Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Dawid33 napisał(a):

po uwędzeniu i sparzeniu wędlin robi się ciemna otoczka (skórka) gdzie robię błąd?

Prawdopodobnie zbyt długo osuszasz i/lub wędzisz.

Jest to tzw. osuszka.

Czy ona Ci w czymś przeszkadza?

 

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965290
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Dawid33 napisał(a):

Kolor jest ładny ale środek już nie.

Zrób zdjęcie tego przekroju.

Może masz towar niedopeklowany?

11 minut temu, Dawid33 napisał(a):

jaki powinien być czas osuszania i wędzenia?

Czas osuszania (w wędzarni) aż do uzyskania prawie suchej powierzchni, czas wędzenia - do koloru

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965296
Udostępnij na innych stronach

Czy wędliny nie mają kwaśnego smaku ? Jak długo wędziłeś,  czy dym swobodnie wylatywał z komory czy się kłębił we wnętrzu? Mi to wygląda na kiszonkę ale mogę się mylić.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965327
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Mi to wygląda na kiszonkę

W dodatku przypieczoną :facepalm:

Kolor powierzchni wędzonek jest zapewne przekłamamy, jednak rezultat wędzenia jest przygnębiający.

Potrzebne byłyby wszystkie parametry kolejnych faz produkcji:

  1. skład mieszanki peklującej
  2. warunki (czas i temperatura) ociekania
  3. czas i temp. osuszania
  4. info, czy wędzonki się pociły po puszczeniu dymu
  5. czas i temp. wędzenia

Ta gruba skórka skądś się wzięła przecież.

Wyglada to też na próbę podpiekania w wędzarni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965378
Udostępnij na innych stronach

Polędwica prawda jest kwaskowata 1moje wędzenie indyk i szynką mają smak dobry ,a więc tak peklosol 75g na1 litr wody ziele liść i pieprz wędzone w temp 60° komin otwarty całkowice wędzidłem do uzyskania ładnego koloru okolo4-5h polędwica i indyk suszyły się 5h a później 1 h w wędzarni temp 50° szynka suszyła się 24h  i 1h w wędzarni aż w dotyku była lekko ciekawa później wędzona tez4/5h do koloru 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965390
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, Dawid33 napisał(a):

Wędzarnia elektryczna firmy biowin dragOn

No to w niej nie ma tak zwanego swobodnego przepływu dymu, dlatego ja uchylam leciutko drzwi(szparka że komar nie wciśnie ale widać jak dym wylatuje) i pompkę ustawiam na 1/3 max 1/2... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965408
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, szrekPL napisał(a):

No to w niej nie ma tak zwanego swobodnego przepływu dymu, dlatego ja uchylam leciutko drzwi(szparka że komar nie wciśnie ale widać jak dym wylatuje) i pompkę ustawiam na 1/3 max 1/2... 

A wężyk z pompki ma być długi bo ja zrobiłem krótki trochę ciężko ustawia się moc dymienia 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965412
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, Dawid33 napisał(a):

A wężyk z pompki ma być długi bo ja zrobiłem krótki trochę ciężko ustawia się moc dymienia 

Wężyk mam taki jaki był w zestawie, nic nie skracałem hm... Chyba z metr długości ale dokładnie to nie pamiętam, ilość powietrza reguluje się zaworkami na pompce a nie długością 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965425
Udostępnij na innych stronach

U mnie wężyka jest chyba ze 3metry więc postanowiłem nie robić z całego bo w sumie po co tak pomyślałem.wydawalo mi się że dymu trochę za dużo ale miała to być prosta wędzarnia jak widać nie jest dla mnie prosta 🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965429
Udostępnij na innych stronach

Wędzi się do koloru w temp 50-60 °C, dalsza obrobka cieplna to już zupełnie inna sprawa możesz, podpiekać w wedzarce, parzyć albo nawet dopiec w piekarniku. Wszystko w zależności od efektu który chcesz uzyskać. Ilość dymu ustawia się na pompce jak już wspominałem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965437
Udostępnij na innych stronach

Zanim opanujesz zejdzie trochę czasu, ja generalnie używam do serków i okazjonalnie do jakiś pojedynczych wędlin, do kolorowania jest okej podpiekani to już trochę zabawy za dużo włożysz i się męczy no i ten nieszczęsny otwór wylotowy mógłby być trochę większy 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/#findComment-965453
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.