzony tymi Waszymi fotkami salcesonów ,że głowa boli.A już całkowicie dobili mnię koledzy Podlasiak i Andrzej K, Rano startuję po tych małych ubojniach,wracam z kątnicami,żołądkami,krwią i twardo robię, Smak czułem już przy tych fotkach, POzdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-89605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Z grubsza przebiłem się przez wątek, ale mogłem czegoś nie doczytać, tak więc proszę nie krzyczcie. Będę robił salceson z przepisu w pierwszym poście. Mam jednak kilka pytań.Jak wyczytałem żołądek napełnia się z lekkim luzem gdyż się on kurczy. Nie mam żołądka, więc zrobię w osłonkach poliamidowych fi 95. Napełniać szczelnie? Zostawiać luz? Spłaszczać nie będę, odpowiada mi kształt okrągły. Czy głowę wieprzową można zastąpić innym mięsem? Nie bardzo mam dostęp do głowy, jak pytam w okolicznych sklepach to robią wielkie oczy. Jeżeli już bym bym dostał tę głowę, to czy do salcesonu dodaję także ryj i uszy? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-93468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Nie bardzo mam dostęp do głowy, jak pytam w okolicznych sklepach to robią wielkie oczy. Jeżeli już bym bym dostał tę głowę, to czy do salcesonu dodaję także ryj i uszy?Głowizna to podstawa. Ja dodaję wszystko. Można zrobić z nóżek i golonek. Jak nie chcesz dociskać , to osłonki termokurczliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-93471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Mam tylko poliamidową. :sad: Napełniać ściśle czy zostawić luz? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-93483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Napełniać ściśle czy zostawić luz? Tak ściśle :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-93499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Dziś zrobiłem swój pierwszy wyrób w stylu salceson. Bez peklosoli, sama sól (kolor mi nie przeszkadza) Wyszło dobre, ale....1. Czy skórki zmielone na siatce 2 mm to nie za grubo? Wyraźnie je widać w przekroju, co mi trochę przeszkadza.2. Czy można uniknąć zbierania się tłuszczu na dole, tuż pod osłonką (robiłem w poliamidowej)?3. Jak ocenić słoność? Na ciepło było bardzo słone, po ostudzeniu ledwo słone? Nie trafiłem ze słonością :mellow: Podobnie za mało czosnku i pieprzu, choć na ciepło było "za dużo" Skład głowy wieprzowe- 3 kg z kościąsłonina - 20 dagskórki wieprzowe - 20 dagokrawki od szynki - 40 dagRazem 4 kg. sól 70gczosnek - 10g suszonegomajeranek - czubata łyżka stołowapieprz mielony - 2 płaskie łyżeczki Wkrótce powtórka :grin: ps. nie napełniałem ściśle i chyba dobrze. Zostawiłem z 15% wolnego miejsca i po sparzeniu batony były mocno napięte. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-96969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Czy skórki zmielone na siatce 2 mm to nie za grubo? Wyraźnie je widać w przekroju, co mi trochę przeszkadza.Po rozdrobnieniu proponuję dodatkowe rozdrobnienie (mikser ręczny) albo całkowite ich wyeliminowanie. Przy czym należy dodać zagęszczonego wywaru z gotowania wsadu na salceson lub zastosowanie żelatyny. Czy można uniknąć zbierania się tłuszczu na dole, tuż pod osłonką (robiłem w poliamidowej)? Praktycznie zawsze wystąpi, chyba, że ciągle będziemy przewracać. Jak ocenić słoność? Na ciepło było bardzo słone, po ostudzeniu ledwo słone? Nie trafiłem ze słonością :mellow: Podobnie za mało czosnku i pieprzu, choć na ciepło było "za dużo"Salceson przeznaczony do osłonek naturalnych mocno przesalamy a do osłonek sztucznych przesalamy. Reszta składników z zastosowaniem metody prób i błędów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-97272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 8 Lutego 2010 Hallo!!!! Chcę zrobic kiełbasę ozorkową.Pytanie: czy,jak i jak długopeklowac ozorki? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 8 Lutego 2010 czy,jak i jak długopeklowac ozorki?Ozory wieprzowe pekluje na mokro 5-7 dni , na sucho 3-4dni. :grin: Chyba, że chodzi o ozorki z kaczki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 8 Lutego 2010 Hallo!!!! Jak mi jeszcze podasz ile peklosoli uzyc na 1 kg ozorkow (nie z kaczki :grin: )to bede zadowolony!! Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 8 Lutego 2010 Jak mi jeszcze podasz ile peklosoli uzyc na 1 kg ozorkow Jaka to będzie kiełbasa ozorkowa? :idea: :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 8 Lutego 2010 Hallo !!!! Nie.Salceson ozorkowy! Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 8 Lutego 2010 Salceson ozorkowy! Na sucho 22g peklosoli na kg ozorków, solankę robię 0.5kg peklosoli na 5 l wody. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 8 Lutego 2010 Hallo!!!! Troche trwało! Ale dzięki juz idę "nacierac". [ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 19:59 ] Hallo!!!! Jeszcze jedno pytanie : Jezyki kroic do peklowania , czy w calosci ???? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 8 Lutego 2010 Jezyki kroic do peklowania , czy w calosci ? W całości... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 8 Lutego 2010 W całości... Dziekuje. Juz je tak zapelowalem. W czwartek rusza "Produkcja.....salcesonu. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 8 Lutego 2010 Na sucho 22g peklosoli na kg ozorków, solankę robię 0.5kg peklosoli na 5 l wody.Może lepiej by dodać 50g peklosoli do solanki. Resztę peklosoli można by wykorzystać na zaś :grin: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 8 Lutego 2010 Hallo!!!! To 0,5kg na5l wody , a nie na 1kg ozorków. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 8 Lutego 2010 O! Faktycznie. Czyli na zaś nie zostanie nic... Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/17/#findComment-98976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.