Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Golonki tylne lub przednie.

Z golonek usuwamy kości.

Kroimy razem ze skórą na kawałki o wadze około 150 - 250 g.

Sporządzamy zalewę.

Ilość na 1 kg golonki:

- woda 150 g

- peklosól 25 g ( autor przepisu podaje 28.75 g, ja daję mniej)

- glukoza 5 g

- hamina 3 - 5 g 

Zalewę obliczoną na całość mieszamy dokładnie w misce z mięsem z golonki i odstawiamy do lodówki na 3 doby.

Codziennie rano i wieczorem masujemy mięso przez kilka minut (autor przepisu podaje, że przez 10 min, ja masuję krócej)

Po 3 dobach mięso powinno wchłonąć zalewę całkowicie.

Pakujemy do puszek, starając się żeby było jak najmniej pustych przestrzeni.

Ja używam puszek 425 g.

Ja do daję do każdej puszki na dno kilka ziaren gorczycy i na wierzch 1/2 łyżeczki żelatyny.

Ewentualnie, jak ktoś lubi, można dodać kilka kropel maggi.

Zamykamy puszki.

Wkładamy do szybkowary, zalewamy wodą o temp, około 60 C, zagotowujemy, i gotujemy przez 15 - 20 min.

Następnie zamykamy szybkowar i od chwili otwarcia zaworu ciśnienia sterylizujemy przez 80 min. Czekamy około 15 - 20 min, do chwili opadnięcia zaworu, wyjmujemy i dajemy do bardzo zimnej wody na 60 mi.

Później studzimy w lodówce przez co najmniej 24 h.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21312-golonki/#findComment-938162
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
27 minut temu, Grzewlod napisał(a):

To nie są tanie rzeczy :facepalm:

Bardziej o dostępność chodzi i o stan do użytku nie remontu...cena to inna para...te nowe ponoć są słabe mówię o krajowej produkcji

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21312-golonki/#findComment-963333
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
W dniu 15.07.2024 o 10:46, Todek napisał(a):

sterylizujemy przez 80 min.

Czy ten czas jest wystarczający do zmiękczenia golonek?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21312-golonki/#findComment-985432
Udostępnij na innych stronach

Tam dokładnie jest tak.

W dniu 15.07.2024 o 10:46, Todek napisał(a):

Wkładamy do szybkowary, zalewamy wodą o temp, około 60 C, zagotowujemy, i gotujemy przez 15 - 20 min.

Następnie zamykamy szybkowar i od chwili otwarcia zaworu ciśnienia sterylizujemy przez 80 min. Czekamy około 15 - 20 min, do chwili opadnięcia zaworu,

Teraz robię trochę inaczej, i golonka wychodzi mięciutka, taka jak ma być.

Teraz robię tak:

Puszki w szybkowarze zalewam chłodną wodą, zamykam pokrywę i zaczynam gotowanie. Po około 15-20 min szybkowar łapie już ciśnienie robocze, i od tego momentu sterylizuję przez 90 min. Wyłączam grzanie i po około 15-120 min, po opadnięciu zaworu, wyjmuje puszki i studzę w zimnej wodzie przez około 60 min.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21312-golonki/#findComment-985436
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.