Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc na tą wędzarnię to wędzenie w niej nie jest trudne, aczkolwiek potrzebny jest stały nadzór nad temperaturą w wędzarni jak również odpowiednie dozowanie ilości palącego się drewna w palenisku. Co do przykrycia, to blaszane przykrycie nie powinno być używane w czasie wędzenia . Czy przykrycie to musi być worek jutowy w czasie osuszania może być coś lekkiego nawet materiał z prześcieradła . Pozdrawiam

Dozowanie drewna- no właśnie-trochę się nachodzę przy tym... ale wtedy mam więcej satysfakcji przy jedzeniu :wink: Termometr już zamówiłem. Zamierzam go zamontować z tej strony co wlot dymu do wędzarni aby nie biegać w koło podczas sprawdzania temperatury. Czy możesz mi doradzić na jakiej wysokości od góry go zamontować?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111793
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oczywiście ,że się odezwą bo ja nie doczytałem się z jak grubej blachy jest ta wędzarnia i jakie ma wymiary i moim zdaniem po usunięciu ewidentnych błędów można w niej będzie wędzić jak w beczce.

 

[ Dodano: Nie 16 Maj, 2010 18:45 ]

Termometr powieś na wysokości na jakiej wiszą wędzonki oczywiście z pewną tolerancją.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111794
Udostępnij na innych stronach

Podobną wędzarnię (komora z lodówki) ma Abratek. Bardzo ja sobie chwali. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111796
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111798
Udostępnij na innych stronach

Przy tych wymiarach , to wiele nie poszalejesz , ale cóż . Jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111799
Udostępnij na innych stronach

Fajna ta wędzarnia z lodówki, ale ja niestety nie mogę sobie na większą pozwolić z uwagi na brak miejsca.Skoro mówimy o częstym podkładaniu drewna to podpowiedzcie mi czy z wędzarni musi się ciągle dymić? Czy jak jest żar to też się wędzi? Czy wtedy jak jest żar to trzeba dołożyć drewno aby się dymiło?

 

[ Dodano: Nie 16 Maj, 2010 19:09 ]

Oczywiście ,że się odezwą bo ja nie doczytałem się z jak grubej blachy jest ta wędzarnia i jakie ma wymiary i moim zdaniem po usunięciu ewidentnych błędów można w niej będzie wędzić jak w beczce.

 

[ Dodano: Nie 16 Maj, 2010 18:45 ]

Termometr powieś na wysokości na jakiej wiszą wędzonki oczywiście z pewną tolerancją.

OK, tylko czy termometr może być zamontowany po tej stronie co wlot dymu? Chyba to w niczym nie przeszkadza? On i tak będzie działał z pewnym opóźnieniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111801
Udostępnij na innych stronach

Termometr zamontuj na drzwiach.W wędzarni nie potrzeba żeby się cały czas dymiło.Poczytaj:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1141

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111807
Udostępnij na innych stronach

Obiecałem że napiszę jak w niej wędzić i teraz napiszę jak bym ja w niej wędził. Mimo różnych opinii ze mogą być kłopoty w zimę ja nie widzę problemów ze skroplinami . Zacznę od paleniska jest dość szerokie i to jest jego plus ma przykrywę z góry i to jest następny plus. mogę podejrzewać ze w wędzarni będziemy walczyć z za dużą temperaturą więc mamy dużo możliwości by temu przeciw działać . Zaczynam od paleniska to ze jest szerokie to jest plus. Przykładowo drewno nam się za mocno pali, więc pierwszą czynnością jaką możemy zrobić do te te palące drewno delikatnie rozsunąć na boki tam gdzie nie ma żaru efekt, zmniejszenia ciepła murowany . Przykrywa z góry to też plus możemy regulować ilość ciepła w wędzarni, jak jest za mało odsuwamy z przodu jak za dużo robimy otwór z tyłu paleniska a więc wypuszczamy część ciepła które nie nie trafi do wędzarni .Co do rury i jej ocieplania . ocieplamy wtedy gdy nie możemy uzyskać temperatury w wędzarni , bo w nie skropliny na pewno się nie zrobią. Dalsza część później. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111810
Udostępnij na innych stronach

Podobną wędzarnię (komora z lodówki) ma Abratek. Bardzo ja sobie chwali. :grin:

jednak pewne błędy są... :???: (komin i palenisko) ale przy odrobinie wprawy nie ma problemów
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111812
Udostępnij na innych stronach

.Co do rury i jej ocieplania . ocieplamy wtedy gdy nie możemy uzyskać temperatury w wędzarni , bo w nie skropliny na pewno się nie zrobią.

 

 

Pisząc o dociepleniu rury miałem na myśli łatweiejsze rozgrzanie i utrzymanie odpowiedniej temperatury w wędzarni przy mniejszym zużyciu drewna.Tyle i tylko tyle bo co do skroplin to przyczyna jest inna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111815
Udostępnij na innych stronach

Termometr już zamówiłem. Zamierzam go zamontować z tej strony co wlot dymu do wędzarni aby nie biegać w koło podczas sprawdzania temperatury

Nie polecam tego termometru, to jest kotłowy i w wędzarni się nie sprawdzi.

Przede wszystkim ma za krótką sondę i ma bardzo dużą bezwładność.

Ja miałem taki sam - pokazywał np. 40st C a naprawdę było duuużo więcej; wiem bo mierzyłem dodatkowo dwoma innymi.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111822
Udostępnij na innych stronach

Po palenisku czas na komorę wędzarniczą. Po załadowaniu komory surowcem np wędzonkami nigdy bym nie przykrył jej tą metalową przykrywą ona raczej może służyć jako ozdoba po zakończeniu wędzenia a najlepiej to zamontować do niej kominek z metrowej długości z pięknym daszkiem by ładniej wyglądała gdy jest nie używana. .Najlepiej wcale nie przykrywać w czasie osuszania ,ewentualnie cienkim przykryciem z tkaniny - stare prześcieradło, bardzo cienki kocyk nawet zasłona -sztora z okna. itd. Gdy już musimy przykryć to przykrywamy np na 1/4 wędzarni. nie przykrywamy tradycyjnie zostawiając otwór z tyłu wędzarni. Z praktyki wynika że jest lepszy sposób nakrycia w czasie osuszania w ten sposób że pozostawiamy nie okryte boki wędzarni z dwóch stron a więc to będą boczne boki w stosunku do paleniska . Na pewno to jest wędzarnia jedno poziomowa więc nie ma co montować termometr z boku . Termometr kładziemy na kije z wędzonkami lub tarczowy wbijamy w przykrycie lub robimy cienką listewkę z otworem w który wkładamy termometr kładąc ją na wierzchu wędzarni. Największa temperatura jest zawsze na górze wędzarni pod przykryciem . Cdn. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111824
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie rady. Termometr już zamówiłem, więc się nie mogę wycofać, tak, jak radzi DZIADEK zamocuję go w listewce i będę mierzył temperaturę od góry. Kilka razy mierzyłem ręką i jakoś szło, więc myślę, że kolejnym razem będzie dużo lepiej. Pozdrawiam wszystkich.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111826
Udostępnij na innych stronach

Na temat tego termometru już było. To jest termometr z IKEI. wg mnie jest OK.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5297&postdays=0&postorder=asc&highlight=termometr+ikea&start=15

 

Takiego używam.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111855
Udostępnij na innych stronach

wrzeszyk, Podaj parametry. Jeżeli się mieszczą w używanych przedziałach temperatur będziesz zadowolony.

Właśnie nie ma wielu parametrów w opisie. Jest informacja, że mierzy do 130 stopni, a sznur jest wytrzymały na ciepło do 220 stopni. Przeglądając forum widziałem kilka dni temu, że ktoś posługuje się takim termometrem (identycznym) i sobie chwali, jednak teraz nie mogę już znaleźć tych postów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111856
Udostępnij na innych stronach

Jednakże polecam sondę i część przewodu osłonić koszulką termokurczliwą.

Używam go tez do warzenia piwa i na razie jest OK.

 

 

Koszulka jest przeźroczysta nie wiem czy dobrze widać.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111858
Udostępnij na innych stronach

wrzeszyk, Całkowicie wystarczy teraz musisz nauczyć się techniki palenia i wędzenia. Poświeć trochę drewna nie koniecznie liściastego żeby określić parametry wędzarni. Sprawdź czas reakcji na temperaturę żebyś wiedział kiedy i jak pilnować paleniska. Pamiętaj, że jak zacznie zanikać dym to oznacza wyższa temperaturę spalanie więc nie korzystna. Lepiej poćwiczyć niż "skopać" wędzonki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111859
Udostępnij na innych stronach

Jednakże polecam sondę i część przewodu osłonić koszulką termokurczliwą.

Używam go tez do warzenia piwa i na razie jest OK.

 

 

 

Koszulka jest przeźroczysta nie wiem czy dobrze widać.

Od jakiej temperatury termometr rozpoczyna pomiar? podają tylko, że "do 130", a nie ma informacji od jakiej zaczyna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-111860
Udostępnij na innych stronach

jakiś lewy ten worek. ja kupowałem w Castoramie zimą i nic nie śmierdziały (taki zapach tkaniny, sznurka)

Były mi potrzebne do domu więc sprawdzałem (zapakowałem weń choinkę )

Pozdrowienia z roztocza

Jurek Ł.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-112063
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam po długim czasie. Dzisiaj wędziłem i na około półtorej godziny przed planowanym końcem wędzenia zaczął padać deszcz, chwilami dosyć mocno. Mam awaryjne zadaszenie nad wędzarnią, podniesione około 20 cm nad jej krawędź. Wędzarnia jest blaszana, docieplona styropianem, palenisko(piecyk) jest wolno stojący i nie jest docieplony, rury też nie są izolowane. Po godzinie wędzenia stwierdziłem, że wędzonki są mokre, wilgotne. Czy musiałbym zaizolować także rury? Czy przyczyną jest duża wilgoć z deszczu ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-119070
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.