sawca Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Po co ta osłonka skoro nie trzeba jej zakładać? Znalazłem taki opis w plikach do pobrania na głównej stronie Przepisy na wędliny w kolejności alfabetycznej "Na karczki naciąga się osłonkę odpowiedniej wielkości, końce zawiązuje lub zaszywa przędzą, przewiązując baleron dwa razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek. Siatki kurczliwe zakładamy w taki sposób jak zakłada się siatki na szynki. Jeśli nie zakładamy osłonek lub siatek kurczliwych, robimy ze szpagatu pętelkę o dł. ok. 10-12 cm, lub karczek zawieszamy bezpośrednio na haku wędzarniczym. Balerony w osłonkach nakłuwamy cienką igłą. " Co daje albo nie daje taka osłonka? Czy jeżeli zrobię baleron tylko osznurowany to będzie nie orginalny? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Znalazłeś orginalną recepturę na baleron -w osłonce, kiedyś tylko takie były robione . Dzisiaj robi się baleron bezosłonkowy. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Dzięki guru :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Jestem w posiadaniu starej książki kucharskiej, w której zaleca się robienie baleronu w pęcherzu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Daleko nie musimy szukać http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1225 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Na Święta robiłem miedzy innymi balerony - jeden jak zwykle w osłonce białkowej, drugi tylko sznurowany,oba były peklowane w identyczny sposób (razem), ten bezosłonkowy wyszedł minimalnie mniej soczysty od osłonkowego jednak sam smak wydaje się nieco inny, co zresztą jest chyba logiczne - inny "dostęp" dymuogólnie mówiąc wolę w osłonce. miałem też trzeci, w osłonce - ten po wędzeniu powędrował do zamrażarki, ciekawe jaki będzie po rozmrożeniu i obróbce Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Na Święta robiłem miedzy innymi balerony - jeden jak zwykle w osłonce białkowej, drugi tylko sznurowany, oba były peklowane w identyczny sposób (razem), ten bezosłonkowy wyszedł minimalnie mniej soczysty od osłonkowego jednak sam smak wydaje się nieco inny, co zresztą jest chyba logiczne - inny "dostęp" dymu ogólnie mówiąc wolę w osłonce. Spróbuję też tak samo, a wyniki opiszę. Dzięki. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.