Todek Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 5 Października 2013 Todek- dodaj 1,2g do 1,8g kwasku w zależności z jakiej ilości mleka robisz No i znowu d......a. Normalnie się wkurzyłem. Ricotty niet.Została mi serwatka z 3 litrów mleka z którego zrobiłem ser suwalski. Zakwasiłem to 1.2 g kwasku, i owszem powstał skrzep, ale tak drobny, że normalnie przelatuje przez oczka rożka. Co za piorun? Chyba dam sobie spokój z robieniem rocotty.Ale, to jescze nie wszystko, ser suwalski po wyjęciu z solanki był pokryty taką jaky smietaną. Nie wiem co się stało, czy za mało odciekał przed włożeniem do solanki, czy za długo był w solance, około 6 godz. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 5 Października 2013 Myślę, że za mało odciekał i za małe stężenie solanki. Lepiej solić na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) teraz tylko zakwaszam kwaskiem cytrynowym gdy robię ser z 10l mleka to pozostała serwatkę zakwaszam dwoma łyżeczkami kwasku rozpuszczonego w wodzie.Jak robię z 25l to daję 5 łyżeczek i ricotta jest OK. Edytowane 5 Października 2013 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 5 Października 2013 Mój problem jest taki, że niby skrzep powstaje, ale jest tak drobny, że nie mam jak/czym go zebrać. Tylko raz, na jakieś 5 razy, był na tyle gruby, że udało mi się uzyskać jakieś 150 gr ricotty z serwatki po 3 litrach mleka. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 5 Października 2013 a jak i czym go zbierasz Ja po 6-8h zbieram małym sitkiem i przenoszę do dużego sitka,które jest wyścielone chustą serowarska, następnie wiążę chustę i wieszam do ociekania. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Todek- dodaj 1,2g do 1,8g kwasku w zależności z jakiej ilości mleka robisz powstał skrzep, ale tak drobny, że normalnie przelatuje przez oczka rożka. No właśnie nie wiem czym zbierać, skoro jest tak drobny. Edytowane 5 Października 2013 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 5 Października 2013 No właśnie nie wiem czym zbierać, skoro jest tak drobny. Może takim sitem http://www.szlem.pl/index.php?strona=towary&id_kat=0_27_43&id_prod=651&page=1 . Używam i jestem zadowolony. A dalej tak jak EL Gregor napisał. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 5 Października 2013 mam podobne sitko tylko obciąłem te dwa uchwyty,żeby było lepiej manewrować w garnku.Zaczynam od wkładania sitka pionowo i powoli nabieram ricottę (nie należy robić gwałtownych ruchów bo ricotta zacznie tonąć) i tak staram się zbierać ricottę.Zawsze coś utonie wtedy zagarniam sitkiem w garnku i zbieram. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 5 Października 2013 No właśnie nie wiem czym zbierać, skoro jest tak drobny. Myślę że ja robię najprościej i skrzepu nie zbieram tylko : skrzep ricotty pływa po wierzchu serwatki , wężykiem takim od ściągania wina ściągam całą serwatkę i garnkiem przekładam skrzep na przygotowaną chustę serowarską . Chusta zawiązana i powieszona na kilka godzin do ocieknięcia reszty serwatki . Następnie skrzep wyjęty z chusty przełożony na durszlak i do lodówki celem ostatecznego ocieknięcia serwatki . Proste i skuteczne Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 17 Października 2013 Około 10 zakwasiłem serwatkę z 30l mleka, 12g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 150 ml wody. Około 19 odcedziłem sitem.Do rana wisi w chuście. Żeby się przekonać ile nie wyłowiłem sitem, użyłem wężyka. Nie było co poprawiać. Ale gdybym miał serwatkę np.z 50 l mleka, to gara z pozostałością, nie dźwignąłbym do zlewu . Do rana ocieka w chuście. Potem można już jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 18 Października 2013 Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 20 Października 2013 Mam takie pytanie, czy podczas wyrobu sera suwalskiego czy korycińskiego dodajecie do mleka, przed dodaniem podpuszczki, chlorek wapnia? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 20 Października 2013 Nie trzeba dodawać, ponieważ koryciński jest z niepasteryzowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Jeszcze trochę pomarudzę, bo znowu nie udało mi się zrobić ricotty. Czy przy wyrobie ricotty konieczny jest dodatek mleka do serwatki czy robi się ją z samej serwatki, ja nigdy nie dodawałem i może dlatego nic nie wychodzi? Edytowane 21 Października 2013 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 21 Października 2013 Możesz dodać mleka wtedy zwiększysz wydajność. Ja podgrzewam do 95C i dodaje ocet jabłkowy - zawsze wychodzi. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 21 Października 2013 Czy przy wyrobie ricotty konieczny jest dodatek mleka do serwatki czy robi się ją z samej serwatki, ja nigdy nie dodawałem i może dlatego nic nie wychodzi? Zakwaszam kwaskiem cytrynowym i nic nie dodaję do serwatki (do mleka też nie). Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 21 Października 2013 Czy przy wyrobie ricotty konieczny jest dodatek mleka do serwatki czy robi się ją z samej serwatki, ja nigdy nie dodawałem i może dlatego nic nie wychodzi? Zakwaszam kwaskiem cytrynowym i nic nie dodaję do serwatki (do mleka też nie). Ja też tak robię ricottę jak Radek Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 21 Października 2013 Możesz dodać mleka wtedy zwiększysz wydajność. Ja podgrzewam do 95C i dodaje ocet jabłkowy - zawsze wychodzi. 80C w zupełności wystarczy. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 23 Października 2013 Nigdzie nie znalazłem jakie powinny być proporcje octu do serwatki i robiłem to na tzw. "oko". Jak to powinno być prawidłowo, ile octu do jakiej ilości serwatki?Prawidłowo, czyli optymalnie zakwaszona serwatka na ricottę posiada kwasowość pH 6,0 – 6,5. WitamJa robiłem pierwszy raz serek nie wiem czy to ricotta. Na 1,5 l mleka dodałem w temperaturze 82 st C 2 łyżeczki octu jabłkowego - powstał dość gruby skrzep ( 4 łyżki od zupy), ale zostało jeszcze mleko, które dokwasiłem 2 g kwasku cytrynowego, powstał skrzep i czysta serwatka. W sumie z 1,5 l mleka powstał serek o wadze 24 dkg.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 23 Października 2013 Do ricotty używałeś mleka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 23 Października 2013 Do ricotty używałeś mleka?Ja nie pisałem, że to ricotta tylko serek słodki wytrącany kwasem cytrynowym. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 23 Października 2013 Do Ricotty można dodać mleko pełne , podniesie wydajność gotowego produktu. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 23 Października 2013 Czytałem o dodawaniu mleka jest to bardzo dobry sposób na podniesienie wydajności sera, ponieważ z samej serwatki nie wychodzi jakaś oszałamiająca ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 24 Października 2013 ponieważ z samej serwatki nie wychodzi jakaś oszałamiająca ilość. No właśnie. Dobrze jak wogóle cokolwiek wyjdzie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 24 Października 2013 ponieważ z samej serwatki nie wychodzi jakaś oszałamiająca ilość. Wychodzi tyle ile powinno . Z pozostałości serwatki z 26 litrów mleka mam prawie 1,8 kg ricotty bez dodawania mleka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.