Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa grillowa z serem

 

01.thumb.jpg.7a706acb4f784150b4111dde69fdde05.jpg

 

Składniki:

 

 

 

1. Szynka – 4 kg – siatka fi 13

2. Boczek – 5 kg – siatka fi 8

3. Mięso z golonki – 1 kg – siatka makowa

 

Przyprawy:

 

1. Peklosól – 20 g/kg - (kiełbasa przeznaczona na grilla - sól zwykła)

2. Cukier – 2 g/kg

3. Pieprz czarny grubo mielony - 3,5 g/kg

4. Czosnek – 4 g/kg

5. Płatki papryki - około 8 g/kg

6. Kolendra mielona – 1 g/kg

7. Gorczyca ziarno – 3 g/kg

8. Zimna woda - 7%

9. Ser żółty „Gouda” – 10%

 

Sposób wykonania

 

Mięso kroimy w kostkę i peklujemy oddzielnie przez 24/48 h.

Po tym czasie mielimy mięso z szynki na sicie fi 10, mięso z boczku na fi 8, a golonkę zmieliłem 2x na sicie makowym.

Mięsa ze sobą łączę dodaję wszystkie przyprawy, wodę oraz ser i dokładnie mieszam aż farsz będzie kleisty.

Farsz nadziewam w jelita wieprzowe fi 28/30 i odwieszam do osadzenia na 2 h w temperaturze pokojowej.

Następnie wkładam do wygrzanej wędzarni i osuszam w temperaturze około 45 stopni.

Wędzenie w temperaturze około 55 stopni do pożądanego koloru.

Parzenie w około 80 stopniach do uzyskania temperatury 68 stopni w wyrobie.

Po parzeniu wrzucamy kiełbasę na 10 minut do zimnej wody.

Na koniec studzimy w chłodziarce.

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

 

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli autor nie po dał, robisz jak uważasz. Lubisz większe kawałeczki to kroisz, mniejsze trzesz. Na przekrojach widać niewielkie kawałki sera.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-947572
Udostępnij na innych stronach

Ja do tego rodzaju kiełbasy kroje ser w niezbyt dużą kostkę 😋  

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-947952
Udostępnij na innych stronach

Moi domowi zjadacze tego rodzaju kiełbasy lubią aby ser im się "wylewał" po przekrojeniu kiełbasy, a więc kroję w kostkę i to dość dużą.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-948020
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 26.08.2024 o 09:27, szrekPL napisał(a):

bardzo chętnie poczytam i wyciągnę wnioski :D

Tak trzymaj 👍. Apropo wniosków tak na szybko zastosuj ser twardy Gouda "płynie" za miekki. Ser kroimy w drobną  kostkę. W recepturze brakuje pewnego doprecyzowania dot. przyprawy poszukaj. Dla mnie sprawa jest wiadoma.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960584
Udostępnij na innych stronach

Hm... odnośnie sera to chudziak lubi drobno a MariuszB grubo więc tu muszę przetestować na domownikach(jeśli wyrażą zgodę na taki wyrób) , natomiast co do przyprawy to chyba jeszcze jestem za malutki na niuanse, ewentualnie mógłbym zapytać o czosnek czy ,,żywy" czy granulat ale przy ilości 4g stawiam na świeży.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960593
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, szrekPL napisał(a):

ewentualnie mógłbym zapytać o czosnek czy ,,żywy" czy granulat ale przy ilości 4g stawiam na świeży.

Ilość na to jaki zastosujesz nie ma żadnego znaczenia. Formę czosnku dobierasz do danego rodzaju wyrobu lub technologii obróbki. Bez znaczenia w tej kiełbasie każdy możesz zastosować.

W dniu 24.08.2024 o 12:28, Maxell napisał(a):

5. Płatki papryki - około 8 g/kg

Pytam jakiej? Niby oczywiste, że słodka ale nie do końca, może być również ostra? Nastepne pytanie wędzona czy nie? Takie niuanse decydują o końcowym smaku wędliny.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960607
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Hm... odnośnie sera to chudziak lubi drobno a MariuszB grubo więc tu muszę przetestować na domownikach(jeśli wyrażą zgodę na taki wyrób)

Rozdrobnienie jest bardzo ważnym punktem technologicznym. Jak puścisz przez maszynkę licz się z tym, że ser w wyrobie po obróbce termicznej będzie bardziej pływający. Jak zetniesz w drobną kostkę będzie bardziej związany itd. Następny aspektem ważnym jest rozmiar siatki lub wielkość kostki, twardość sera itd. itd....

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960609
Udostępnij na innych stronach

Papryka z góry założyłem że skoro nie ma nic o ostrości to znaczy że słodka, odnośnie sera dziękuję za info, nigdy nie używałem do kiełbasy więc te informacje są dla mnie bardzo ważne, dziękuję za podpowiedź. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960630
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Następny aspektem ważnym jest rozmiar siatki lub wielkość kostki, twardość sera itd. itd....

Twardość sera to podstawa tym bardziej ,że bardzo smaczna jest z grilla. Ja bym proponował albo salami albo  jak ma się więcej kasy to Gruyere.

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960786
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem kiełbasę z żółtym serem. Dodałem więcej sera niż w w/w przepisie. Krojona w grubą kostkę Gouda została otoczona papryką wędzoną. Dzięki temu zabiegowi lepiej się ser rozłożył w farszu 😁.Kiełbasy nie parzyłem tylko upiekłem w piekarniku z cebulą. 

Z reguły kiełbasy na grilla nie parzę tylko surowe wrzucam na ruszt. Dzięki temu kiełbasy są bardzo soczyste. Oczywiście dodaje mniej soli niż do kiełbas wcześniej parzonych. 

Jak dla mnie kiełbasa z serem powinna mieć go dużo i w miarę grubo pokrojonego. Płynący ser w kiełbasie to jest to.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960826
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
W dniu 14.10.2024 o 21:26, quadro555 napisał(a):

Jak dla mnie kiełbasa z serem powinna mieć go dużo i w miarę grubo pokrojonego. Płynący ser w kiełbasie to jest to.

Jestem tego samego zdania. Z serem to tylko surowa i pieczona lub ogniskowo-grillowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-991309
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.