spec202 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 29 Października 2008 Witam! Bawicie się w dziwne(śmieszne) zgadywanki (co to za jajko itp.), a ja mam takie pytanka do autora fotki: - czy po gotowaniu salcesonu w poliamidzie były one chłodzone zimną wodą , jeśli tak to do ilu stopni? -czy w ten sposób (piramidka) zostały złożone do następnego dnia? Proszę nie odbierać mnie w żadnym razie że to złośliwe pytania czy coś w tym stylu!!!, po prostu z ciekawości pytam. Po otrzymaniu odpowiedzi wyjaśnię o co mi chodzi. pozdrawiam :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 29 Października 2008 Witam - czy po gotowaniu salcesonu w poliamidzie były one chłodzone zimną wodą , jeśli tak to do ilu stopni? -czy w ten sposób (piramidka) zostały złożone do następnego dnia? Salcesony w poliamidzie nie zostały chłodzone zimną wodą w chwili obecnej chłodzą się w piwniczce gdzie temperatura jest około10 stopni oczywiście rozłożone a ten w pęcherzu przyciśnięty Pęcherz powinien być przed napełnieniem, dobrze wypłukany i odwrócony na druga stronę. Bagno . Pęcherz został porządnie wypłukany w zimnej wodzie i odwrócony na drugą stronę . Pozdrawiam P.S. A i troszkę zabawy myślę że nie zaszkodzi . :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 30 Października 2008 andrzej k, widzę, że wsad częściowo w poliamidzie :lol: porównasz smaki, przekroje w dwóch osłonkach próbuj już :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 30 Października 2008 spec202, piszesz:Bawicie się.... Bo my jesteśmy ludzie rozrywkowi :grin: . Śmieszne zabawy też lubimy :grin: ale potrafimy być też poważni :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 30 Października 2008 Witam!Jak zaczynałem moją przygodę z masarką to miałem taki przypadek. Robiłem u sąsiada za płotem trzy sztuki po 120 kg dla trzech rodzin w lecie. Trochę tego było jak dobrze pamiętam to wyszło około18-20 sztuk salcesonów i też trafiły do piwnicy. Rano następnego dnia wizyta sąsiadki u mnie i pretensje ,że połowa salcesonu stężała a druga połowa nie.Te w środku piramidki nie wychłodziły się po prostu do rana,po umieszczeniu w lodówce stężały nieco byłem w strachu ,że skisły i od tamtej pory po gotowaniu chłodzę wodą i w tym samym dniu każę chować do lodówki ciepłą porą.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 30 Października 2008 Witam próbuj już :lol: kempes Zaraz idę zrobię fotki i jak się nie rozchoruję to wieczorkiem wkleję :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 30 Października 2008 Salcesony w poliamidzie nie zostały chłodzone zimną wodą w chwili obecnej chłodzą się w piwniczce gdzie temperatura jest około10 stopni oczywiście rozłożone a ten w pęcherzu przyciśniętyandrzej k, poliamidy można było również przycisnąć, zawsze to bardziej ścisła konsystencja. Pęcherz powinien być odwrócony na druga stronę. No chyba że juz był odwrócony na drugą stronę... :wink: Jak w takim razie rozpoznać "strony" pęcherza? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 30 Października 2008 Jak w takim razie rozpoznać "strony" pęcherza? wg informacji na głównej stronie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=613&page=6 pęcherzy się nie odwraca. To jak jest naprawdę? Może Dziadek dopowiesz coś więcej? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 30 Października 2008 Witam Już jestem po śniadaniu , dolegliwości brak , chyba że to będzie z opóźnionym działaniem . Wklejam moje salcesoniki w przekroju . Ja żołądki i pęcherze wieprzowe odwracam na drugą stronę Tak się robiło u nas w domku za młodych lat i chyba tak pozostanie , chyba że będzie bardzo przekonywujący argument . Mogę nawet iść o ciemku w marynarce z podszewką na zewnątrz :lol: Ja rozróżniam odwrócony pęcherz po tym że jego ścianka jest pozbawiona oznak tłuszczyku . Na prawej stronie zawsze można go znaleźć tak jak na żołądku Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 30 Października 2008 Gratuluję i nie wydaje mi się byś się miał od nich pochorowac ; no chyba ,że zjesz wszystko od razu :wink: i sam bo takie pyszne :lol: Ja bym tylko wolała trochę mniej tłusty.ale nerki chyba nie są dobrym dodatkiem do salsesonu I jak te nerki w salcesonie ,następnym razem dodasz czy raczej nie???? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 30 Października 2008 Witam Już jestem po śniadaniu , dolegliwości brak , chyba że to będzie z opóźnionym działaniem . Wklejam moje salcesoniki w przekroju . Ukłony Andrzeju K. Duże te kawałki podrobów w twoich salcesonach, czy to wg gustu czy okoliczna tradycja? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 30 Października 2008 Witam I jak te nerki w salcesonie ,następnym razem dodasz czy raczej nie???? Tłusty bo taki mnie odpowiada :lol: , nereczki następnym razem też dodam mnie nie przeszkadzają bo ja nereczki bardzo lubię zresztą jak wszystkie podroby :smile: . Nerek było ponad 0,5 kg . wypłukałem parę razy w zimnej bieżącej wodzie , przekroiłem na połowę oczywiście wzdłuż i gotowałem razem z resztą . Pozdrawiam P.S Papla drogi kolego , tak lubię duże kawałki mnie odpowiadają , Może za dwadzieścia lat zmienię zdanie :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 30 Października 2008 Bardzo ładnie i smakowicie wyglądają zapewne bardzo dobre w smaku.Ja też wolę dyże kawałki podrobów w przekroju wygląd że mucha nie siada,a przecierz i tak się kroi na plasterki.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 30 Października 2008 Nerek było ponad 0,5 kg . wypłukałem parę razy w zimnej bieżącej wodzie , przekroiłem na połowę oczywiście wzdłuż i gotowałem razem z resztą . może przy tej ilości nerek w porównaniu do pozostałego wsadu gotując razem wyszło Ci dobrze, ale pomimo płukań ja kiedyś wodę odlewałem z gotowania i tak czułem te feromony samiczki :lol: Andrzej gratulacje, dodawałeś czosnek ? Chyba w poliamidzie masz troszkę mniam :lol: galaretki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 30 Października 2008 Chodzi mi po głowie, żeby zrobić "salceson" drobiowy biały (bez dodatku krwi) ale nie mogłem znaleźć żadnego przepisu. Może ktoś robił coś takiego ?Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 30 Października 2008 roj61, ale co czysto drobiowy ? taka galantyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 30 Października 2008 Dokładnie. Z żołądków, serc i sam nie wiem czy wątróbki też dołożyć ?I czego dodać jako masy wiążącej, czy np mięsko z udek wystarczy ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 30 Października 2008 roj61, wątróbka drobiowa będzie chyba za miękka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 30 Października 2008 Witam drzej gratulacje, dodawałeś czosnek ? Chyba w poliamidzie masz troszkę mniam :lol: galaretki. Tak : czosnek ,kminek ,pieprz i sól . Galaretka nie zamierzona ale wspaniała . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 30 Października 2008 Witam drzej gratulacje, dodawałeś czosnek ? Chyba w poliamidzie masz troszkę mniam :lol: galaretki. Tak : czosnek ,kminek ,pieprz i sól . Galaretka nie zamierzona ale wspaniała . :smile: Pozdrawiamkminku nie dodawałem do salcesonu jedynie tylko do kabanosów ciekawe jak smakuje ale czosnek dla mnie w salcesonie to ach podstawa w kiełbasie też :lol: nadziewając żołądki to galaretkę też mam zawsze :lol: ale na drugi dzień zastygniętą z boku :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 30 Października 2008 Witam kminku nie dodawałem do salcesonu Do białego dodaję natomiast do salcesonu z krwią nie . Zawiozłem kawałek salcesonu dzisiaj do rodziców i :blush: dostałem pochwałę od mojego tatusia , powiedział że oto właśnie chodzi , taki z kminkiem i czosnkiem jak robił dziadek czyli ojciec mojego ojca . Zrobiło mnie się cieplej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 30 Października 2008 Zawiozłem kawałek salcesonu dzisiaj do rodziców i :blush: dostałem pochwałę od mojego tatusia , powiedział że oto właśnie chodzi , taki z kminkiem i czosnkiem jak robił dziadek czyli ojciec mojego ojca . Zrobiło mnie się cieplej . PozdrawiamRóżne smaki i przyzwyczajenia mój śp teść nie zjadł salcesonu bez wcześniejszego pokropienia octem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 30 Października 2008 Różne smaki i przyzwyczajenia No tak zgadza się :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 30 Października 2008 Witam! Tak : czosnek ,kminek ,pieprz i sól . Galaretka nie zamierzona ale wspaniała . :smile:Salceson w moim wykonaniu ma bardzo podobny skład przypraw. Jak gotuję mięso to daje jeszcze parę listków i trochę ziela angielskiego, a jak nie dam do gotowania to ulewam około pół szklanki z wywaru ziół do solanki gotuję nieco więcej żeby było do kiszki i salcefixu. surowiec mięsny zdecydowanie samo chudziutkie mięsko bo inaczej (to białe ja nie chce) Przy świniobiciu surowiec mięsny to: cztery golonki , serce , ozór , nerki, troszkę z głowizny(policzek)na koniec gotowania wrzucam polędwiczki :shock: w celu sparzenia na 10 min i oczywiście skóry z mniej więcej połowy świni. :wink: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 30 Października 2008 wg informacji na głównej stronie http://www.wedlinydomowe....p?id=613&page=6 pęcherzy się nie odwraca. To jak jest naprawdę? Może Dziadek dopowiesz coś więcej? Pozwolę sobie wyjaśnić, zamiast Dziadka. Pęcherzy nie odwraca się przed suszeniem ale po ich namoczeniu i przepłukaniu w ciepłej wodzie należy odwrócić i dopiero używać do produkcji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.