Rybak Opublikowano 21 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2024 mam pytanie odnośnie wody która zbiera mi się na wędlinie przy pieczeniu: Po wyjęciu gotowego wyrobu z piekarnika część wyciekającej z mięsa wody zostaje mi w dolnej części wędliny. Wędline zostawiam do wystygnięcia na powietrzu, nie chłodzę w wodzie, ale zastanawiam się czy np. nie wycierać tej wody która jest na wędlinie żeby eliminować szybsze jej psucie w tych miejscach ? Czy to ma sens czy raczej nie ma się czym przejmować ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2024 15 minut temu, Rybak napisał(a): Po wyjęciu gotowego wyrobu z piekarnika część wyciekającej z mięsa wody zostaje mi w dolnej części wędliny. Zamieść fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-969999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 22 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2024 (edytowane) za późno wrzucę następnym razem. Zle to opisałem: woda zostaje mi od spodu wędliny, jakby na "skórce" Zdaje mi się że woda kondensuje się od spodniej strony bo kratka leży na blasze do pieczenia. Następnym razem chyba wrzucę wędinę na kratkę grilową, a blachę dam na najniższą półkę piekarnika, może to ograniczny ten efekt. Druga sprawa że wędlina bardzo długo dochodzi do 68st. Myślę że było to ok 6h gdzie kawałek mięsa ważył ok 0,7 kg, był cienki a piekarnik miał +/- 90stC Chyba przez to wędlina wyszła na zewnątrz twardawa, choć jest super smaczna Edytowane 22 Listopada 2024 przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2024 33 minuty temu, Rybak napisał(a): Następnym razem chyba wrzucę wędinę na kratkę grilową, a blachę dam na najniższą półkę piekarnika, Dokładnie tak zrób. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2024 W dniu 22.11.2024 o 10:37, Rybak napisał(a): za późno wrzucę następnym razem. Za późno następnym razem coś powiem😃. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2024 wrzuciłem kolejną szynkę do peklowania ale zastanawiam się czy nie zrobić jej sous vide Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2024 52 minuty temu, Rybak napisał(a): wrzuciłem kolejną szynkę do peklowania ale zastanawiam się czy nie zrobić jej sous vide Lubisz przesolone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2024 zupełnie nie. Pekluję na sucho - 20g peklosoli na kg mięsa, myślisz że będzie za słone ? przy pieczeniu wyszła dla mnie ok przy tej samej ilości soli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2024 2 godziny temu, Rybak napisał(a): wrzuciłem kolejną szynkę do peklowania ale zastanawiam się czy nie zrobić jej sous vide Lubisz przesolone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2024 Osobiście pekluje 20g/kg. Robię to w w woreczku. Wiem ile soli będzie w mięsie. Jeżeli tak peklujesz to ok. Jak dla mnie. Kilogramowy kawałek zapeklowanej szynki proponuję parzyć w temperaturze 58C przez 7,5 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 25 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2024 (edytowane) Pekluję w woreczku " próżniowym". Nie mam cylkulatora więc chcę tylko przepakować w nowy worek i parzyć w garnku ( temp ok 85 C ) do uzyskania 68C w środku Edytowane 25 Listopada 2024 przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Listopada 2024 A jak sprawdzisz temperaturę w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-970904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 25 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Listopada 2024 (edytowane) raczej standartowo, termometrem. wbiję go ok 1,5h po rozpoczęciu parzenia żeby jak najmniej wygotować smak i wypłukać słoność Edytowane 25 Listopada 2024 przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Listopada 2024 Termometr bezprzewodowy typu meater można ewentualnie zamknąć w woreczku razem z szynką. Odpada problem, że po wbiciu sondy rozszczelni się worek. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 26 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Listopada 2024 zastanawiałem się kiedyś nad zakupem, pomyślę o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reda Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Listopada 2024 W dniu 26.11.2024 o 08:48, Twonk napisał(a): Termometr bezprzewodowy typu meater można ewentualnie zamknąć w woreczku razem z szynką. Odpada problem, że po wbiciu sondy rozszczelni się worek. Też tak próbowałem i udało się. Niemniej nie wiadomo jak długo ponieważ producent twierdzi, że termometr spełnia normę IP 67. Oznacza to, że powinien wytrzymać zanurzenie do 1 metra przez czas 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Listopada 2024 Termometr włożony do mięsa i dopiero zafoliowany ma sens. Wbijanie termometru w folię nie ma sensu. Tym niemniej można parzyć na czas, ale metodą sous vide. Niska temperatura długi czas. Nie polecam do wędzonek peklowanych metodą zalewową. Może być za słone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Listopada 2024 7 minut temu, quadro555 napisał(a): Nie polecam do wędzonek peklowanych metodą zalewową. Może być za słone. To wielki błąd 🙉nie ma smaczniejszej i soczystszej wędliny jak parzona metodą SV. Jedyna różnica jest taka, że należy zmniejszyć dawkę peklosoli do peklowania żeby wędlina nie była za słona po parzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Listopada 2024 To rzuć kalkulator. Dostępne na forum plus sous vide to dosyć słono. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Listopada 2024 11 minut temu, quadro555 napisał(a): To rzuć kalkulator. Jaki kalkulator do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Listopada 2024 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Jaki kalkulator do czego? Do mnożenia, dzielenia i innych🤣 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Listopada 2024 Do peklowania zalewowego, przeznaczony do sous vide. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Listopada 2024 Teraz, quadro555 napisał(a): Do peklowania zalewowego, przeznaczony do sous vide. Ok👍do poziomu kalkulatora jeszcze nie dorosłem ponieważ wyliczenia wykonuję w głowie. Skoro przetestowałeś kalkulator i wędliny parzone SV są za słone to należy zmniejszyć dawkę peklosoli metodą doprób i błędów do swojego poziomu smaku. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz gotowe rozwiązania na forum wiele osób pisało jakie dawki peklosoli stosują do wędlin parzonych SV. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Listopada 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): To wielki błąd 🙉nie ma smaczniejszej i soczystszej wędliny jak parzona metodą SV. Jedyna różnica jest taka, że należy zmniejszyć dawkę peklosoli do peklowania żeby wędlina nie była za słona po parzeniu. @Grzewlod Poczytaj na spokojnie. Nie neguję sous vide,a wręcz zachęcam do takiego parzenia wędzonek. Napisałem dokładnie to co ty tylko innymi słowami.😁 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Skoro przetestowałeś kalkulator i wędliny parzone SV są za słone to należy zmniejszyć dawkę peklosoli metodą doprób i błędów do swojego poziomu smaku Dlatego łatwiej określić własny poziom słoności przy peklowaniu równoważonym. Spróbuj zapeklować metodą Dziadka i przetrzymaj mięso kilka dni dłużej, bo dla przykładu nie możesz z pewnych względów wędzić. Jak będzie smakowało mięso po dłuższym niż w kalkulatorze peklowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Listopada 2024 13 minut temu, quadro555 napisał(a): Spróbuj zapeklować metodą Dziadka i przetrzymaj mięso kilka dni dłużej, bo dla przykładu nie możesz z pewnych względów wędzić. Jak będzie smakowało mięso po dłuższym niż w kalkulatorze peklowaniu? Nie muszę próbować (już dawno mam to za sobą). Każdy nowy uczestnik forum po pierwszym razie przekonuje się, że metoda jest dla bardzo słonolubnych , nie trzeba dłużej peklowć żeby się o tym przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/#findComment-971449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.