Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Dzisiaj przy okazji wędzenia serków z mleka krowiego , uwędziłem również ser ricotta

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78600
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

uwędziłem również ser ricotta

No i mamy nowy wyrób na forum. Brawo Andrzeju i gratulacje :!:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78605
Udostępnij na innych stronach

a może moja jest nieprawidłowa?

 

A moja jest prawidłowa :question: :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78616
Udostępnij na innych stronach

A moja jest prawidłowa

Tego chyba nie wie nikt. Bo jesteś pierwszy :grin:

Wygląda ładnie.

Czy jest po uwędzeniu bardziej delikatna od typowego oscypka?

Bo moja ricotta biała jest kremowej konsystencji po odcieknięciu.

Mocno chyba ją wyciskałeś przed wędzeniem.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78630
Udostępnij na innych stronach

Czy jest po uwędzeniu bardziej delikatna od typowego oscypka?

 

Przed chwilką byłem popróbować jest o wiele delikatniejsza od oscypka i ma inny smak .

 

Mocno chyba ją wyciskałeś przed wędzeniem.

Miałem mało czasu i ociekała jeszcze długo w wędzarni , ser był zawinięty w gazę i tak się wędził .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78649
Udostępnij na innych stronach

Moja ricotta przypomina z wyglądu sklepową (w smaku lepsza :) tzn wygląda jak drobnoziarnisty twarożek.

Fotki nie zrobię bo ostatni wyrób przeciekł przez sitko :(

Tak to jest jak się komuś wydaje że już wszystko wie o serkach :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78801
Udostępnij na innych stronach

Fotki nie zrobię bo ostatni wyrób przeciekł przez sitko

 

Stosuj chustę serowarską i już będziesz miał problem z głowy . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78832
Udostępnij na innych stronach

już będziesz miał problem z głowy

:???: :???: :???:

Tak to jest jak się komuś wydaje że już wszystko wie o serkach

:lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78956
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Fotki nie zrobię bo ostatni wyrób przeciekł przez sitko :(

 

 

Przez taką chustę Tobie nie przecieknie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78967
Udostępnij na innych stronach

Przez taką chustę Tobie nie przecieknie

Obawiam się Andrzeju k, że w przypadku braku koagulacji nawet chusta nie pomoże. Mimo podgrzania w serwatce nic się nie wytrąca i płyn jest rzadki jak woda w całej objętości. Dlatego w miarę kolejnych doświadczeń z serami nabiera się pokory. Raz miałam taki przypadek z riccottą i stąd wiem :cry:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78969
Udostępnij na innych stronach

Mimo podgrzania w serwatce nic się nie wytrąca i płyn jest rzadki jak woda w całej objętości.

 

Może do końca nie zrozumiałem :blush: . Faktycznie , jak się nic nie wytrąci to klapa . :sad:

 

 

Pozdrawiam

 

P.S Zasugerowałem tylko że chusta jest bardziej szczelna niż sitko jakie by nie było . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-78972
Udostępnij na innych stronach

Krótko mówiąc popełniłem jakiś błąd...nawet chusta by nie pomogła. Drobne sitko nylonowe zawsze dawało radę. Nie było żadnego skrzepu.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-79275
Udostępnij na innych stronach

Chyba zrobiłem ten sam błąd co kiedyś endrio... nie dodałem świeżego mleka.

Stwierdziłem że po co mi dodatki, najwyżej trochę mniej wyjdzie :).

Wcześniej, tak mi się wydaje, zawsze coś dolewałem....

 

Pozdrawiam

 

Edit: Wolę drobne sitko nylonowe, bo z pieluchą tetrową to potem zawsze zabawa z czyszczeniem, praniem itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-79359
Udostępnij na innych stronach

Stwierdziłem że po co mi dodatki, najwyżej trochę mniej wyjdzie :)

Tez tak pomyślałem :lol:

 

A ja cały czas z pieluchą i jak narazie mi psuje :grin:, co świadczy tylko o tym , że przyzwyczajenie robi swoje :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-79364
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Obawiam się Andrzeju k, że w przypadku braku koagulacji nawet chusta nie pomoże. Mimo podgrzania w serwatce nic się nie wytrąca i płyn jest rzadki jak woda w całej objętości.

No i to się właśnie stało dzisiaj . Większość razy zakwaszałem około 17,5 litra serwatki sokiem z trzech cytryn i było ok . Ostatni raz zakwasiłem sokiem z dwóch cytryn i uzupełniłem do 140ml. białym octem winnym . Ricotty było o 1/3 mniej . Dzisiaj totalna klapa i wszystko przeleciało przez chustę . Myślę że za mało dałem octu , bo tak na prawdę nie wiem skąd mi się wzięło że ma być 140ml . W/g Twojego przepisu wynika że 70ml octu powinno być na 5l serwatki , czyli w moim przypadku powinno być 280ml , a nie 140 jak dałem . Może to było przyczyną że się nic nie wytrąciło :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82324
Udostępnij na innych stronach

Większość razy zakwaszałem około 17,5 litra serwatki sokiem z trzech cytryn i było ok .

Proszę zauważyć, że przepis jest bardzo nieprecyzyjny:

1. nie znamy kwasowości wyjsciowej serwatki

2. cytryna cytrynie nie jest równa

3. kwasowość soku z poszczególnych cytryn/ich odmian może się znacznie różnić.

Proponuję w takim przypadku spróbować ponownie podgrzać z dodatkową porcją kwasu. Ze wzgledu na oszczędność energii możnaby eksperymentować na części serwatki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82331
Udostępnij na innych stronach

Proponuję w takim przypadku spróbować ponownie podgrzać z dodatkową porcją kwasu. Ze wzgledu na oszczędność energii możnaby eksperymentować na części serwatki.

Tego to już nie zrobię ponieważ zawsze jak robię ricottę serwatka jeżeli można tak powiedzieć jest od razu odprowadzana do zlewu .

 

Po drugie , również myślałem , że ocet ma większą kwasowość niż cytryna .

 

EAnno Dzięki , nauka nie idzie w las . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82336
Udostępnij na innych stronach

Przez taką chustę Tobie nie przecieknie

:wink: :lol:

Teraz już wiesz, że i chusta nie ma czasem czego zatrzymać :grin:

Widocznie każdemu musi przynajmniej raz nie wyjść ricotta :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82342
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Dzisiaj właśnie robiłem bundz na oscypki i ricottę z 10l mleka.

Chciałem zakwasić serwatkę octem winnym, ale zobaczyła to córka (ricotta z ziołami bardzo jej smakuje) i zakrzyknęła: ocet niedobry!

W zasadzie nie wiedziałem i tak, ile go użyć, zakwasiłem więc jak dotąd sokiem cytrynowym z 2 cytryn.

Zaniepokoiło mnie, że nie było śladu reakcji, dodałem jeszcze jedną cytrynę, na szczęście jednak serwatka zaczęła warzyć się, ale dopiero blisko temperatury 95°C. Poprzednio było to wyraźnie wcześniej.

Bardzo wyraźna już reakcja nastąpiła podczas chłodzenia.

Poprzednio popełniałem też błąd, polegający na cedzeniu jeszcze ciepłego roztworu, źle odciekało - mam gęstą chustę i otworki widocznie zaklejały się resztkami miękkiego jeszcze tłuszczu; tym razem poczekam do jutra, niech dobrze wszystko siądzie i się wychłodzi.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82343
Udostępnij na innych stronach

zakrzyknęła: ocet niedobry!

 

Może coś bliżej w tej kwestii .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82359
Udostępnij na innych stronach

zakrzyknęła: ocet niedobry!

 

Może coś bliżej w tej kwestii .

 

 

Pozdrawiam

No właśnie, chyba winny nie jest aż tak niedobry ?

Zawsze do ricotty daje ocet winny ( domowy ) i w gotowym serku nie wyczułem nawet "nuty" octu.

Nigdy nie robiłem z cytrynami, to nie mam do końca skali porównawczej :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82362
Udostępnij na innych stronach

Tak, powinienem tam dać, po słowach "ocet niedobry" - :grin:

Ona po prostu nie lubi zapachu octu, ma 14 lat.

Wiem, że dodany do serwatki w odpowiedniej ilości kwas, czy to ocet, czy sok cytrynowy nie pozostawia śladu w smaku serka, ale nie wiem, ile octu winnego dodać.

Jeśli macie doświadczenia w tym względzie, proszę o pomoc - ile octu i przy jakim stężeniu - chcę następnym razem przy wyrobie ricotty postąpić ortodoksyjnie (w tajemnicy przed córką, powiem jej dopiero, gdy już jej zasmakuje taka zakwaszona octem :grin: ).

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82371
Udostępnij na innych stronach

Teraz już wiesz, że i chusta nie ma czasem czego zatrzymać :grin:

 

Właśnie jak po przecedzeniu nic nie zostało zaraz skojarzyłem jaki to ja byłem mądry :blush:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/2/#findComment-82372
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.