Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Dziś już mało kto robi salceson w "maćku", który nadaje to coś salcesonowi "ostatni szlif" swoim subtelnym specyficznym smaczkiem

Prawda. Najprawdziwsza prawda.:thumbsup: Salceson musi być w maćku, tak jak kaszanka w grubej kiszce.:D Inaczej to nie jest to.:D

Jak tylko mogę to tak właśnie robię.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

który nadaje to coś salcesonowi "ostatni szlif" swoim subtelnym specyficznym smaczkiem😋

22 minuty temu, Todek napisał(a):

jak kaszanka w grubej kiszce.:D Inaczej to nie jest to.

To proponuję Wam gulasz z wieprzowych żołądków i jelita grubego. Gwarantuję Wam pełnię tego smaczku..... 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965376
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, Muski napisał(a):

To proponuję Wam gulasz z wieprzowych żołądków i jelita grubego. Gwarantuję Wam pełnię tego smaczku..... 

A gdzie można spróbować tej potrawy? Bardzo chętnie bym posmakował.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965387
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Todek napisał(a):

chętnie bym posmakował

Kiedyś były 2 punkty w Wólce , ale zrobisz sam - taki miks między gulaszem a flaczkami . I wali tym specyficznym zapaszkiem ............

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965391
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Muski napisał(a):

a flaczkami

Jeden lubi Zośkę, a drugi Maryśkę. Mój sąsiad obgotowuje flaki trzy razy, zanim daje je do właściwego bulionu. Ja odgotowuje tylko raz.:D

Wiem, że w Azji wykorzystuje się praktycznie wszystko z ubitego zwierzęcia.

Moja babcia opowiadała mi, że kiedyś (przed II wojną) u nich na wsi robili flaczki z jelit drobiowych

Jak to mówią, co kraj to inny smak.:D:D

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965395
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Muski napisał(a):

wali tym specyficznym zapaszkiem ......

Do salcesonu maćka odpowiednio się czyści, wtedy nic nie wali tylko subtelnie podkreśla smak potrawy. Ja zdecydowanie wolę salceson robiony w maćku😋 to, że dziś robi się w sztucznych osłonkach to szybciej i wygodniej nie ma zabawy z szyciem prasowaniem itd....

Godzinę temu, Todek napisał(a):

Mój sąsiad obgotowuje flaki trzy razy, zanim daje je do właściwego bulionu.

Ja tak robię, zapach i smak flaków ni jak się ma do maćka. Kiedyś kolega poczęstował mnie flakami robionymi dokładnie tak jak robią Hiszpanie to mi nie smakowały za mocny miały ten "swój specyficzny smak".

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965417
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, szrekPL napisał(a):

czy ten,, specyficzny zapaszek " w nadmiarze to już nie jakieś dewiacje...

Oj nie są smakosze np. nasz Todek. Pamiętam jak w Napoleonowie wciągnął oskarsa "nosem" bez zająknięcia. Prawdziwy twardziel, ja do tej pory nie znalazłem zastosowania dla puszki stojącej w lodówce. Ciekaw jestem czy Ania znalazła zastosowanie kulinarne dla swojej puszki śledzi 🤔.
 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965443
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, szrekPL napisał(a):

w nadmiarze to już nie jakieś dewiacje... 🤔

Nie idź tą drogą.:D

Edytowane przez Todek
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965444
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Grzewlod napisał(a):

wciągnął oskarsa "nosem"

O to to. Surstromming to jest to co tygrysy lubią.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965446
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Ciekaw jestem czy Ania znalazła zastosowanie kulinarne dla swojej puszki śledzi 🤔.

Oczywiście !!!

Zrobiłam degustację w ogrodzie, otwieranie puszki i serwowanie zgodnie z zasadami sztuki.

Podeszłam do tego pozytywnie i przyznam, zaskoczenie było również pozytywne.

To jest naprawdę znakomity smak. Zapach jest jedynie dodatkiem podkręcającym klimaty :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965452
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, EAnna napisał(a):

To jest naprawdę znakomity smak.

Mam w planie zrobić śledzia na wzór Anchois lub zrobić jakieś koreczki, czekam tylko na okazję.

24 minuty temu, EAnna napisał(a):

Zapach jest jedynie dodatkiem podkręcającym klimaty :laugh:

O tak 🤣.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965460
Udostępnij na innych stronach

Bo tak naprawdę to My nie umiemy jeść tego śledzia. W Szwecji jedzą go, można powiedzieć jako przyprawę. 

Do niego idą dodatki, ciemny chleb, ziemniaki, pomidor, cebula i gęsta śmietana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965484
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

serwowanie zgodnie z zasadami sztuki.

Tak to rozumiem:

55 minut temu, Todek napisał(a):

ciemny chleb, ziemniaki, pomidor, cebula i gęsta śmietana.

Dobra, gęsta śmietana wykonuje dobrą robotę 😁

Taki zestaw jest znakomity.

Jak bede miała okazje to powtórzę :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965515
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Todek napisał(a):

W Szwecji jedzą go, można powiedzieć jako przyprawę. 

Dania głównego z niego nie zrobię nie jestem, aż tak odważny bo jak nie pyknie to wtedy będzie się działo 😉,  ale jako przystawkę to zaryzykuję.

 

https://www.przepisy.pl/blog/surstromming-co-to-jak-jesc-te-szwedzka-potrawe

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965522
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.