Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po nocy odkryłem , że mam najładniejszy skrzep ricotty . Na pierwszym zdjęciu pływa jeszcze w serwatce . Reszta serwatki przejrzysta jak kryształ , pierwszy raz tak mam . Na drugim zdjęciu , po odciągnięciu serwatki . Co dodałem do ricotty ................. no............. dodałem ............................................... sól .............................. czosnek niedźwiedzi i ................................ papryka słodka płatki . :grin:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166320
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Reszta serwatki przejrzysta jak kryształ , pierwszy raz tak mam

Czy - przypadkiem - nie mierzyłeś pH tej serwatki?

Już po skrzepie było widać, że pięknie skoagulowało :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166321
Udostępnij na innych stronach

Czy - przypadkiem - nie mierzyłeś pH tej serwatki?

Nie mierzyłem i przyznaję się że nigdy nie mierzę nawet mleka . :blush: Muszę się zaopatrzyć w paski . Podpowiedz Aniu gdzie najlepiej :question: :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166323
Udostępnij na innych stronach

Efekt końcowy :

Rewelacyjnie wygląda :thumbsup: ... ciekawe jak smakuje Andrzejku.

Już wiem kto będzie moim korepetytorem :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166377
Udostępnij na innych stronach

ciekawe jak smakuje Andrzejku.

 

Smak ciekawy :grin: słonawo , czosnkowo , paprykowy . :thumbsup: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166381
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam Wszystkich,

 

Od lat wędzę według przepisów Dziadka z tej strony i wędliny są świetne.

Wczoraj pierwszy raz zrobiłem oscypka z 5 litrów mleka od krowy :-) wyszło mi 470 gramów oscypka oraz serwatka.

 

Z serwatki zrobiłem ricotte na dwa sposoby:

 

1. Forumowy z octem

2. Eksperymentalny z solą nigari, którą wykorzystuję do robienia tofu.

 

Nigari bardzo ładnie skoagulował białko z serwatki. Po odczekaniu 30 minut serek odciekał na sitku.

Nie jestem wstanie powiedzieć, którego serka wyszło więcej ponieważ ilość serwatki nie była równa.

 

Różnice: serek z octem jest kwaśny z delikatnie wyczuwalnym zapachem octu, natomiast serek z nigari jest słodziutki i delikatniejszych (chociaż to może wynikać z różnicy w wyciskaniu).

 

Pozdrawiam

 

Bartek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169328
Udostępnij na innych stronach

Różnice: serek z octem jest kwaśny z delikatnie wyczuwalnym zapachem octu, natomiast serek z nigari jest słodziutki i delikatniejszych (chociaż to może wynikać z różnicy w wyciskaniu).

Coś "przekombinowałeś" z octem.Na occie też wychodzi słodziutki i delikatny.Może dałeś ocet spirytusowy :rolleyes:

Moja ricotta wychodzi zawsze słodka (ocet winny jabłkowy),chociaż teraz robię na kwasku cytrynowym (taniej i zawsze pod ręką) - 0,5g na 1L serwatki.Ta zaraz po osiągnięciu 95*C

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169336
Udostępnij na innych stronach

Coś "przekombinowałeś" z octem.Na occie też wychodzi słodziutki i delikatny.Może dałeś ocet spirytusowy :rolleyes:

E-e-e, y-y-y, a ja właśnie "odciekam" ricottę, zrobioną na spirytusowym... I już się boję spróbować...

Nie wiem, dlaczego, ale ubzdurało mi się (albo gdzieś wyczytałam), że spirytusowy może być... :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169360
Udostępnij na innych stronach

ubzdurało mi się (albo gdzieś wyczytałam), że spirytusowy może być...

 

Rób na kwasku cytrynowym: 4g na 10l słodkiej serwatki.

Do serwatki po serze twarogowym nie trzeba dodawać kwasku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169414
Udostępnij na innych stronach

O dziwo, na spirytusowym wyszła (choć strasznie jej mało, większość dostała nóg i uciekła przez sito), kwaśnego/octowego posmaku nie zarejestrowano.

Smak zbliżony do Almette (tak powinno być?), mocno smarowna. Brzydka. W sensie fotogenicznym. Ale jednakowoż smaczna.

 

Następne już na kwasku cytrynowym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169440
Udostępnij na innych stronach

większość dostała nóg i uciekła przez sito),

 

Do " wyłowienia" ricotty najlepiej używać oryginalnej chusty serowarskiej którą kładziemy na sitko :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169502
Udostępnij na innych stronach

Do " wyłowienia" ricotty najlepiej używać oryginalnej chusty serowarskiej którą kładziemy na sitko :smile:

Używałam nieoryginalnej pieluchy tetrowej, zapożyczonej od dziecka mego, na cele serowarskie, oraz oryginalnej foremki do ricotty. Ale ona, ta ricotta, dostała takich dłuuuugich cieeeeniusienkich nóżek i i tak sobie uciekała... :wink:

Po prostu - coś schrzaniłam, albo z temperaturą, albo z octem. Bo skrzep był taki nie za ładny, do tego ze zdjęcia Gonza wiele mu brakowało... :)

 

Ale dziękuję za radę, chustę przy najbliższym zaopatrzeniu podpuszczkowym nabędę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169503
Udostępnij na innych stronach

Bo skrzep był taki nie za ładny, do tego ze zdjęcia Gonza wiele mu brakowało..

... za mało kwasu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169549
Udostępnij na innych stronach

. za mało kwasu.

 

Może i w tym momencie za mało kwasu . Ja miałem parę takich przypadków że kwasu było dość a skrzep ricotty przeleciał nawet przez chustę serowarską . Przyczyny nie poznałem ........

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169554
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

To moja Ricotta

Co zrobisz z tym ładnym kawałkiem serka?

Można dodać go do twarogu przeznaczonego na sernik.

Albo ze śmietanką ... :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-191298
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Mogło by tak byc :thumbsup: Ale jej już nie ma w 3/4 stanu z fotki żonka i syn :lol: :lol: :lol: I ja też co za aksamitny smak osobiście nie soliłem taki jadałem naturalny :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-191301
Udostępnij na innych stronach

co za aksamitny smak

to bardzo trafne określenie walorów tego serka :grin:

Jutro przywożę 30l mleka: 10 na twaróg a 20 na pleśniowy.

To tej ricotty też trochę będzie :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-191305
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

nie wiem czy ktoś już to powiedział, ale serwatka musi być czysta, do niektórych serów (np. typu edam czy gouda) dodaję się wodę po odsączeniu serwatki (ok 20-30%), z serwatki zmieszanej z wodą Ricotta po prostu nie wyjdzie.

 

Jeśli komuś znudzi się ten biały serek, z serwatki można zrobić też inny ciekawy serek o nazwie Brunost

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-200013
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po raz pierwszy zrobiłem Ricottę z samej serwatki zakwaszonej kwaskiem, pozostałej po oscypkach z mleka krowiego.

Moje wrażenia smakowe, nie potrafię opisać słowami.

Jednym słowem jest wyśmienity.

Szkoda tylko, że tak mało go wychodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-201989
Udostępnij na innych stronach

Szkoda tylko, że tak mało go wychodzi.

 

Wychodzi różnie raz mniej innym razem wcale raz więcej

A mi ostatnio aż byłem zdziwiony Wyszło ze serwatki po 25l mleka 1,348 była to środa natomiast w czwartek jeszcze więcej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-202002
Udostępnij na innych stronach

Może zrobiłem coś nie tak, serwatka z 30l mleka i wyszło 65 dkg. Nie dodawałem mleka, na drugi dzień po podgrzaniu do około 50° zakwasiłem 15 g kwasku rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody i podgrzałem do 95°, następnie schłodziłem do około 35° i odcedziłem przez chustę.

Mleko kupuje prosto z udoju i przetwarzam jeszcze ciepłe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-202007
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.