Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Spotkałem przelotnie w moich okolicach "dziadków", którzy zaskoczyli mnie.

Wędzą mięso, a następnie peklują w zalewie, czyli robią to odwrotnie niż jest ogólnie przyjęte. Jak będę miał okazje to dowiem się więcej szczegółów i może uda mi się takowych spróbować.

Może ktoś z kolegów lub koleżanek spotkał się z taką metodą i podzieli się z nami wiedzą, co do walorów smakowych i trwałości tak przygotowywanych wędzonek.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/
Udostępnij na innych stronach

Tylko że jak uwędzisz to nie ma już co peklować. :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52026
Udostępnij na innych stronach

juniormagnum, skoro to dziadkowie wiekowo to może jakiś zwyczaj regionalny bądź wyniesiony, zapamiętany po przodkach powodowany tęsknotą do smaków młodości.

Po uwędzeniu tworzy się chyba bariera powierzchniowa do przeniknięcia zalewy.

Ciekawe jak wędzone /temp. długość/.

Zasięgnij kolego języka zwiadowczego i będzie jasne.

Oby to nie było tak jak kiedyś z przepisem na zalewę z dodatkiem pokrzyw :grin:

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52035
Udostępnij na innych stronach

Wędzą mięso, a następnie peklują w zalewie, czyli robią to odwrotnie

ja tam znawcą nie jestem ale czy nie namieszał tu ALCHIMER? :wink:

Proszę nie obraź się, ale to wydaje się nielogiczne.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52196
Udostępnij na innych stronach

@sawca nie koniecznie. W starych regionalnych metodach występują czasami takie dziwne procedury.

@juniormagnum dowiedz się więcej o metodzie i opisz na forum. Jak już podasz informacje, obiecuję wypróbować.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52205
Udostępnij na innych stronach

Ok.

Koledzy jak tylko troszeczkę się ociepli to podjadę w tamte okolice.

Oni mieszkają na wiosce i dojazd jest tam kiepski.

To, że jest to metoda jest na opak to sam stwierdziłem, może jest w tym jakiś cel?

Wygląda na to, że sam będę musiał zgłębić temat.

Ci "dziadkowie" (nie moi) mają gospodarkę niedużą i co nieco hodują, także myślę, że swojego mięsa by nie marnowali.

Pozdrawiam.

Ps.

Z drugiej strony myślałem, że coś więcej dowiem się na forum, a tu zonk :mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52225
Udostępnij na innych stronach

Wędzą mięso, a następnie peklują w zalewie, czyli robią to odwrotnie niż jest ogólnie przyjęte. Jak będę miał okazje to dowiem się więcej szczegółów i może uda mi się takowych spróbować.

witam

mnie już takie praktyki nawet nie dziwią,ostatnio rozmawiałem z gościem

co do wędzarni po bokach wkłada mokre drzewo topoli lub brzozy,twierdzi

że wychodzi mu super wędzenie,czekam na jego wyroby zamowilem tak na

spróbowanie.

Juniormagnum dowiedz się czy jeszcze ci dziadkowie tak robią

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52249
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.