Maxell Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2024 Domowa kiełbasa Halusi. Skład mięsny: 1. Polędwica kl. I - 60% 2. Boczek kl. II - 20% 3. Mięso tłuste kl. IIb - 15% 4. Golonka - 5% (ścięgniste kl III). Przyprawy: - peklosól – 18 g/kg - pieprz czarny mielony – 3 g/kg - czosnek – 3 g/kg - gorczyca - woda 300 ml - jelita wieprzowe 32/34 Sposób wykonania: Mięso zapeklowane wg klas peklosolą w ilości18 g na kg, przez 48 godzin. Po czasie peklowaniu mięso zmielone na sitkach: - polędwica / szarpak - boczek / fi 8 - kl IIb / fi 8 - kl III fi 4 Po zmieleniu, do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. Całość połączyłam z klasą I, razem wyrabiając do uzyskania wymaganej kleistości. Na koniec poszła klasa II i III. Całość została bardzo dobrze wymieszana i farsz nabiłam w jelita. Osadzenie i częściowe osuszanie przeprowadziłam w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temperaturze 40- 45 stopni, do momentu kiedy w dotyku osłonka była sucha i ciepła. Wędzenie w temperaturze 50 - 55 stopni, do koloru. Obróbkę cieplną przeprowadziłam również w wędzarni, podpiekając kiełbasę, w temperaturze 90 stopni, do momentu uzyskania wewnątrz 68 stopni. Smacznego Halusia 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2024 13 minut temu, krzychybu napisał(a): Skorzystam z przepisu Chciałbym to zobaczyć, jedno co widzę to nabijanie postów Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-975984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychybu Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Planuje za tydzień pierwszą kiełbase Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-975985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2024 2 minuty temu, krzychybu napisał(a): Planuje za tydzień pierwszą kiełbase Jak zrobisz zakładaj temat w dziale "moje wyroby" i się pochwal Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-975986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2024 (edytowane) 4 minuty temu, krzychybu napisał(a): O ile mi wyjdzie Nie istotne jak wyjdzie najwyżej skorygujemy błędy o ile będą, czekamy na zamieszczenie informacji. Edytowane 15 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-975999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.