Dawid33 Opublikowano 2 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2024 Witam po uwędzeniu i sparzeniu wędlin robi się ciemna otoczka (skórka) gdzie robię błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2024 4 minuty temu, Dawid33 napisał(a): po uwędzeniu i sparzeniu wędlin robi się ciemna otoczka (skórka) gdzie robię błąd? Prawdopodobnie zbyt długo osuszasz i/lub wędzisz. Jest to tzw. osuszka. Czy ona Ci w czymś przeszkadza? 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 2 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2024 No psuje mi efekt końcowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 2 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2024 No psuje mi efekt końcowy:) to jaki powinien być czas osuszania i wędzenia? Kolor jest ładny ale środek już nie. Dodam iż wędze 3raz więc mistrzem nie jestem:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2024 Skoro kolor jest ładny to wierzę na słowo. Możesz wstawić jakieś fotki i podać temperatury osuszania wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2024 10 minut temu, Dawid33 napisał(a): Kolor jest ładny ale środek już nie. Zrób zdjęcie tego przekroju. Może masz towar niedopeklowany? 11 minut temu, Dawid33 napisał(a): jaki powinien być czas osuszania i wędzenia? Czas osuszania (w wędzarni) aż do uzyskania prawie suchej powierzchni, czas wędzenia - do koloru Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 2 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 2 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2024 Indyk peklowana 3doby polędwica też a szynka 5 wiem za krótko ale chciałem sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Listopada 2024 (edytowane) Czy wędliny nie mają kwaśnego smaku ? Jak długo wędziłeś, czy dym swobodnie wylatywał z komory czy się kłębił we wnętrzu? Mi to wygląda na kiszonkę ale mogę się mylić. Edytowane 3 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2024 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Mi to wygląda na kiszonkę W dodatku przypieczoną Kolor powierzchni wędzonek jest zapewne przekłamamy, jednak rezultat wędzenia jest przygnębiający. Potrzebne byłyby wszystkie parametry kolejnych faz produkcji: skład mieszanki peklującej warunki (czas i temperatura) ociekania czas i temp. osuszania info, czy wędzonki się pociły po puszczeniu dymu czas i temp. wędzenia Ta gruba skórka skądś się wzięła przecież. Wyglada to też na próbę podpiekania w wędzarni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Listopada 2024 Polędwica prawda jest kwaskowata 1moje wędzenie indyk i szynką mają smak dobry ,a więc tak peklosol 75g na1 litr wody ziele liść i pieprz wędzone w temp 60° komin otwarty całkowice wędzidłem do uzyskania ładnego koloru okolo4-5h polędwica i indyk suszyły się 5h a później 1 h w wędzarni temp 50° szynka suszyła się 24h i 1h w wędzarni aż w dotyku była lekko ciekawa później wędzona tez4/5h do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2024 Wędzarnia elektryczna firmy biowin dragOn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2024 27 minut temu, Dawid33 napisał(a): Wędzarnia elektryczna firmy biowin dragOn No to w niej nie ma tak zwanego swobodnego przepływu dymu, dlatego ja uchylam leciutko drzwi(szparka że komar nie wciśnie ale widać jak dym wylatuje) i pompkę ustawiam na 1/3 max 1/2... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Listopada 2024 Prawdopodobnie temp wędzenia była zbyt wysoka a dym się kłębił w środku... Koloruje ładnie to fakt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Listopada 2024 Dzięki zastosuje następnym razem 🫡 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Listopada 2024 10 minut temu, szrekPL napisał(a): No to w niej nie ma tak zwanego swobodnego przepływu dymu, dlatego ja uchylam leciutko drzwi(szparka że komar nie wciśnie ale widać jak dym wylatuje) i pompkę ustawiam na 1/3 max 1/2... A wężyk z pompki ma być długi bo ja zrobiłem krótki trochę ciężko ustawia się moc dymienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Listopada 2024 35 minut temu, Dawid33 napisał(a): A wężyk z pompki ma być długi bo ja zrobiłem krótki trochę ciężko ustawia się moc dymienia Wężyk mam taki jaki był w zestawie, nic nie skracałem hm... Chyba z metr długości ale dokładnie to nie pamiętam, ilość powietrza reguluje się zaworkami na pompce a nie długością Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Listopada 2024 U mnie wężyka jest chyba ze 3metry więc postanowiłem nie robić z całego bo w sumie po co tak pomyślałem.wydawalo mi się że dymu trochę za dużo ale miała to być prosta wędzarnia jak widać nie jest dla mnie prosta 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Listopada 2024 Więc jak radzisz uchylać lekko?a temperatura jaka 60 za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Listopada 2024 Wędzarnia jest prosta ale obsługa jej trochę upierdliwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Listopada 2024 Wędzi się do koloru w temp 50-60 °C, dalsza obrobka cieplna to już zupełnie inna sprawa możesz, podpiekać w wedzarce, parzyć albo nawet dopiec w piekarniku. Wszystko w zależności od efektu który chcesz uzyskać. Ilość dymu ustawia się na pompce jak już wspominałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Listopada 2024 29 minut temu, szrekPL napisał(a): Wędzarnia jest prosta ale obsługa jej trochę upierdliwa Upierdliwa co masz na myśli jeżeli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Listopada 2024 Zanim opanujesz zejdzie trochę czasu, ja generalnie używam do serków i okazjonalnie do jakiś pojedynczych wędlin, do kolorowania jest okej podpiekani to już trochę zabawy za dużo włożysz i się męczy no i ten nieszczęsny otwór wylotowy mógłby być trochę większy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Listopada 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Wędzarnia jest prosta ale obsługa jej trochę upierdliwa Upierdliwa co masz na myśli jeżeli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid33 Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Listopada 2024 No właśnie ja chciałem wędliny robić tylko dla siebie nie wielkie ilosci wydawało się to prosta ale coś chyba mi nie idzie 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.