juniormagnum Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Witam kolegów.Spotkałem przelotnie w moich okolicach "dziadków", którzy zaskoczyli mnie.Wędzą mięso, a następnie peklują w zalewie, czyli robią to odwrotnie niż jest ogólnie przyjęte. Jak będę miał okazje to dowiem się więcej szczegółów i może uda mi się takowych spróbować.Może ktoś z kolegów lub koleżanek spotkał się z taką metodą i podzieli się z nami wiedzą, co do walorów smakowych i trwałości tak przygotowywanych wędzonek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Tylko że jak uwędzisz to nie ma już co peklować. :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniormagnum Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Gość opowiadał, że najpierw wędzą obsuszone mięso, potem wkładają do zalewy tak, jak to my robimy, na tydzień - dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Stycznia 2009 juniormagnum, skoro to dziadkowie wiekowo to może jakiś zwyczaj regionalny bądź wyniesiony, zapamiętany po przodkach powodowany tęsknotą do smaków młodości. Po uwędzeniu tworzy się chyba bariera powierzchniowa do przeniknięcia zalewy. Ciekawe jak wędzone /temp. długość/. Zasięgnij kolego języka zwiadowczego i będzie jasne. Oby to nie było tak jak kiedyś z przepisem na zalewę z dodatkiem pokrzyw :grin: Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Wędzą mięso, a następnie peklują w zalewie, czyli robią to odwrotnie ja tam znawcą nie jestem ale czy nie namieszał tu ALCHIMER? :wink: Proszę nie obraź się, ale to wydaje się nielogiczne. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Stycznia 2009 @sawca nie koniecznie. W starych regionalnych metodach występują czasami takie dziwne procedury. @juniormagnum dowiedz się więcej o metodzie i opisz na forum. Jak już podasz informacje, obiecuję wypróbować.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniormagnum Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ok.Koledzy jak tylko troszeczkę się ociepli to podjadę w tamte okolice.Oni mieszkają na wiosce i dojazd jest tam kiepski.To, że jest to metoda jest na opak to sam stwierdziłem, może jest w tym jakiś cel?Wygląda na to, że sam będę musiał zgłębić temat.Ci "dziadkowie" (nie moi) mają gospodarkę niedużą i co nieco hodują, także myślę, że swojego mięsa by nie marnowali. Pozdrawiam.Ps.Z drugiej strony myślałem, że coś więcej dowiem się na forum, a tu zonk :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Wędzą mięso, a następnie peklują w zalewie, czyli robią to odwrotnie niż jest ogólnie przyjęte. Jak będę miał okazje to dowiem się więcej szczegółów i może uda mi się takowych spróbować.witam mnie już takie praktyki nawet nie dziwią,ostatnio rozmawiałem z gościem co do wędzarni po bokach wkłada mokre drzewo topoli lub brzozy,twierdzi że wychodzi mu super wędzenie,czekam na jego wyroby zamowilem tak na spróbowanie. Juniormagnum dowiedz się czy jeszcze ci dziadkowie tak robią slonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2161-w%C4%99dzenie-przed-peklowaniem/#findComment-52249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.