Todek Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Listopada 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Dziś już mało kto robi salceson w "maćku", który nadaje to coś salcesonowi "ostatni szlif" swoim subtelnym specyficznym smaczkiem Prawda. Najprawdziwsza prawda. Salceson musi być w maćku, tak jak kaszanka w grubej kiszce. Inaczej to nie jest to. Jak tylko mogę to tak właśnie robię. Edytowane 3 Listopada 2024 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Listopada 2024 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): który nadaje to coś salcesonowi "ostatni szlif" swoim subtelnym specyficznym smaczkiem😋 22 minuty temu, Todek napisał(a): jak kaszanka w grubej kiszce. Inaczej to nie jest to. To proponuję Wam gulasz z wieprzowych żołądków i jelita grubego. Gwarantuję Wam pełnię tego smaczku..... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Listopada 2024 44 minuty temu, Muski napisał(a): To proponuję Wam gulasz z wieprzowych żołądków i jelita grubego. Gwarantuję Wam pełnię tego smaczku..... A gdzie można spróbować tej potrawy? Bardzo chętnie bym posmakował. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Listopada 2024 4 minuty temu, Todek napisał(a): chętnie bym posmakował Kiedyś były 2 punkty w Wólce , ale zrobisz sam - taki miks między gulaszem a flaczkami . I wali tym specyficznym zapaszkiem ............ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Listopada 2024 2 minuty temu, Muski napisał(a): a flaczkami Jeden lubi Zośkę, a drugi Maryśkę. Mój sąsiad obgotowuje flaki trzy razy, zanim daje je do właściwego bulionu. Ja odgotowuje tylko raz. Wiem, że w Azji wykorzystuje się praktycznie wszystko z ubitego zwierzęcia. Moja babcia opowiadała mi, że kiedyś (przed II wojną) u nich na wsi robili flaczki z jelit drobiowych Jak to mówią, co kraj to inny smak. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Listopada 2024 (edytowane) Godzinę temu, Muski napisał(a): wali tym specyficznym zapaszkiem ...... Do salcesonu maćka odpowiednio się czyści, wtedy nic nie wali tylko subtelnie podkreśla smak potrawy. Ja zdecydowanie wolę salceson robiony w maćku😋 to, że dziś robi się w sztucznych osłonkach to szybciej i wygodniej nie ma zabawy z szyciem prasowaniem itd.... Godzinę temu, Todek napisał(a): Mój sąsiad obgotowuje flaki trzy razy, zanim daje je do właściwego bulionu. Ja tak robię, zapach i smak flaków ni jak się ma do maćka. Kiedyś kolega poczęstował mnie flakami robionymi dokładnie tak jak robią Hiszpanie to mi nie smakowały za mocny miały ten "swój specyficzny smak". Edytowane 3 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Listopada 2024 Tak się zastanawiam czy ten,, specyficzny zapaszek " w nadmiarze to już nie jakieś dewiacje... 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Listopada 2024 (edytowane) 26 minut temu, szrekPL napisał(a): czy ten,, specyficzny zapaszek " w nadmiarze to już nie jakieś dewiacje... Oj nie są smakosze np. nasz Todek. Pamiętam jak w Napoleonowie wciągnął oskarsa "nosem" bez zająknięcia. Prawdziwy twardziel, ja do tej pory nie znalazłem zastosowania dla puszki stojącej w lodówce. Ciekaw jestem czy Ania znalazła zastosowanie kulinarne dla swojej puszki śledzi 🤔. Edytowane 3 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Listopada 2024 (edytowane) 22 minuty temu, szrekPL napisał(a): w nadmiarze to już nie jakieś dewiacje... 🤔 Nie idź tą drogą. Edytowane 3 Listopada 2024 przez Todek 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2024 5 minut temu, Grzewlod napisał(a): wciągnął oskarsa "nosem" O to to. Surstromming to jest to co tygrysy lubią. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Listopada 2024 15 minut temu, Grzewlod napisał(a): Ciekaw jestem czy Ania znalazła zastosowanie kulinarne dla swojej puszki śledzi 🤔. Oczywiście !!! Zrobiłam degustację w ogrodzie, otwieranie puszki i serwowanie zgodnie z zasadami sztuki. Podeszłam do tego pozytywnie i przyznam, zaskoczenie było również pozytywne. To jest naprawdę znakomity smak. Zapach jest jedynie dodatkiem podkręcającym klimaty Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2024 (edytowane) 24 minuty temu, EAnna napisał(a): To jest naprawdę znakomity smak. Mam w planie zrobić śledzia na wzór Anchois lub zrobić jakieś koreczki, czekam tylko na okazję. 24 minuty temu, EAnna napisał(a): Zapach jest jedynie dodatkiem podkręcającym klimaty O tak 🤣. Edytowane 3 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2024 Bo tak naprawdę to My nie umiemy jeść tego śledzia. W Szwecji jedzą go, można powiedzieć jako przyprawę. Do niego idą dodatki, ciemny chleb, ziemniaki, pomidor, cebula i gęsta śmietana. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Listopada 2024 2 godziny temu, EAnna napisał(a): serwowanie zgodnie z zasadami sztuki. Tak to rozumiem: 55 minut temu, Todek napisał(a): ciemny chleb, ziemniaki, pomidor, cebula i gęsta śmietana. Dobra, gęsta śmietana wykonuje dobrą robotę 😁 Taki zestaw jest znakomity. Jak bede miała okazje to powtórzę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Listopada 2024 (edytowane) Godzinę temu, Todek napisał(a): W Szwecji jedzą go, można powiedzieć jako przyprawę. Dania głównego z niego nie zrobię nie jestem, aż tak odważny bo jak nie pyknie to wtedy będzie się działo 😉, ale jako przystawkę to zaryzykuję. https://www.przepisy.pl/blog/surstromming-co-to-jak-jesc-te-szwedzka-potrawe Edytowane 3 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22334-smaki-z-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-965522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.