Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podpowiedzcie proszę jeszcze bo mam zagwozdkę. Planuję dach dwuspadowy z otworami dymowymi po bokach. Jak wykończyć komorę wewnątrz? Sufit płaski poziomy zaraz nad otworami czy sufit skośny wynikający z konstrukcji dachu. Przy skośnym dym nie będzie chyba tak szybko wydostawał się na zewnątrz ale w zasadzie nie wiem czy to dobrze czy źle 🫣

19 godzin temu, ganc89 napisał(a):

U sibię zrobię sam otwór dolotowy o średnicy 15cm. Nie planowałem wentylatora. Na dolocie ustawię deflektor a w deflektorze wentylator termoobiegu.  Czy u siebie masz wentylator na dolocie od początku czy dokładałeś po jakimś czasie?

Przewód od grzałki doprowadzić przez dolny otwór czy przez ścianę komory? 

Witam,

Jeden wentylator jest zamontowany w deflektorze do chłodzenia grzałki, /typowy termo obieg/.

Ten drugi, zamontowany w podłodze  już w czasie budowy wędzarni.

Typowy "komputerowy" 12V i chyba 1 A, z regulatorem PWM umieszczonym na panelu sterującym.

Kable prowadziłem pomiędzy ściankami. z zewnątrz nic nie widać.

Pozdrawiam

4 godziny temu, El komendante napisał(a):

Jeden wentylator jest zamontowany w deflektorze do chłodzenia grzałki, /typowy termo obieg/.

Ten drugi, zamontowany w podłodze  już w czasie budowy wędzarni.

W deflektorze zrobię tak samo, na dolocie od spodu jeszcze się waham. 

Która wersja komory jest lepsza? 

daszek.PNG

daszek 2.PNG

Witam,

Przy drugiej opcji  musisz zaślepić otwory boczne i postawić komin.

Dym który się skrapla ????? Jaki dymogenerator masz zamiar wykonać / zastosować?

1 godzinę temu, ganc89 napisał(a):

W deflektorze zrobię tak samo, na dolocie od spodu jeszcze się waham. 

Która wersja komory jest lepsza? 

Drugi jest ważny w czasie osuszania.  Nie musi być od spodu. W niektórych wędzarniach w sprzedaży jest dokładany z boku.  Koszt takiego  wentylatora nie jest wielki a bardzo przydatny.

20 godzin temu, El komendante napisał(a):

Jaki dymogenerator masz zamiar wykonać / zastosować?

Dymogenerator wg projektu Rogera. Myślę że będzie ok. Komina nie będzie, zrobię tylko otwory boczne 

42 minuty temu, ganc89 napisał(a):

Dymogenerator wg projektu Rogera

Dymogenerator jest sam w sobie Ok. Musisz natomiast znacznie zwiększyć komorę zasypową . Zdobyłem do testów DG Rogera , ale jest dobry do mniejszych wędzarni. Dla 400-430 dm3 jak piszesz będzie za mały- sprawdzone. 

Muskie - to ryba 🙃

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Musisz natomiast znacznie zwiększyć komorę zasypową

Czy to wynika z tego że trzeba intensywniej dymić czy jest jakiś inny powód? Rura którą kupiłem ma 89mm średnicy i 40cm długości. Miałem ją skrócić do podanych przez Rogera 25cm. Czy przy 40cm i pełnym zasypie nie będzie się zawieszać? Planuje zakup silniczka wibrującego i podłączenie do czasówki więc powinno być ok? Ewentualnie zmniejszę komorę do 55x55x110 co daje 330 litrów 

11 minut temu, Muski napisał(a):

Dałbym rurę 102-104 i ok 40-50 cm wysoką 

W rurze 110 nic się nie zawiesi a długość 50 cm pozwoli na zrobienie popielnika.

W takim razie wygląda na to że pospieszyłem się z zakupem stali na dymogenerator. Wiem że DG to bardzo wrażliwy temat ale czy popielnik jest potrzebny?

PS. Gdyby ktoś akurat planował zakup materiałów na DG wg Rogera to mogę odsprzedać swoje materiały po cenie zakupu (115zł). Wysyłkę biorę na siebie. Jeśli ktoś woli gotowca zgodnie z wizją Rogera to mogę dokończyć i wysłać gotowy DG. Mam nadzieję że Roger się nie pogniewa i nie ma nic przeciwko. Za gotowca trochę drożej, nie dla mojego zysku ale na butelkę alkoholu dla kolegi ślusarza za precyzyjne wykonanie otworów, gięcie podstawy oraz podtoczenie rury dymowej (powiedzmy 170zl)

Screenshot_20250201_170024_Allegro.jpg

Screenshot_20250201_170007_Allegro.jpg

Mając usługę Smart każdy kupi za tę samą cenę na Alle..., a bonusem jest  przesyłka 😉 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Nie przejmuj się, to tylko nasza wymiana zdań 🙂  i życzę abyś znalazł chętnego na to wszystko 👍

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

• 2 miesiące temu...

Prace ruszyły. Jeżeli widzicie jakieś błędy konstrukcyjne to proszę o Wasze spostrzeżenia na tym etapie można wszystko poprawić. Chciałbym wyrobić się przed świętami i przygotować własną szyneczkę i boczek na świąteczny stół 

20250404_200729.jpg

Screenshot_20250404_182108_Gmail.jpg

41 minut temu, ganc89 napisał(a):

Chciałbym wyrobić się przed świętami i przygotować własną szyneczkę i boczek na świąteczny stół 

Nie zapomnij zapeklować. Dwa tygodnie do świąt pozostało. 😁