Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,
Szukam przepisu na kiełbasę hutnicką. Pamiętam, że miałem go w jakiejś książce, ale teraz nie mogę jej znaleźć. Czy ktoś z Was przypadkiem nie ma tego przepisu lub nie wie, z jakiej książki może pochodzić? Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/
Udostępnij na innych stronach

W tym zbiorze jest przepis na kiełbasę hutnicką 

 

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-986761
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Filiip10 napisał(a):

Och boże dzięki

To nie Bóg, to tytan58.

 

To zdjęcie powyżej to jakaś podróba.

W sumie to mógłbym zrobić z 10 kg na próbę zgodnie z recepturą, tylko ta II peklowana w recepturze, to muszę rozkminić jaka ma być , 20 kg z produkcji eksportowej, to widzę a reszta jaka?

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-987034
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, pis67 napisał(a):

ta II peklowana w recepturze, to muszę rozkminić jaka ma być

Na filmiku zastosowano karkówkę w całości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-987045
Udostępnij na innych stronach

Na filmie nie była podsuszana. 

Maszyna przemysłowa a dziur więcej niż u mnie przy ręcznej robocie. Będę musiał to wykonać. Tylko co to za wołowina. O ile świnkę jakoś sklasyfikuję to z krówką trudno. Czy tzw gulaszowe wołowe byłoby odpowiednie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-987059
Udostępnij na innych stronach

Wołowina moim zdaniem służy tu jako klej. Najlepsza w takim przypadku była by pręga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-987074
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Wołowina moim zdaniem służy tu jako klej. Najlepsza w takim przypadku była by pręga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzięki. Pręgę mogę kupić bez problemu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-987077
Udostępnij na innych stronach

.Ja na klej kupuję II wołową 80/20 w makro i taka jest na filmie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-987082
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, EAnna napisał(a):

Na filmiku zastosowano karkówkę w całości.

Na filmiku kiełbasa na winie, dlatego  pierwszy raz chcę zrobić zgodnie z recepturą i procesem technologicznym, tak będzie. :cool:  Jeszcze poszperam odnośnie tej dwójki... 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-987101
Udostępnij na innych stronach

    Przepis zaczerpnięty z PW 21  rok 1964.

Wieprzowina kl II- zawartość tłuszczu 40% ana;lityczna zaw. <35%. Wieprzowina kl II z prod. eksportowej to przyjąłbym jako chudsza od wieprzowiny 60/40- 40% tłuszczu.

Wołowina kl II (wg wymagań jakościowych dla mięs drobnych) - ścięgniste i nieścięgniste ze sztuk dorosłych.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-987170
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dziś robię , zrobię foty, filmu nie nagrywam, relacja wkrótce. Oczywiście trochę na Zlot do Zakopanego pojedzie....   :cool:

  • Like 1
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-995972
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, quadro555 napisał(a):

I co znalazłeś?

Ja nie, Andrzej znalazł. :cool:

 

W dniu 29.01.2025 o 19:31, Bagno napisał(a):

Przepis zaczerpnięty z PW 21  rok 1964.

Wieprzowina kl II- zawartość tłuszczu 40% ana;lityczna zaw. <35%. Wieprzowina kl II z prod. eksportowej to przyjąłbym jako chudsza od wieprzowiny 60/40- 40% tłuszczu.

Wołowina kl II (wg wymagań jakościowych dla mięs drobnych) - ścięgniste i nieścięgniste ze sztuk dorosłych.

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-996329
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, quadro555 napisał(a):

. A tak dla zwykłego zjadacza kiełbasy to konkretna część z blondynki? 

Nie obrabiam całych tusz. 

Zdjęcia zrobiłem, reszta spisana , degustacja komisyjna  Zakopanem , potem, w wolnej chwili wszystko wstawię na forum . :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-996535
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
W dniu 1.03.2025 o 11:32, pis67 napisał(a):

Zdjęcia zrobiłem, reszta spisana , degustacja komisyjna  Zakopanem , potem, w wolnej chwili wszystko wstawię na forum . :cool:  

 

A kutrowałeś ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-1004350
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Filiip10 napisał(a):

A kutrowałeś ? 

Mieliłem na  porządnym wilku -2mm . :cool: 

  • Like 1
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22594-kie%C5%82basa-hutnicka/#findComment-1004485
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.