Rybak Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2024 (edytowane) piekę kiełbasę z łopatki, część chuda w kawałkach, część tłusta i błony zmielone na 2-3mm. dodałem wody - 10% wagi mięsa ( woda mineralna, z butelki ) całość poszła w osłonki białkowe 65mm i do piekarnika. Czekam aż w środku będzie 68 C Widzę że w trakcie piecznia wyszła woda między osłonkę a mięso wiec zastanawiam się czy wchonie się ona w kiełbasę lub utworzy galaretkę ? jak ma się taka galaretka ( lub woda ) do trwałości wyrobu. Wyszło mi ok 1,8kg kiełbasy, do zjedzenia w ok 1 tydz. wytrzyma w lodówce ? a może nakłuć osłonki żeby kiełbasa wypuściła wodę ? na przyszłość wiem żeby dawać mniej wody, ale nabijam butelką po kefirze .... do wyrobu dawać lepiej wodę przegotowaną czy surową ? Edytowane 8 Grudnia 2024 przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Niektórzy mają zamrażarki które wydłużają okres ważności do spożycia.😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Godzinę temu, Rybak napisał(a): piekę kiełbasę z łopatki, W jakiej temp.? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Grudnia 2024 dzięku za podopowiedź, przyznam szczerze że zupełnie od tym zapomniałem. Ile czasu po rozmrożeniu taka kiełbasa może leżeć w lodówce ? wypowiesz się w temacie wody : - surowa czy przegotowana ? - czy skróci czas przechowywania ? wypuścić z pod osłonki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Grudnia 2024 1 minutę temu, Todek napisał(a): W jakiej temp.? 90-95C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Jak dla mnie za wysoko. Powinieneś zacząć od niższej temp. A dopiero później podnieść temp. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Jeśli pijesz wodę z kranu i żyjesz dodatkowo nie jest ,,smakowa" to chyba można takiej dodać tzn ja leje kranówę ale u mnie jest znakomita Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Grudnia 2024 piecze się ok 5h w 90C i 1h w 95C. Podpowiedz w jakich temperaturach to piec? Co zmieni pieczenie w niższej tem na poaczątku ? Jak to podzielić w czasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Ja bym to zrobił tak. Suszenie w temperaturze 60C i termo obieg do 30-35 C wewnątrz batonu, i do całkowitego osuszenia powierzchni kiełbasy. Pieczenie w temperaturze 85-90 C i termo obieg do 58-60 C w środku kiełbasy. Parowanie. Do blachy pod kiełbasą wlać wrzącą wodę i gotować na parze w temperaturze 80-85°C, aż w środku kiełbasa osiągnie temperaturę 68-70°C. Po obróbce cieplnej schłodzić w wodzie z lodem przez 25-30 minut. Chyba, że to ma być taka naprawdę upieczona jak boczek. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Grudnia 2024 @Rybak Zrób kiełbasę jakbyś wędził. Po kolei wszystkie etapy. 1. Klasyfikacja mięsa (o ile rozumiem twój sposób to ładne mięso to będzie pierwsza klasa, to co nazywasz błony to klasa trzecia którą bardzo dobrze zmieliłeś na najmniejszej siatce. Co do tłustych kawałków to będzie klasa druga i nie miel tak drobno, bo tłuszcz popłynie i będziesz miał,, wodę " pod osłonką 😀) 2. Peklowanie to chyba wiesz. 3. Mielenie, przyprawianie i nadziewanie. Po nadzianiu dobrze wykłuć powietrze. 4. Osadzanie w temperaturze pokojowej 1-2 godziny. 5. Do piekarnika nagrzanego do 50C na trzy godziny. 6. Włożyć na dół piekarnika blaszkę z wrzątkiem i podnieść temperaturę do 90C. Piec do 68C w środku wyrobu. 7. Po upieczeniu powiesić do wystudzenia i do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Grudnia 2024 (edytowane) Pierwsze śliwki robaczywki Klasyfikację miesa cos kojarze, ale oczywiscie chcialem na skroty przy rozbiorze i mieleniu miesa, nie znalem skutow ubocznych. Co do osuszania batonow z zewnatrz i wykluwaniu powietrza -> To oslonka białkowa, przetarlem recznikiem papierowym po nadziewaniu, myslalem ze wystarczy powietrza prawie nie bylo, nabijalem dosc scislo i w miare to wyszlo osadzanie > zupelnie o tym zapomnialem.... batony u mnie muszą leżec w piekarniku lub gdzies na blacie, nie bardzo mam jak powiesic, . bedzie to mialo naczenie czy osadzanie zrobie w pozycji pionowej czy poziomej? napiszcie dokladnie co da to osadzanie ( bo sie sie osadzi to wiem, tylko jaka bedzie roznica w kielbasie ) bardzo prosze tez o info czemu najpierw nizsza temperatura ? Cos mi sie obilo o uszy ze chodzi o konsystencje i wilgotnosc ? Ps. A poza tym jestem pod mega wrazeniem ludzi z forum bo sa ZAWSZE mega pomocni ( i cierpliwi do poczatkujacych ) Edytowane 8 Grudnia 2024 przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Po nabiciu w osłonkę i po zawiązaniu ja zawsze roluję przez chwilę żeby nadać ładny kształt (wyrównać) wyłazi też przy okazji trochę powietrza które później wykłuwam, wieszam za pętelką na kiju od szczotki do osadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Grudnia 2024 (edytowane) 51 minut temu, Rybak napisał(a): napiszcie dokladnie co da to osadzanie 1. Wyrównanie struktury farszu w batonie. 2. Wyrównanie smaku i barwy. 3. Wypieranie powietrza z farszu. 4. Zachodzi finalny okres peklowania. 5. Formowanie batonu. Edytowane 8 Grudnia 2024 przez Grzewlod 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Grudnia 2024 48 minut temu, Rybak napisał(a): powietrza prawie nie bylo, nabijalem dosc scislo i w miare to wyszlo Przekrój kiełbasy dużo by mam pokazał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Ja po wykłuciu powietrza jeszcze dodatkowo przewiązuje batony sznurkiem aby pozbyć jak najwięcej powietrza z kiełbasy. Na zdjęciu kiełbasa nie wędzona tylko pieczona w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Grudnia 2024 43 minuty temu, quadro555 napisał(a): Przekrój kiełbasy dużo by mam pokazał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Grudnia 2024 57 minut temu, Grzewlod napisał(a): 1. Wyrównanie struktury farszu w batonie. 2. Wyrównanie smaku i barwy. 3. Wypieranie powietrza z farszu. 4. Zachodzi finalny okres peklowania. 5. Formowanie batonu. mogą leżeć czy powinny wisieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Grudnia 2024 7 godzin temu, Rybak napisał(a): mogą leżeć czy powinny wisieć ? Na wisząco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22439-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki-z-piekarnika-woda-by%C4%87-mo%C5%BCe-galatera-a-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-przydatno%C5%9Bci-do-spo%C5%BCycia/#findComment-974497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.