Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

widze ze jestes zielony

Qrde! Cymu ten zielony ludzik z podpisem "online"przy moim nicku stoi ?

Taki jakiś mizerny , :cry: i :blush:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4311
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

fentel słodkie nadzienie mozesz stosowac do mniejszych pieczeni dlatego ze szybko osiągasz wysoką temp a przy prosiaku przez pierwsze 2do3 h temp w srodku prosiaka wynosi 20do 40 st C tu jest problam własnie wczoraj to sprawdzałem.jak robiłem nadzienie słodkie to prosiaka wyrzucałem i dlatego proponuje kasze a wybor nalezy do ciebie

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4316
Udostępnij na innych stronach

i dlatego proponuje kasze

Polecam dodać 20% kaszy gryczanej ( ale wcześniej uprażonej + przyprawy :grin: )

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4319
Udostępnij na innych stronach

Polecam sos czosnkowy

Szczepan, bądź tak miły i podaj własny przepis na " sos czosnkowy"

Moja babujaga Ewcia jest specjalistką od sosów " czosnkowych" "chrzanowych" "musztardowych" ........a w/g zasady - całe życie trzeba się uczyć - czekamy na ciekawy przepis.

P.S.

Propozycja - otworzyć nowy dział - z dodatkami do naszych "wspaniałych wyrobów"

(czasami mięsko lekko nieudane a podane w sposób "parlamentarny" robi FURORĘ :wink: )

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4338
Udostępnij na innych stronach

już się pogubiłem ponieważ nie wiem komu wierzyć

w temperaturze 80 - 90 st. C woda/piwo przy grzałce

Prosiaka do 10 kg piecze się do 3 godziny

od 10 - 20 kg 5 do godzin

od 20 - 30 kg 7 do godzin

od 30 - 40 kg 9 do godzin

od 40 - 50 kg 12 do godzin

natomiast Szczepan podaje "Czas pieczenia

25-30kg-5h w temperaturze 200 st C"

Może ktoś wyjaśni rozbierzności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4341
Udostępnij na innych stronach

panowie 80-90st C to nie jest temperatura pieczenia tylko pasteryzacji

pieczenie zaczyna sieod 180 st C

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4343
Udostępnij na innych stronach

sos czosnkowy

1 majonez 0,5l

1 kefir

granulki czosnku lub 5 zabkow sw czosnku dobrze utartego

sol do smaku

pieprz do smaku

wszystko razam wymieszac 2h przed spożyciem

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4345
Udostępnij na innych stronach

5 zabkow sw czosnku dobrze utartego

My robimy czosnek na na takiej "śmisznej wyciskarce" :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4346
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że Dymek wyjechał, a to znaczy, że jego znajomy swoje dziki, prosiaki etc.to parzy a nie piecze chyba, że parzenie odbywa się w piekarniku i stąd nazwa pieczenie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4351
Udostępnij na innych stronach

Dla Kilima

 

przepis na prosiaka

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4352
Udostępnij na innych stronach

panowie 80-90st C to nie jest temperatura pieczenia tylko pasteryzacji

pieczenie zaczyna sieod 180 st C

... no to się dowiedzieliście, że na Zlocie jedliśmy dzika pasteryzowanego :shock: (wg Szczepana) :lol: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

ps - wpadnę na dłużej może jutro (mam teraz wielkie sprzątanie, po sobotnio niedzielnych "Barwach Jesieni w Kórniku)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4353
Udostępnij na innych stronach

..ale wesoło!!! :grin:

Wychodzi na to ,że w Laboratorium "Podravki" w Czechosłowacji(wtedy jeszcze Czechosłowacji!) w 50-tych latach pracował nasz MIESZKO I.

VEGETA bowiem to "dziecko" tej firmy.W tym roku obchodzi jubileusz 45 lat.

Moze pracownik-Mieszko jak Lenin..wiecznie zywy???? :grin:

 

Ten "pasteryzowany" :wink: dzik był bardzo smaczny.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4354
Udostępnij na innych stronach

Mnie też smakował :grin: i to bardzo.

 

Do sosu podanego przez Szczepana proponuje dorzucić pokrojony koperek wtedy będzie prima sort.

 

Pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4363
Udostępnij na innych stronach

napewno nie jedliscie pieczonego,bo dymek podaje 80-90stC woda

... napewno :grin: ... pewnie się "pasteryzował" :sad: :shock: :wink:

 

http://www.route66.com.pl/napoleon/Nap11.jpg

 

pozdrawiam serdecznie

 

ps - temperatura przez cały czas pieczenia (12 godzin) była w granicach 80-90*C :grin:

ps2 - Dymek wodę lub piwo stawia w komorze wędzarniczej (blisko źródła ciepła) aby mięsko było bardziej soczyste ... czasami zresztą również tak robię :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4366
Udostępnij na innych stronach

nie wprowadzajcie błednych pojęc pieczenia

 

 

ps - temperatura przez cały czas pieczenia (12 godzin) była w granicach 80-90*C ycin

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4370
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzłem definicję pieczenia iwygląda tak http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4371
Udostępnij na innych stronach

nie wprowadzajcie błednych pojęc pieczenia

 

 

ps - temperatura przez cały czas pieczenia (12 godzin) była w granicach 80-90*C ycin

... Szczepan ... masz jakiś problem :wink: ... raz jeszcze powtarzam temperatura pieczenia była cały czas w granicach 80-90*C ... widziało to przynajmniej 50 osób ... w drzwiach komory jest zainstalowany termometr

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4372
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzłem definicję pieczenia iwygląda tak http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie .Pozdrawiam

... to proszę teraz znaleźć objaśnienie wędzenia z podpiekaniem :rolleyes: :wink:

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4373
Udostępnij na innych stronach

80-90st C pieczenia? to mnie irytuje napisz parzenia i ok

... Szczepanie ... czy to co widzisz na zdjęciu wygląda na parzenie czy może raczej na pieczenie w gorącym dymie :devil:

... może wypróbuj lub choć poczytaj trochę jakie procesy zachodzą w trakcie obróbki mięsa metodą BBQ

 

pzdr

 

ps - Twoje "autorytarne" wypowiedzi również czasami mnie irytują :grin: :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/216-pieczone-prosi%C4%99/page/2/#findComment-4376
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.