Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Na święta postanowiłem zrobić kilka szynek, baleron, boczek. Do tej pory zawsze peklowałem 7-8 dni z nastrzykiem, solanka 9%. Niestety teraz jestem praktycznie zmuszony, aby czas peklowania wynosił 4 dni...(w poniedziałek wrzucam do solanki, w sobotę wędzę) I pytanie czy to wystarczy i będzie ok? Tak widziałem tabelę dziadka i jest tam peklowanie nawet na 1 dzień. No ale tam są jak dla mnie za duże stężenia solanki. Pytanie czy przy 9%, można zastosować peklowanie 4 dniowe, ewentualnie o ile % podnieść stężenie, aby efekt w smaku był podobny (jeżeli można to obliczyć).

Jeżeli jest jakieś duże ryzyko zepsucia wyrobu, to mogę zagryźć zęby i peklować w ten piątek (zerwana nocka) - ale czego nie robi się dla swojskich wyrobów :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22456-peklowanie-4-dniowe-czy-mo%C5%BCna-i-jakie-st%C4%99%C5%BCenie-solanki/

16 minut temu, Dawideo napisał(a):

No ale tam są jak dla mnie za duże stężenia solanki.

Szybkość peklowania zależy od stężenia solanki.

Przy krótkoterminowych peklowaniach podnosi się to stężenie aby przyśpieszyć peklowanie.

Nie trzeba "zaciskać zębów" tylko spokojnie zastosować tabelę DZIADKA, zaś po wyjęciu z solanki  mięsa wymoczyć.

Bedą przesolone tylko powierzchniowo więc trzeba sprawdzić organoleptycznie odsolenie.

Oczywiście nastrzyk obowiazkowy.

Będzie dobrze :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Szybkość peklowania zależy od stężenia solanki.
Przy krótkoterminowych peklowaniach podnosi się to stężenie aby przyśpieszyć peklowanie.
Nie trzeba "zaciskać zębów" tylko spokojnie zastosować tabelę DZIADKA, zaś po wyjęciu z solanki  mięsa wymoczyć.
Bedą przesolone tylko powierzchniowo więc trzeba sprawdzić organoleptycznie odsolenie.
Oczywiście nastrzyk obowiazkowy.
Będzie dobrze 

Czy krótkoterminowe peklowanie to ciągle peklowanie czy już tylko słoność da się osiągnąć wysokim stężeniem?

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, Bossky napisał(a):

Czy krótkoterminowe peklowanie to ciągle peklowanie czy już tylko słoność da się osiągnąć wysokim stężeniem?

Nie rozumiem pytania :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Jeszcze jedno pytanie. Do lodówki włożyłem termometr z sondą do mierzenia temp w środku komory. W przeciągu 4h temp. zmienia się od 1 stopnia do 8.. Tzn. Gdy jest 8 stopni załącza się i schładza do 2. Potem lodówka się wyłącza, w między czasie spada jeszcze o 1 stopień, a potem rośnie i przy 8 znowu zaczyna chłodzić.
Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Ale średnia temp. wynosi około 4,5 stopnia. Rozumiem, że zalewa z mięsem ma większą bezwładność niż komora, i w samej zalewie takich wahań raczej nie ma. I czy zostawić tak ustawienia lodówki, czy też skręcić termostat, aby wahania były inne. A może (ale to już na przyszłość), wymienić termostat, bo aż takich wahań nie powinno być.

Uważam, że termostat jest małej dokładności , teraz musisz wytrwać do końca peklowania .Przy tych temperaturach na zewnątrz - u mnie na tarasie to 6 stopni wystawiłbym naczynia z peklowanym mięsem na zewnątrz , jak masz oczywiście taką możliwość , lub też sprawdź temperaturę solanki  ,ocenisz jak sie zmienia jej temperatura .

Wojciech Pacan

Ok. Wrócę z pracy to się zobaczy temp. solanki. 
Niestety nie mogę wystawić solanki na zewnątrz. Mieszkam na wsi, i akurat tutaj jest kilka psów, kotów co sobie latają po wsi. Plus można spotkać kunę czy też lisa. Obawiałbym się. Może by nie zjadły, ale z ciekawości chciałby zajrzeć i przywrócić..

25 minut temu, Dawideo napisał(a):

Niestety nie mogę wystawić solanki na zewnątrz. Mieszkam na wsi, i akurat tutaj jest kilka psów, kotów co sobie latają po wsi. Plus można spotkać kunę czy też lisa. Obawiałbym się. Może by nie zjadły, ale z ciekawości chciałby zajrzeć i przywrócić..

To przykryj to jakąś skrzynką drewnianą czy inną, połóż cegłówkę czy co tam masz ciężkiego.

Piksiak

33 minuty temu, Dawideo napisał(a):

Mieszkam na wsi

Nie masz zadaszonego ganku, balkonu, czy parapetu na piętrze?

2 godziny temu, Dawideo napisał(a):

U mnie są koty, kuny i drapieżne ptki.

Jak wystawiam cokolwiek na taras to przykrywam odwróconą kastrą i cegłówką na górze.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

5 godzin temu, Dawideo napisał(a):

Mieszkam na wsi, i akurat tutaj jest kilka psów, kotów co sobie latają po wsi.

Podłącz pojemnik pod prąd będą dwie pieczenie na jednym ogniu:facepalm:😉😂.NAKLEJKA-na-samochod-WYSTRASZONY-KOT-SCARY-10x15.thumb.jpg.f2fb7abc78a9d349897ba7483feb8283.jpg

Tak więc temp. w komorze wacha się pomiędzy 1 a 8 stopni. Temp solanki przez ten czas stabilne 5. Więc jest ok:)

Apropo przykrycia i cegłówki, faktycznie człowiek nie pomyślał:D no ale zaganiany w pracy😉

Edytowane przez Dawideo