Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po co ta osłonka skoro nie trzeba jej zakładać? Znalazłem taki opis w plikach do pobrania na głównej stronie Przepisy na wędliny w kolejności alfabetycznej

"Na karczki naciąga się osłonkę odpowiedniej wielkości, końce zawiązuje lub zaszywa przędzą, przewiązując baleron dwa razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek. Siatki kurczliwe zakładamy w taki sposób jak zakłada się siatki na szynki. Jeśli nie zakładamy osłonek lub siatek kurczliwych, robimy ze szpagatu pętelkę o dł. ok. 10-12 cm, lub karczek zawieszamy bezpośrednio na haku wędzarniczym. Balerony w osłonkach nakłuwamy cienką igłą. "

Co daje albo nie daje taka osłonka?

Czy jeżeli zrobię baleron tylko osznurowany to będzie nie orginalny?

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/
Udostępnij na innych stronach

Znalazłeś orginalną recepturę na baleron -w osłonce, kiedyś tylko takie były robione . Dzisiaj robi się baleron bezosłonkowy. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51450
Udostępnij na innych stronach

Jestem w posiadaniu starej książki kucharskiej, w której zaleca się robienie baleronu w pęcherzu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51463
Udostępnij na innych stronach

Daleko nie musimy szukać http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1225

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51464
Udostępnij na innych stronach

Na Święta robiłem miedzy innymi balerony - jeden jak zwykle w osłonce białkowej, drugi tylko sznurowany,

oba były peklowane w identyczny sposób (razem), ten bezosłonkowy wyszedł minimalnie mniej soczysty od osłonkowego jednak sam smak wydaje się nieco inny, co zresztą jest chyba logiczne - inny "dostęp" dymu

ogólnie mówiąc wolę w osłonce.

 

miałem też trzeci, w osłonce - ten po wędzeniu powędrował do zamrażarki, ciekawe jaki będzie po rozmrożeniu i obróbce

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51507
Udostępnij na innych stronach

Na Święta robiłem miedzy innymi balerony - jeden jak zwykle w osłonce białkowej, drugi tylko sznurowany,

oba były peklowane w identyczny sposób (razem), ten bezosłonkowy wyszedł minimalnie mniej soczysty od osłonkowego jednak sam smak wydaje się nieco inny, co zresztą jest chyba logiczne - inny "dostęp" dymu

ogólnie mówiąc wolę w osłonce.

 

 

 

Spróbuję też tak samo, a wyniki opiszę. Dzięki.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2143-os%C5%82onka-na-baleron/#findComment-51533
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.