Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bawicie się w dziwne(śmieszne) zgadywanki (co to za jajko itp.), a ja mam takie pytanka do autora fotki:

 

 

 

- czy po gotowaniu salcesonu w poliamidzie były one chłodzone zimną wodą , jeśli tak to do ilu stopni?

-czy w ten sposób (piramidka) zostały złożone do następnego dnia?

 

Proszę nie odbierać mnie w żadnym razie że to złośliwe pytania czy coś w tym stylu!!!, po prostu z ciekawości pytam. Po otrzymaniu odpowiedzi wyjaśnię o co mi chodzi.

pozdrawiam :idea:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44386
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

- czy po gotowaniu salcesonu w poliamidzie były one chłodzone zimną wodą , jeśli tak to do ilu stopni?

-czy w ten sposób (piramidka) zostały złożone do następnego dnia?

Salcesony w poliamidzie nie zostały chłodzone zimną wodą w chwili obecnej chłodzą się w piwniczce gdzie temperatura jest około10 stopni oczywiście rozłożone a ten w pęcherzu przyciśnięty

 

Pęcherz powinien być przed napełnieniem, dobrze wypłukany i odwrócony na druga stronę.

Bagno . Pęcherz został porządnie wypłukany w zimnej wodzie i odwrócony na drugą stronę .

 

Pozdrawiam

 

P.S. A i troszkę zabawy myślę że nie zaszkodzi . :lol:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44389
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Jak zaczynałem moją przygodę z masarką to miałem taki przypadek. Robiłem u sąsiada za płotem trzy sztuki po 120 kg dla trzech rodzin w lecie. Trochę tego było jak dobrze pamiętam to wyszło około18-20 sztuk salcesonów i też trafiły do piwnicy. Rano następnego dnia wizyta sąsiadki u mnie i pretensje ,że połowa salcesonu stężała a druga połowa nie.Te w środku piramidki nie wychłodziły się po prostu do rana,po umieszczeniu w lodówce stężały nieco byłem w strachu ,że skisły i od tamtej pory po gotowaniu chłodzę wodą i w tym samym dniu każę chować do lodówki ciepłą porą.

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44406
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

próbuj już :lol:

kempes

 

Zaraz idę zrobię fotki i jak się nie rozchoruję to wieczorkiem wkleję :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44408
Udostępnij na innych stronach

Salcesony w poliamidzie nie zostały chłodzone zimną wodą w chwili obecnej chłodzą się w piwniczce gdzie temperatura jest około10 stopni oczywiście rozłożone a ten w pęcherzu przyciśnięty

andrzej k, poliamidy można było również przycisnąć, zawsze to bardziej ścisła konsystencja.

 

Pęcherz powinien być odwrócony na druga stronę.

No chyba że juz był odwrócony na drugą stronę... :wink:

Jak w takim razie rozpoznać "strony" pęcherza?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44414
Udostępnij na innych stronach

Jak w takim razie rozpoznać "strony" pęcherza?

wg informacji na głównej stronie

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=613&page=6

pęcherzy się nie odwraca. To jak jest naprawdę? Może Dziadek dopowiesz coś więcej?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44418
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Już jestem po śniadaniu , dolegliwości brak , chyba że to będzie z opóźnionym działaniem .

 

Wklejam moje salcesoniki w przekroju .

 

Ja żołądki i pęcherze wieprzowe odwracam na drugą stronę Tak się robiło u nas w domku za młodych lat i chyba tak pozostanie , chyba że będzie bardzo przekonywujący argument . Mogę nawet iść o ciemku w marynarce z podszewką na zewnątrz :lol: Ja rozróżniam odwrócony pęcherz po tym że jego ścianka jest pozbawiona oznak tłuszczyku . Na prawej stronie zawsze można go znaleźć tak jak na żołądku

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44424
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję i nie wydaje mi się byś się miał od nich pochorowac ; no chyba ,że zjesz wszystko od razu :wink: i sam bo takie pyszne :lol: Ja bym tylko wolała trochę mniej tłusty.

ale nerki chyba nie są dobrym dodatkiem do salsesonu

I jak te nerki w salcesonie ,następnym razem dodasz czy raczej nie????

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44427
Udostępnij na innych stronach

Witam

Już jestem po śniadaniu , dolegliwości brak , chyba że to będzie z opóźnionym działaniem .

Wklejam moje salcesoniki w przekroju .

Ukłony Andrzeju K. Duże te kawałki podrobów w twoich salcesonach, czy to wg gustu czy okoliczna tradycja?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44429
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

I jak te nerki w salcesonie ,następnym razem dodasz czy raczej nie????

Tłusty bo taki mnie odpowiada :lol: , nereczki następnym razem też dodam mnie nie przeszkadzają bo ja nereczki bardzo lubię zresztą jak wszystkie podroby :smile: . Nerek było ponad 0,5 kg . wypłukałem parę razy w zimnej bieżącej wodzie , przekroiłem na połowę oczywiście wzdłuż i gotowałem razem z resztą .

 

Pozdrawiam

 

P.S Papla drogi kolego , tak lubię duże kawałki mnie odpowiadają , Może za dwadzieścia lat zmienię zdanie :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44432
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie i smakowicie wyglądają zapewne bardzo dobre w smaku.Ja też wolę dyże kawałki podrobów w przekroju wygląd że mucha nie siada,a przecierz i tak się kroi na plasterki.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44434
Udostępnij na innych stronach

Nerek było ponad 0,5 kg . wypłukałem parę razy w zimnej bieżącej wodzie , przekroiłem na połowę oczywiście wzdłuż i gotowałem razem z resztą .

 

może przy tej ilości nerek w porównaniu do pozostałego wsadu gotując razem wyszło Ci dobrze, ale pomimo płukań ja kiedyś wodę odlewałem z gotowania i tak czułem te feromony samiczki :lol:

Andrzej gratulacje, dodawałeś czosnek ?

Chyba w poliamidzie masz troszkę mniam :lol: galaretki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44444
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi po głowie, żeby zrobić "salceson" drobiowy biały (bez dodatku krwi) ale nie mogłem znaleźć żadnego przepisu. Może ktoś robił coś takiego ?

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44446
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie.

Z żołądków, serc i sam nie wiem czy wątróbki też dołożyć ?

I czego dodać jako masy wiążącej, czy np mięsko z udek wystarczy ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44449
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

drzej gratulacje, dodawałeś czosnek ?

Chyba w poliamidzie masz troszkę mniam :lol: galaretki.

Tak : czosnek ,kminek ,pieprz i sól . Galaretka nie zamierzona ale wspaniała . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44459
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

drzej gratulacje, dodawałeś czosnek ?

Chyba w poliamidzie masz troszkę mniam :lol: galaretki.

Tak : czosnek ,kminek ,pieprz i sól . Galaretka nie zamierzona ale wspaniała . :smile:

 

Pozdrawiam

kminku nie dodawałem do salcesonu jedynie tylko do kabanosów

ciekawe jak smakuje ale czosnek dla mnie w salcesonie to ach podstawa

w kiełbasie też :lol:

nadziewając żołądki to galaretkę też mam zawsze :lol: ale na drugi dzień zastygniętą z boku :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44466
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

kminku nie dodawałem do salcesonu

Do białego dodaję natomiast do salcesonu z krwią nie .

 

Zawiozłem kawałek salcesonu dzisiaj do rodziców i :blush: dostałem pochwałę od mojego tatusia , powiedział że oto właśnie chodzi , taki z kminkiem i czosnkiem jak robił dziadek czyli ojciec mojego ojca . Zrobiło mnie się cieplej .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44472
Udostępnij na innych stronach

Zawiozłem kawałek salcesonu dzisiaj do rodziców i :blush: dostałem pochwałę od mojego tatusia , powiedział że oto właśnie chodzi , taki z kminkiem i czosnkiem jak robił dziadek czyli ojciec mojego ojca . Zrobiło mnie się cieplej .

 

Pozdrawiam

Różne smaki i przyzwyczajenia

mój śp teść nie zjadł salcesonu bez wcześniejszego pokropienia octem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44473
Udostępnij na innych stronach

Witam!

 

Tak : czosnek ,kminek ,pieprz i sól . Galaretka nie zamierzona ale wspaniała . :smile:

Salceson w moim wykonaniu ma bardzo podobny skład przypraw. Jak gotuję mięso to daje jeszcze parę listków i trochę ziela angielskiego, a jak nie dam do gotowania to ulewam około pół szklanki z wywaru ziół do solanki gotuję nieco więcej żeby było do kiszki i salcefixu. surowiec mięsny zdecydowanie samo chudziutkie mięsko bo inaczej (to białe ja nie chce)

Przy świniobiciu surowiec mięsny to: cztery golonki , serce , ozór , nerki, troszkę z głowizny(policzek)na koniec gotowania wrzucam polędwiczki :shock: w celu sparzenia na 10 min i oczywiście skóry z mniej więcej połowy świni. :wink:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44477
Udostępnij na innych stronach

wg informacji na głównej stronie

http://www.wedlinydomowe....p?id=613&page=6

pęcherzy się nie odwraca. To jak jest naprawdę? Może Dziadek dopowiesz coś więcej?

 

Pozwolę sobie wyjaśnić, zamiast Dziadka. Pęcherzy nie odwraca się przed suszeniem ale po ich namoczeniu i przepłukaniu w ciepłej wodzie należy odwrócić i dopiero używać do produkcji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/8/#findComment-44479
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.