Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Domowa kiełbasa Halusi.

 

01.jpg

 

Skład mięsny:

 

1. Polędwica kl. I - 60%

2. Boczek kl. II - 20%

3. Mięso tłuste kl. IIb - 15%

4. Golonka - 5% (ścięgniste kl III).

 

 

Przyprawy:

 

- peklosól – 18 g/kg

- pieprz czarny mielony – 3 g/kg

- czosnek – 3 g/kg

- gorczyca

- woda 300 ml

- jelita wieprzowe 32/34

 

Sposób wykonania:

 

Mięso zapeklowane wg klas peklosolą w ilości18 g na kg, przez 48 godzin.

Po czasie peklowaniu mięso zmielone na sitkach:

- polędwica / szarpak

- boczek / fi 8

- kl IIb / fi 8

- kl III fi 4

Po zmieleniu, do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę.

Całość połączyłam z klasą I, razem wyrabiając do uzyskania wymaganej kleistości. Na koniec poszła klasa II i III.

Całość została bardzo dobrze wymieszana i farsz nabiłam w jelita.

Osadzenie i częściowe osuszanie przeprowadziłam w temperaturze pokojowej przez 2 godziny.

Dalsze osuszanie w wędzarni w temperaturze 40- 45 stopni, do momentu kiedy w dotyku osłonka była sucha i ciepła.

Wędzenie w temperaturze 50 - 55 stopni, do koloru. Obróbkę cieplną przeprowadziłam również w wędzarni, podpiekając kiełbasę, w temperaturze 90 stopni, do momentu uzyskania wewnątrz 68 stopni.

 

02.jpg

 

Smacznego

Halusia

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Domowa kiełbasa Halusi
  • 3 miesiące temu...
4 minuty temu, krzychybu napisał(a):

O ile mi wyjdzie

Nie istotne jak wyjdzie najwyżej skorygujemy błędy o ile będą, czekamy na zamieszczenie informacji.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-975999
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
15 minut temu, harry_64 napisał(a):

W przepisie podano 300ml wody, ale nie podano na jaką ilość wsadu. Domyślam się, że 300ml wody na 100% składu mięsa, ale proszę o podanie ilości mięsa w kg :)

Dokladnie tak.

- polędwica  6 kg

- boczek  2 kg

- mieso tłuste kl II b 1.5 kg

- golonka  0.5 kg 

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048319
Udostępnij na innych stronach

Moja sugestia dotycząca obróbki cieplnej kiełbasy: jeżeli planujemy etap zapiekania w wędzarni, warto skrócić właściwe wędzenie i przeprowadzać podpiekanie równocześnie z procesem wędzenia. Takie połączenie etapów pozwala uniknąć nadmiernego wysuszenia i twardnienia jelita. Pozdrawiam.

  • Like 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048562
Udostępnij na innych stronach

 

26 minut temu, Adamjj napisał(a):

Raz tylko podpiekałem w wędzarni ale wcześniej zakończyłem wędzenie

Skąd się biorą pomysły ,że jak podpiekać w wędzarni to bez dymu. Przeczy to logicznemu myśleniu. Jedyny proces w czasie wędzenia bez dymu to obsuszanie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-1048624
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.