andrzej k Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 12 Lipca 2011 Po nocy odkryłem , że mam najładniejszy skrzep ricotty . Na pierwszym zdjęciu pływa jeszcze w serwatce . Reszta serwatki przejrzysta jak kryształ , pierwszy raz tak mam . Na drugim zdjęciu , po odciągnięciu serwatki . Co dodałem do ricotty ................. no............. dodałem ............................................... sól .............................. czosnek niedźwiedzi i ................................ papryka słodka płatki . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 12 Lipca 2011 Reszta serwatki przejrzysta jak kryształ , pierwszy raz tak mamCzy - przypadkiem - nie mierzyłeś pH tej serwatki? Już po skrzepie było widać, że pięknie skoagulowało :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 12 Lipca 2011 Czy - przypadkiem - nie mierzyłeś pH tej serwatki? Nie mierzyłem i przyznaję się że nigdy nie mierzę nawet mleka . :blush: Muszę się zaopatrzyć w paski . Podpowiedz Aniu gdzie najlepiej :question: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 12 Lipca 2011 Efekt końcowy : Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 12 Lipca 2011 Efekt końcowy :Rewelacyjnie wygląda :thumbsup: ... ciekawe jak smakuje Andrzejku. Już wiem kto będzie moim korepetytorem :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 12 Lipca 2011 ciekawe jak smakuje Andrzejku. Smak ciekawy :grin: słonawo , czosnkowo , paprykowy . :thumbsup: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-166381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekKD Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Witam Wszystkich, Od lat wędzę według przepisów Dziadka z tej strony i wędliny są świetne.Wczoraj pierwszy raz zrobiłem oscypka z 5 litrów mleka od krowy :-) wyszło mi 470 gramów oscypka oraz serwatka. Z serwatki zrobiłem ricotte na dwa sposoby: 1. Forumowy z octem2. Eksperymentalny z solą nigari, którą wykorzystuję do robienia tofu. Nigari bardzo ładnie skoagulował białko z serwatki. Po odczekaniu 30 minut serek odciekał na sitku. Nie jestem wstanie powiedzieć, którego serka wyszło więcej ponieważ ilość serwatki nie była równa. Różnice: serek z octem jest kwaśny z delikatnie wyczuwalnym zapachem octu, natomiast serek z nigari jest słodziutki i delikatniejszych (chociaż to może wynikać z różnicy w wyciskaniu). Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Różnice: serek z octem jest kwaśny z delikatnie wyczuwalnym zapachem octu, natomiast serek z nigari jest słodziutki i delikatniejszych (chociaż to może wynikać z różnicy w wyciskaniu). Coś "przekombinowałeś" z octem.Na occie też wychodzi słodziutki i delikatny.Może dałeś ocet spirytusowy :rolleyes: Moja ricotta wychodzi zawsze słodka (ocet winny jabłkowy),chociaż teraz robię na kwasku cytrynowym (taniej i zawsze pod ręką) - 0,5g na 1L serwatki.Ta zaraz po osiągnięciu 95*C Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierniczka Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Coś "przekombinowałeś" z octem.Na occie też wychodzi słodziutki i delikatny.Może dałeś ocet spirytusowy :rolleyes: E-e-e, y-y-y, a ja właśnie "odciekam" ricottę, zrobioną na spirytusowym... I już się boję spróbować... Nie wiem, dlaczego, ale ubzdurało mi się (albo gdzieś wyczytałam), że spirytusowy może być... :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 ubzdurało mi się (albo gdzieś wyczytałam), że spirytusowy może być... Rób na kwasku cytrynowym: 4g na 10l słodkiej serwatki. Do serwatki po serze twarogowym nie trzeba dodawać kwasku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierniczka Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 O dziwo, na spirytusowym wyszła (choć strasznie jej mało, większość dostała nóg i uciekła przez sito), kwaśnego/octowego posmaku nie zarejestrowano.Smak zbliżony do Almette (tak powinno być?), mocno smarowna. Brzydka. W sensie fotogenicznym. Ale jednakowoż smaczna. Następne już na kwasku cytrynowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 większość dostała nóg i uciekła przez sito), Do " wyłowienia" ricotty najlepiej używać oryginalnej chusty serowarskiej którą kładziemy na sitko :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierniczka Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Do " wyłowienia" ricotty najlepiej używać oryginalnej chusty serowarskiej którą kładziemy na sitko :smile: Używałam nieoryginalnej pieluchy tetrowej, zapożyczonej od dziecka mego, na cele serowarskie, oraz oryginalnej foremki do ricotty. Ale ona, ta ricotta, dostała takich dłuuuugich cieeeeniusienkich nóżek i i tak sobie uciekała... :wink: Po prostu - coś schrzaniłam, albo z temperaturą, albo z octem. Bo skrzep był taki nie za ładny, do tego ze zdjęcia Gonza wiele mu brakowało... Ale dziękuję za radę, chustę przy najbliższym zaopatrzeniu podpuszczkowym nabędę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Bo skrzep był taki nie za ładny, do tego ze zdjęcia Gonza wiele mu brakowało.. ... za mało kwasu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 . za mało kwasu. Może i w tym momencie za mało kwasu . Ja miałem parę takich przypadków że kwasu było dość a skrzep ricotty przeleciał nawet przez chustę serowarską . Przyczyny nie poznałem ........ Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-169554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 17 Grudnia 2011 To moja Ricotta uzyskana ze serwatki po 20l mleka Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-191293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 17 Grudnia 2011 To moja RicottaCo zrobisz z tym ładnym kawałkiem serka? Można dodać go do twarogu przeznaczonego na sernik. Albo ze śmietanką ... :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-191298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 17 Grudnia 2011 EAnna, Mogło by tak byc :thumbsup: Ale jej już nie ma w 3/4 stanu z fotki żonka i syn :lol: :lol: :lol: I ja też co za aksamitny smak osobiście nie soliłem taki jadałem naturalny :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-191301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 17 Grudnia 2011 co za aksamitny smakto bardzo trafne określenie walorów tego serka :grin: Jutro przywożę 30l mleka: 10 na twaróg a 20 na pleśniowy. To tej ricotty też trochę będzie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-191305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uga Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 31 Stycznia 2012 nie wiem czy ktoś już to powiedział, ale serwatka musi być czysta, do niektórych serów (np. typu edam czy gouda) dodaję się wodę po odsączeniu serwatki (ok 20-30%), z serwatki zmieszanej z wodą Ricotta po prostu nie wyjdzie. Jeśli komuś znudzi się ten biały serek, z serwatki można zrobić też inny ciekawy serek o nazwie Brunost Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-200013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 8 Lutego 2012 uga, Może byś zdradził tajemnice wykonania tego Brunost-a Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-201473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 8 Lutego 2012 uga, Może byś zdradził tajemnice wykonania tego Brunost-aPopieram , też chętnie się czegoś nowego nauczę Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-201476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalisz1 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 11 Lutego 2012 Po raz pierwszy zrobiłem Ricottę z samej serwatki zakwaszonej kwaskiem, pozostałej po oscypkach z mleka krowiego.Moje wrażenia smakowe, nie potrafię opisać słowami.Jednym słowem jest wyśmienity.Szkoda tylko, że tak mało go wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-201989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 11 Lutego 2012 Szkoda tylko, że tak mało go wychodzi. Wychodzi różnie raz mniej innym razem wcale raz więcej A mi ostatnio aż byłem zdziwiony Wyszło ze serwatki po 25l mleka 1,348 była to środa natomiast w czwartek jeszcze więcej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-202002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalisz1 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 11 Lutego 2012 Może zrobiłem coś nie tak, serwatka z 30l mleka i wyszło 65 dkg. Nie dodawałem mleka, na drugi dzień po podgrzaniu do około 50° zakwasiłem 15 g kwasku rozpuszczonego w 1/2 szklanki wody i podgrzałem do 95°, następnie schłodziłem do około 35° i odcedziłem przez chustę.Mleko kupuje prosto z udoju i przetwarzam jeszcze ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/9/#findComment-202007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.