Maxell Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Domowa kiełbasa Halusi. Skład mięsny: 1. Polędwica kl. I - 60% 2. Boczek kl. II - 20% 3. Mięso tłuste kl. IIb - 15% 4. Golonka - 5% (ścięgniste kl III). Przyprawy: - peklosól – 18 g/kg - pieprz czarny mielony – 3 g/kg - czosnek – 3 g/kg - gorczyca - woda 300 ml - jelita wieprzowe 32/34 Sposób wykonania: Mięso zapeklowane wg klas peklosolą w ilości18 g na kg, przez 48 godzin. Po czasie peklowaniu mięso zmielone na sitkach: - polędwica / szarpak - boczek / fi 8 - kl IIb / fi 8 - kl III fi 4 Po zmieleniu, do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. Całość połączyłam z klasą I, razem wyrabiając do uzyskania wymaganej kleistości. Na koniec poszła klasa II i III. Całość została bardzo dobrze wymieszana i farsz nabiłam w jelita. Osadzenie i częściowe osuszanie przeprowadziłam w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temperaturze 40- 45 stopni, do momentu kiedy w dotyku osłonka była sucha i ciepła. Wędzenie w temperaturze 50 - 55 stopni, do koloru. Obróbkę cieplną przeprowadziłam również w wędzarni, podpiekając kiełbasę, w temperaturze 90 stopni, do momentu uzyskania wewnątrz 68 stopni. Smacznego Halusia 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychybu Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Planuje za tydzień pierwszą kiełbase Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-975985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2024 (edytowane) 4 minuty temu, krzychybu napisał(a): O ile mi wyjdzie Nie istotne jak wyjdzie najwyżej skorygujemy błędy o ile będą, czekamy na zamieszczenie informacji. Edytowane 15 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-975999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry_64 Opublikowano Sobota o 18:26 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano Sobota o 18:26 W przepisie podano 300ml wody, ale nie podano na jaką ilość wsadu. Domyślam się, że 300ml wody na 100% składu mięsa, ale proszę o podanie ilości mięsa w kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano Sobota o 18:46 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano Sobota o 18:46 15 minut temu, harry_64 napisał(a): W przepisie podano 300ml wody, ale nie podano na jaką ilość wsadu. Domyślam się, że 300ml wody na 100% składu mięsa, ale proszę o podanie ilości mięsa w kg Dokladnie tak. - polędwica 6 kg - boczek 2 kg - mieso tłuste kl II b 1.5 kg - golonka 0.5 kg 1 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry_64 Opublikowano Sobota o 19:47 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano Sobota o 19:47 Dziękuję:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 godzin temu Moja sugestia dotycząca obróbki cieplnej kiełbasy: jeżeli planujemy etap zapiekania w wędzarni, warto skrócić właściwe wędzenie i przeprowadzać podpiekanie równocześnie z procesem wędzenia. Takie połączenie etapów pozwala uniknąć nadmiernego wysuszenia i twardnienia jelita. Pozdrawiam. 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamjj Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 godziny temu Raz tylko podpiekałem w wędzarni ale wcześniej zakończyłem wędzenie, czyli bez obaw można podpiekac w 100°C i jednoczenie puszczać dym? To by sporo skróciło cały proces Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 godziny temu Można. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 godziny temu 26 minut temu, Adamjj napisał(a): Raz tylko podpiekałem w wędzarni ale wcześniej zakończyłem wędzenie Skąd się biorą pomysły ,że jak podpiekać w wędzarni to bez dymu. Przeczy to logicznemu myśleniu. Jedyny proces w czasie wędzenia bez dymu to obsuszanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.