Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Marek_W,

 

[ Dodano: Czw 13 Paź, 2011 20:38 ]

Witam Marku , jeżeli jest to możliwe to chciałbym skorzystać z twego przepisu na krakowską, jej wygląd jest fascynujący. Prześlij przepis wraz z technologią jeśli można. Pozdrawiam.

|Chyba że ktoś ma również do zaoferowania przepis na krakowską , mile widziane również fotki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-179642
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wygląda , osłonki trochę podchodzą pod żywiecką :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-179817
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

czym napełniacie takie osłonki?

Ponieważ moja prymitywna nadziewarka nie ma takiego szerokiego lejka to napełniam szerokie osłonki przy użyciu kawałka rury PCV tzn naciągam osłonkę o żądanej długości , zawiązaną na końcu na rurę , farsz wpycham do rury i popycham specjalnie dopasowanym kołkiem drewnianym.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-186880
Udostępnij na innych stronach

A ja używam końcówki od nadziewarki 40 mm wystarcza na każde fi osłonki :), ale potrzeba 2 osób do nadziewania.... za ciężki baton, ale zawsze nasza lepsza połowa się odnajduje w temacie, chociaż nie ma za bardzo pojęcia o " naszym " fachu :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-186882
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj póznym wieczorem przygotowałem materiał na swoją pierwszą Krakowską suszoną którą chcę wędzić w niedzielę, a dokładnie to:

I wp - 3,2 kg

II wp - 0,7 kg

III wp - 0,5 kg,

mięsko pocięte w kawalki i wszystko oddzielnie zapeklowane peklosolą i solą w stosunku około 60:40, w sumie 19 gram na kilo,

do całości dojdzie jeszcze około 0,5 kilo słoninki.

W sobotę wieczorem zaplanowane jest rozdrabnianie, przyprawianie i nabijanie, wędzęnie w niedzielę od rana. I tutaj mam pewne wątpliwości, jeśli nadzieję osłonki w sobotę wieczorem to osadzanie zajmie około 7 - 10 godzin, czy to nie za długo? i jak już to w jakiej temperaturze tak długie osadzanie powinno się przeprowadzić?.

 

Może zdecydowanie lepiej będzie nabić kiełbachę w sobotę przed południem i wieczorkiem uwędzić ?

 

Za wszelkie uwagi i sugestię z góry wielkie dzięki.

 

Pozdr.

Zigo

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-210315
Udostępnij na innych stronach

Witam,jeżeli ma to trwać aż tyle godzin to osadzanie powinno odbywać się w niskiej temp, a ja robię to tak ze dzień przed wędzeniem rozdrabniam i mieszam z przyprawami wstawiam w chłodne miejsce rano nabijam w osłonki wieszam i idę rozpalać w wędzarni,kiedy wędzarnia się nagrzeje wkładam całość do środka i zaczynam osuszanie a później wędzenie właściwe.pozdrawiam i powodzenia
Piter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-210318
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy tą plesn mozna zmyc i dalej suszyc?

Jeśli dobrze widzę pleśń jest zielona, nie jest dobrze z Twoim wyrobem. Złe warunki podczas procesu podsuszania, katastrofa, że się tak wyrażę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-216905
Udostępnij na innych stronach

Plesn jest biala, łatwo schodzi z kielbasy palcem

A jak biała, umyć wodą z solą, wytrzeć papierowym ręcznikiem i dalej podsuszać, może w lodówce? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-216911
Udostępnij na innych stronach

pis67, też tak myślałem tylko w lodówce nie ma cyrkulacji powietrza ja bym podwędził jeszcze trochę zimnym dymem a le to tylko moja propozycja
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-216928
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Witam wygląda ładnie :thumbsup: .Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-221135
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witajcie,

 

Czy mieliście kiedyś sytuację, że po wysuszeniu Krakowskiej masa składająca się z tłuszczu wraz z II i III kl (użyto wieprzowiny), która otacza klasę I przyjęła konsystencję masy mało zwięzłej z grudkami coś jak kasza manna. Po roztarciu w palcach czuć grudki.

 

Wielokrotnie popełniałem Krakowską i nigdy nie miałem takich niespodzianek.

Co to może być?

W smaku jest ok zapach również.

 

Pozdrawiam

KWOZ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-225912
Udostępnij na innych stronach

Czy mieliście kiedyś sytuację, że po wysuszeniu Krakowskiej masa składająca się z tłuszczu wraz z II i III kl (użyto wieprzowiny), która otacza klasę I przyjęła konsystencję masy mało zwięzłej z grudkami coś jak kasza manna. Po roztarciu w palcach czuć grudki.

Typowa wada dla tłuszczy wytapianych metoda tradycyjną, ktore zostały bardzo powolnie wystudzone.

Inaczej w czasie obróbki termicznej wytopił się tłuszcz, który zastygł bardzo powoli, tworząc "kaszkowatość".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-226049
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź.

Rzeczywiście było tak że dopiekałem w piekarniku bo rozpętała się okropna burza.

Na dworze było parno i niezwykle duszno temperatura oscylowała w okolicy 27 stopni.

W domu po pieczeniu było również bardzo ciepło coś koło 25 stopni i nie dało się obniżyć.

Reasumując Krakowska stygła niezwykle wolno i długo co spowodowało taką reakcję.

 

Czy można ratować się w takiej sytuacji szybkim studzeniem w zimnej wodzie?

 

Pozdrawiam

KWOZ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-226213
Udostępnij na innych stronach

Czy można ratować się w takiej sytuacji szybkim studzeniem w zimnej wodzie?

Kiełbasy pieczone studzimy powietrzem.

Prawdopodobnie powodem wytopienia tłuszczu jest użycie tłuszczu miękkiego zamiast twardego.

Ewentualnie może być nadmierne rozdrobnienie tłuszczu w czasie mielenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/5/#findComment-226584
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.