Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Kiełbasa grillowa z serem Składniki: 1. Szynka – 4 kg – siatka fi 13 2. Boczek – 5 kg – siatka fi 8 3. Mięso z golonki – 1 kg – siatka makowa Przyprawy: 1. Peklosól – 20 g/kg - (kiełbasa przeznaczona na grilla - sól zwykła) 2. Cukier – 2 g/kg 3. Pieprz czarny grubo mielony - 3,5 g/kg 4. Czosnek – 4 g/kg 5. Płatki papryki - około 8 g/kg 6. Kolendra mielona – 1 g/kg 7. Gorczyca ziarno – 3 g/kg 8. Zimna woda - 7% 9. Ser żółty „Gouda” – 10% Sposób wykonania Mięso kroimy w kostkę i peklujemy oddzielnie przez 24/48 h. Po tym czasie mielimy mięso z szynki na sicie fi 10, mięso z boczku na fi 8, a golonkę zmieliłem 2x na sicie makowym. Mięsa ze sobą łączę dodaję wszystkie przyprawy, wodę oraz ser i dokładnie mieszam aż farsz będzie kleisty. Farsz nadziewam w jelita wieprzowe fi 28/30 i odwieszam do osadzenia na 2 h w temperaturze pokojowej. Następnie wkładam do wygrzanej wędzarni i osuszam w temperaturze około 45 stopni. Wędzenie w temperaturze około 55 stopni do pożądanego koloru. Parzenie w około 80 stopniach do uzyskania temperatury 68 stopni w wyrobie. Po parzeniu wrzucamy kiełbasę na 10 minut do zimnej wody. Na koniec studzimy w chłodziarce. Smacznego Bogumił Sztuczka 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Ser należy zetrzeć, zmielić czy pokroić w kostkę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-947571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Jeśli autor nie po dał, robisz jak uważasz. Lubisz większe kawałeczki to kroisz, mniejsze trzesz. Na przekrojach widać niewielkie kawałki sera. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-947572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Ja do tego rodzaju kiełbasy kroje ser w niezbyt dużą kostkę 😋 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-947952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Moi domowi zjadacze tego rodzaju kiełbasy lubią aby ser im się "wylewał" po przekrojeniu kiełbasy, a więc kroję w kostkę i to dość dużą. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-948020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 A ja jeszcze nie robiłem więc bardzo chętnie poczytam i wyciągnę wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-948026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Października 2024 W dniu 26.08.2024 o 09:27, szrekPL napisał(a): bardzo chętnie poczytam i wyciągnę wnioski Tak trzymaj 👍. Apropo wniosków tak na szybko zastosuj ser twardy Gouda "płynie" za miekki. Ser kroimy w drobną kostkę. W recepturze brakuje pewnego doprecyzowania dot. przyprawy poszukaj. Dla mnie sprawa jest wiadoma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Października 2024 Hm... odnośnie sera to chudziak lubi drobno a MariuszB grubo więc tu muszę przetestować na domownikach(jeśli wyrażą zgodę na taki wyrób) , natomiast co do przyprawy to chyba jeszcze jestem za malutki na niuanse, ewentualnie mógłbym zapytać o czosnek czy ,,żywy" czy granulat ale przy ilości 4g stawiam na świeży. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Października 2024 (edytowane) 7 godzin temu, szrekPL napisał(a): ewentualnie mógłbym zapytać o czosnek czy ,,żywy" czy granulat ale przy ilości 4g stawiam na świeży. Ilość na to jaki zastosujesz nie ma żadnego znaczenia. Formę czosnku dobierasz do danego rodzaju wyrobu lub technologii obróbki. Bez znaczenia w tej kiełbasie każdy możesz zastosować. W dniu 24.08.2024 o 12:28, Maxell napisał(a): 5. Płatki papryki - około 8 g/kg Pytam jakiej? Niby oczywiste, że słodka ale nie do końca, może być również ostra? Nastepne pytanie wędzona czy nie? Takie niuanse decydują o końcowym smaku wędliny. Edytowane 14 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Października 2024 (edytowane) 7 godzin temu, szrekPL napisał(a): Hm... odnośnie sera to chudziak lubi drobno a MariuszB grubo więc tu muszę przetestować na domownikach(jeśli wyrażą zgodę na taki wyrób) Rozdrobnienie jest bardzo ważnym punktem technologicznym. Jak puścisz przez maszynkę licz się z tym, że ser w wyrobie po obróbce termicznej będzie bardziej pływający. Jak zetniesz w drobną kostkę będzie bardziej związany itd. Następny aspektem ważnym jest rozmiar siatki lub wielkość kostki, twardość sera itd. itd.... Edytowane 14 Października 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Października 2024 Papryka z góry założyłem że skoro nie ma nic o ostrości to znaczy że słodka, odnośnie sera dziękuję za info, nigdy nie używałem do kiełbasy więc te informacje są dla mnie bardzo ważne, dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Października 2024 (edytowane) 12 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Następny aspektem ważnym jest rozmiar siatki lub wielkość kostki, twardość sera itd. itd.... Twardość sera to podstawa tym bardziej ,że bardzo smaczna jest z grilla. Ja bym proponował albo salami albo jak ma się więcej kasy to Gruyere. Edytowane 14 Października 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Października 2024 Popełniłem kiełbasę z żółtym serem. Dodałem więcej sera niż w w/w przepisie. Krojona w grubą kostkę Gouda została otoczona papryką wędzoną. Dzięki temu zabiegowi lepiej się ser rozłożył w farszu 😁.Kiełbasy nie parzyłem tylko upiekłem w piekarniku z cebulą. Z reguły kiełbasy na grilla nie parzę tylko surowe wrzucam na ruszt. Dzięki temu kiełbasy są bardzo soczyste. Oczywiście dodaje mniej soli niż do kiełbas wcześniej parzonych. Jak dla mnie kiełbasa z serem powinna mieć go dużo i w miarę grubo pokrojonego. Płynący ser w kiełbasie to jest to. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-960826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekq Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Lutego W dniu 14.10.2024 o 21:26, quadro555 napisał(a): Jak dla mnie kiełbasa z serem powinna mieć go dużo i w miarę grubo pokrojonego. Płynący ser w kiełbasie to jest to. Jestem tego samego zdania. Z serem to tylko surowa i pieczona lub ogniskowo-grillowana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-991309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lutego 1 godzinę temu, tomekq napisał(a): Z serem to tylko surowa i pieczona lub ogniskowo-grillowana. 🙉 Emulgowana parzona w wodzie 😋😋😋. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21491-kie%C5%82basa-grillowa-z-serem/#findComment-991348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.