Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

wołowina jest za jasna daje mizerny efekt na przekroju.

A co myślicie o dodaniu kostek peklowanego ozora wołowego?

Taki pomysł przyszedł mi do głowy ale równocześnie kontra:

"Takie kostki mogą być za twarde" 

Co do dziczyzny, jestem ZA. Jednak nie wszyscy mają do niej dostęp :facepalm: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22624-mortadela-doktorska-i-par%C3%B3wki-stafanas/page/2/#findComment-994434
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, EAnna napisał(a):

A co myślicie o dodaniu kostek peklowanego ozora wołowego?

Taki pomysł przyszedł mi do głowy ale równocześnie kontra:

"Takie kostki mogą być za twarde" 

Co do dziczyzny, jestem ZA. Jednak nie wszyscy mają do niej dostęp :facepalm: 

Myślę, że jęzorek wołowy i z dziczyzny to dobry pomysł tylko trzeba przed dodaniem obrobić je odpowiednio termicznie tak żeby były miękkie. Kiedyś zrobiliśmy salceson z ozorkami jelenia.  Obrobkę termiczmą pezed parzeniem zrobiliśmy zbyt krótką co skutkowało tym, że podczas konsumpcji była wyczuwalna lekka twardość. Więc jach chcesz użyć ozorków to wcześniej trzeba zrobić odpowiednią obróbkę do miękkośći.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22624-mortadela-doktorska-i-par%C3%B3wki-stafanas/page/2/#findComment-994439
Udostępnij na innych stronach

W poscie #8 jest cytowana publikacja przepisow rosyjskich z 1938 roku. Kilka kielbas to roznego rodzaju "mortadeelle" z roznymi dodatkami - m.in. ozorami wolowymi i tam mozna znalezc przepisy na przygotowanie jezorow aby nie byly takie twarde. Kazdy przepis to rozne kielbasy z roznymi dodatkami niemniej proces ich przygotowania jest taki sam. (podstawa jest kutrowanie). Zatem kol. Szrek - puszczaj wodze wyobrazni bo tylko ona nas ogranicza. A ja procz oliwek to mysle o dodatku takich specialnych orzechow wloskich (I tez bedzie martadella wloska).

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22624-mortadela-doktorska-i-par%C3%B3wki-stafanas/page/2/#findComment-994440
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, StefanS napisał(a):

mysle o dodatku takich specialnych orzechow wloskich (I tez bedzie martadella wloska).

Robi się ciekawie 👍.

Ostatnio przed pracą zespołową planując wykonanie salami robiłem test orzechów dlatego jestem ciekaw co to za specjalne orzeszki🤔.

20250109_172405.thumb.jpg.0802e42b4a443b92d366cf55658f2fd1.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22624-mortadela-doktorska-i-par%C3%B3wki-stafanas/page/2/#findComment-994444
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.