Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Todek- dodaj 1,2g do 1,8g kwasku w zależności z jakiej ilości mleka robisz :)

No i znowu d......a. Normalnie się wkurzyłem. Ricotty niet.

Została mi serwatka z 3 litrów mleka z którego zrobiłem ser suwalski. Zakwasiłem to 1.2 g kwasku, i owszem powstał skrzep, ale tak drobny, że normalnie przelatuje przez oczka rożka. Co za piorun? Chyba dam sobie spokój z robieniem rocotty.

Ale, to jescze nie wszystko, ser suwalski po wyjęciu z solanki był pokryty taką jaky smietaną. Nie wiem co się stało, czy za mało odciekał przed włożeniem do solanki, czy za długo był w solance, około 6 godz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305086
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) teraz tylko zakwaszam kwaskiem cytrynowym gdy robię ser z 10l mleka to pozostała serwatkę zakwaszam dwoma łyżeczkami kwasku rozpuszczonego w wodzie.Jak robię z 25l to daję 5 łyżeczek i ricotta jest OK. :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305123
Udostępnij na innych stronach

Mój problem jest taki, że niby skrzep powstaje, ale jest tak drobny, że nie mam jak/czym go zebrać. Tylko raz, na jakieś 5 razy, był na tyle gruby, że udało mi się uzyskać jakieś 150 gr ricotty z serwatki po 3 litrach mleka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305125
Udostępnij na innych stronach

:) a jak i czym go zbierasz :) Ja po 6-8h zbieram małym sitkiem i przenoszę do dużego sitka,które jest wyścielone chustą serowarska, następnie wiążę chustę i wieszam do ociekania. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305127
Udostępnij na innych stronach

 

Todek- dodaj 1,2g do 1,8g kwasku w zależności z jakiej ilości mleka robisz :)

 powstał skrzep, ale tak drobny, że normalnie przelatuje przez oczka rożka.

 

No właśnie nie wiem czym zbierać, skoro jest tak drobny.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305132
Udostępnij na innych stronach

No właśnie nie wiem czym zbierać, skoro jest tak drobny.

 

 

 

Może takim sitem http://www.szlem.pl/index.php?strona=towary&id_kat=0_27_43&id_prod=651&page=1 . Używam i jestem zadowolony. A dalej tak jak EL Gregor napisał.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305141
Udostępnij na innych stronach

:) mam podobne sitko tylko obciąłem te dwa uchwyty,żeby było lepiej manewrować w garnku.Zaczynam od wkładania sitka pionowo i powoli nabieram ricottę (nie należy robić gwałtownych ruchów bo ricotta zacznie tonąć) i tak staram się zbierać ricottę.Zawsze coś utonie :) wtedy zagarniam sitkiem w garnku i zbieram. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305157
Udostępnij na innych stronach

 

 

No właśnie nie wiem czym zbierać, skoro jest tak drobny.

 

 Myślę że ja robię najprościej i skrzepu nie zbieram tylko :  skrzep ricotty pływa po wierzchu serwatki , wężykiem  takim od ściągania wina ściągam  całą serwatkę i garnkiem przekładam skrzep na przygotowaną chustę serowarską . Chusta zawiązana i powieszona na kilka godzin do ocieknięcia reszty serwatki . Następnie skrzep wyjęty z chusty przełożony na durszlak i do lodówki celem ostatecznego ocieknięcia serwatki .  Proste i skuteczne :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-305191
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Około 10 zakwasiłem serwatkę z 30l mleka, 12g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 150 ml wody. Około 19 odcedziłem sitem.

Do rana wisi w chuście. Żeby się przekonać ile nie wyłowiłem sitem, użyłem wężyka. Nie było co poprawiać. Ale gdybym miał serwatkę np.

z 50 l mleka, to gara z pozostałością, nie dźwignąłbym do zlewu ;) . Do rana ocieka w chuście. Potem można już jeść ;)

 

 

post-42246-0-33256900-1382034224_thumb.jpg

post-42246-0-46196300-1382034238_thumb.jpg

post-42246-0-30316200-1382034254_thumb.jpg

post-42246-0-68508300-1382034269_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307384
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść :)

 

 

post-42246-0-03182900-1382074612_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307428
Udostępnij na innych stronach

Mam takie pytanie, czy podczas wyrobu sera suwalskiego czy korycińskiego dodajecie do mleka, przed dodaniem podpuszczki, chlorek wapnia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307777
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze trochę pomarudzę, bo znowu nie udało mi się zrobić ricotty. :mad: Czy przy wyrobie ricotty konieczny jest dodatek mleka do serwatki czy robi się ją z samej serwatki, ja nigdy nie dodawałem i może dlatego nic nie wychodzi?

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307954
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy przy wyrobie ricotty konieczny jest dodatek mleka do serwatki czy robi się ją z samej serwatki, ja nigdy nie dodawałem i może dlatego nic nie wychodzi?
 

 

Zakwaszam kwaskiem cytrynowym i nic nie dodaję do serwatki (do mleka też nie).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307993
Udostępnij na innych stronach

 

Czy przy wyrobie ricotty konieczny jest dodatek mleka do serwatki czy robi się ją z samej serwatki, ja nigdy nie dodawałem i może dlatego nic nie wychodzi?
 

 

Zakwaszam kwaskiem cytrynowym i nic nie dodaję do serwatki (do mleka też nie).

 

Ja też tak robię ricottę jak Radek :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-307995
Udostępnij na innych stronach

Możesz dodać mleka wtedy zwiększysz wydajność. Ja podgrzewam do 95C i dodaje ocet jabłkowy - zawsze wychodzi.

 

80C w zupełności wystarczy.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308089
Udostępnij na innych stronach

 

Nigdzie nie znalazłem jakie powinny być proporcje octu do serwatki i robiłem to na tzw. "oko". Jak to powinno być prawidłowo, ile octu do jakiej ilości serwatki?

Prawidłowo, czyli optymalnie zakwaszona serwatka na ricottę posiada kwasowość pH 6,0 – 6,5.

 

Witam

Ja robiłem pierwszy raz serek nie wiem czy to ricotta. Na 1,5 l mleka dodałem w temperaturze 82 st C 2 łyżeczki octu jabłkowego - powstał dość gruby skrzep ( 4 łyżki od zupy), ale zostało jeszcze mleko, które dokwasiłem 2 g kwasku cytrynowego, powstał skrzep i czysta serwatka. W sumie z 1,5 l mleka powstał serek o wadze 24 dkg.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308382
Udostępnij na innych stronach

Do ricotty używałeś mleka?

Ja nie pisałem, że to ricotta tylko serek słodki wytrącany kwasem cytrynowym.

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308402
Udostępnij na innych stronach

Czytałem o dodawaniu mleka jest to bardzo dobry sposób na podniesienie wydajności sera, ponieważ z samej serwatki nie wychodzi jakaś oszałamiająca ilość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308409
Udostępnij na innych stronach

 

 

ponieważ z samej serwatki nie wychodzi jakaś oszałamiająca ilość.

No właśnie. Dobrze jak wogóle cokolwiek wyjdzie. :mad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308552
Udostępnij na innych stronach

 

 

ponieważ z samej serwatki nie wychodzi jakaś oszałamiająca ilość.

 

 

  Wychodzi tyle ile powinno . Z pozostałości serwatki z 26 litrów mleka mam prawie 1,8 kg ricotty bez dodawania mleka  .

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/11/#findComment-308554
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.