andrzej k Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Września 2009 Witam Dzisiaj przy okazji wędzenia serków z mleka krowiego , uwędziłem również ser ricotta Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Września 2009 uwędziłem również ser ricottaNo i mamy nowy wyrób na forum. Brawo Andrzeju i gratulacje :!: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Września 2009 Ciekawa konsystencja tej ricotty ci wychodzi....a może moja jest nieprawidłowa? Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Września 2009 a może moja jest nieprawidłowa? A moja jest prawidłowa :question: :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Września 2009 A moja jest prawidłowaTego chyba nie wie nikt. Bo jesteś pierwszy :grin: Wygląda ładnie. Czy jest po uwędzeniu bardziej delikatna od typowego oscypka? Bo moja ricotta biała jest kremowej konsystencji po odcieknięciu. Mocno chyba ją wyciskałeś przed wędzeniem. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Września 2009 Czy jest po uwędzeniu bardziej delikatna od typowego oscypka? Przed chwilką byłem popróbować jest o wiele delikatniejsza od oscypka i ma inny smak . Mocno chyba ją wyciskałeś przed wędzeniem. Miałem mało czasu i ociekała jeszcze długo w wędzarni , ser był zawinięty w gazę i tak się wędził . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Września 2009 p.s. endrio..prośba...rzuć okiem na temat mozzarella jak będziesz miał chwilę Jutro będę miał mleko i spróbuję troszku inaczej wyrabiać serek i wtedy się odezwę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Września 2009 Moja ricotta przypomina z wyglądu sklepową (w smaku lepsza tzn wygląda jak drobnoziarnisty twarożek.Fotki nie zrobię bo ostatni wyrób przeciekł przez sitko Tak to jest jak się komuś wydaje że już wszystko wie o serkach Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Września 2009 Fotki nie zrobię bo ostatni wyrób przeciekł przez sitko Stosuj chustę serowarską i już będziesz miał problem z głowy . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Września 2009 już będziesz miał problem z głowy :???: :???: :???: Tak to jest jak się komuś wydaje że już wszystko wie o serkach :lol: :lol: :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Września 2009 Witam Fotki nie zrobię bo ostatni wyrób przeciekł przez sitko Przez taką chustę Tobie nie przecieknie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Września 2009 Przez taką chustę Tobie nie przecieknieObawiam się Andrzeju k, że w przypadku braku koagulacji nawet chusta nie pomoże. Mimo podgrzania w serwatce nic się nie wytrąca i płyn jest rzadki jak woda w całej objętości. Dlatego w miarę kolejnych doświadczeń z serami nabiera się pokory. Raz miałam taki przypadek z riccottą i stąd wiem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Września 2009 Mimo podgrzania w serwatce nic się nie wytrąca i płyn jest rzadki jak woda w całej objętości. Może do końca nie zrozumiałem :blush: . Faktycznie , jak się nic nie wytrąci to klapa . :sad: Pozdrawiam P.S Zasugerowałem tylko że chusta jest bardziej szczelna niż sitko jakie by nie było . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Września 2009 Krótko mówiąc popełniłem jakiś błąd...nawet chusta by nie pomogła. Drobne sitko nylonowe zawsze dawało radę. Nie było żadnego skrzepu. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-79275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Września 2009 Chyba zrobiłem ten sam błąd co kiedyś endrio... nie dodałem świeżego mleka.Stwierdziłem że po co mi dodatki, najwyżej trochę mniej wyjdzie .Wcześniej, tak mi się wydaje, zawsze coś dolewałem.... Pozdrawiam Edit: Wolę drobne sitko nylonowe, bo z pieluchą tetrową to potem zawsze zabawa z czyszczeniem, praniem itp. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-79359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Września 2009 Stwierdziłem że po co mi dodatki, najwyżej trochę mniej wyjdzie Tez tak pomyślałem :lol: A ja cały czas z pieluchą i jak narazie mi psuje :grin:, co świadczy tylko o tym , że przyzwyczajenie robi swoje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-79364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Września 2009 Obawiam się Andrzeju k, że w przypadku braku koagulacji nawet chusta nie pomoże. Mimo podgrzania w serwatce nic się nie wytrąca i płyn jest rzadki jak woda w całej objętości. No i to się właśnie stało dzisiaj . Większość razy zakwaszałem około 17,5 litra serwatki sokiem z trzech cytryn i było ok . Ostatni raz zakwasiłem sokiem z dwóch cytryn i uzupełniłem do 140ml. białym octem winnym . Ricotty było o 1/3 mniej . Dzisiaj totalna klapa i wszystko przeleciało przez chustę . Myślę że za mało dałem octu , bo tak na prawdę nie wiem skąd mi się wzięło że ma być 140ml . W/g Twojego przepisu wynika że 70ml octu powinno być na 5l serwatki , czyli w moim przypadku powinno być 280ml , a nie 140 jak dałem . Może to było przyczyną że się nic nie wytrąciło :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Września 2009 Większość razy zakwaszałem około 17,5 litra serwatki sokiem z trzech cytryn i było ok .Proszę zauważyć, że przepis jest bardzo nieprecyzyjny: 1. nie znamy kwasowości wyjsciowej serwatki 2. cytryna cytrynie nie jest równa 3. kwasowość soku z poszczególnych cytryn/ich odmian może się znacznie różnić. Proponuję w takim przypadku spróbować ponownie podgrzać z dodatkową porcją kwasu. Ze wzgledu na oszczędność energii możnaby eksperymentować na części serwatki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Września 2009 Proponuję w takim przypadku spróbować ponownie podgrzać z dodatkową porcją kwasu. Ze wzgledu na oszczędność energii możnaby eksperymentować na części serwatki. Tego to już nie zrobię ponieważ zawsze jak robię ricottę serwatka jeżeli można tak powiedzieć jest od razu odprowadzana do zlewu . Po drugie , również myślałem , że ocet ma większą kwasowość niż cytryna . EAnno Dzięki , nauka nie idzie w las . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Września 2009 Przez taką chustę Tobie nie przecieknie :wink: :lol: Teraz już wiesz, że i chusta nie ma czasem czego zatrzymać :grin: Widocznie każdemu musi przynajmniej raz nie wyjść ricotta :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Września 2009 Witam!Dzisiaj właśnie robiłem bundz na oscypki i ricottę z 10l mleka.Chciałem zakwasić serwatkę octem winnym, ale zobaczyła to córka (ricotta z ziołami bardzo jej smakuje) i zakrzyknęła: ocet niedobry!W zasadzie nie wiedziałem i tak, ile go użyć, zakwasiłem więc jak dotąd sokiem cytrynowym z 2 cytryn.Zaniepokoiło mnie, że nie było śladu reakcji, dodałem jeszcze jedną cytrynę, na szczęście jednak serwatka zaczęła warzyć się, ale dopiero blisko temperatury 95°C. Poprzednio było to wyraźnie wcześniej.Bardzo wyraźna już reakcja nastąpiła podczas chłodzenia.Poprzednio popełniałem też błąd, polegający na cedzeniu jeszcze ciepłego roztworu, źle odciekało - mam gęstą chustę i otworki widocznie zaklejały się resztkami miękkiego jeszcze tłuszczu; tym razem poczekam do jutra, niech dobrze wszystko siądzie i się wychłodzi. Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Września 2009 zakrzyknęła: ocet niedobry! Może coś bliżej w tej kwestii . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Września 2009 zakrzyknęła: ocet niedobry! Może coś bliżej w tej kwestii . Pozdrawiam No właśnie, chyba winny nie jest aż tak niedobry ? Zawsze do ricotty daje ocet winny ( domowy ) i w gotowym serku nie wyczułem nawet "nuty" octu. Nigdy nie robiłem z cytrynami, to nie mam do końca skali porównawczej :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Września 2009 Tak, powinienem tam dać, po słowach "ocet niedobry" - :grin: Ona po prostu nie lubi zapachu octu, ma 14 lat.Wiem, że dodany do serwatki w odpowiedniej ilości kwas, czy to ocet, czy sok cytrynowy nie pozostawia śladu w smaku serka, ale nie wiem, ile octu winnego dodać.Jeśli macie doświadczenia w tym względzie, proszę o pomoc - ile octu i przy jakim stężeniu - chcę następnym razem przy wyrobie ricotty postąpić ortodoksyjnie (w tajemnicy przed córką, powiem jej dopiero, gdy już jej zasmakuje taka zakwaszona octem :grin: ). Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Września 2009 Teraz już wiesz, że i chusta nie ma czasem czego zatrzymać :grin: Właśnie jak po przecedzeniu nic nie zostało zaraz skojarzyłem jaki to ja byłem mądry :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.