Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowalem wykonać swój pierwszy baleron. 

Peklowanie na mokro 11dni - zalewa 7.41% + nastrzyk

 

Mięsa nie wędzę ( brak wędzarni ) a jedynie pakuję w torebki i parzę w garnku - Woda ok 85 st.C 

 

Spakowane mięso wrzucam do gorącej wody.

 

Parzyłem aż do 74st C  w środku zakładając że mięso wyjdzie bardziej przesuszone za to przerosty będą miekkie, łatwe do normalnego jedzenia.

 

Po wyjęciu z gorącej wody wrzucam w torebce do zimej wody na 20min a potem lodówka.

 

Przerosty wyszły średnio, lekko ciągnące, twardawe.

 

Kiedyś miałem podobnie w szynce tzw myszce. Dopiero podpiekana była akceptowalna choć bardziej sucha

 

Mięso swieże, kupowane w sprawdzonym sklepie, dzień po rozbiorze 

 

Podpowiedzcie gdzie robię błąd

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/
Udostępnij na innych stronach

Krótka aktualizacja. Po ok 2,5h w lodowce o dziwo przerosty stały jakieś miększe i calkiem smaczne.

 

Czy wynika to ze schlodzenia i osuszenia wyrobu ?

 

 

Edytowane przez Rybak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000188
Udostępnij na innych stronach

Baleron musisz potrzymać trochę dłużej  w wodzie jak chcesz żeby był mięciutki.

Jak już osiągnie 74-75 w środku to potrzymaj go jeszcze w wodzie o tej samej temperaturze (75*)

co najmniej 0,5 - 1 godz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000193
Udostępnij na innych stronach

ponieważ parzę wyroby w garnku podgrzewanym na kuchni gazowej cieżko mi zejść z temperaturą wody poniżej 85st.C. 

Spróbuję zmiksować metody, będę parzył w wodzie do 75stC w środku wyrobu a potem wrzucę na jakiś czas do piekarnika na 75stC, może to się sprawdzi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000282
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Rybak napisał(a):

cieżko mi zejść z temperaturą wody poniżej 85st.C

Też robiłem na gazowej, najmniejszy palnik i minimum, jak zaczynała rosnąć wyłączałem na chwile(upierdliwe fakt ale działa):D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000285
Udostępnij na innych stronach

Temp. wody 80-82 C, do 72 C wewnątrz wyrobu. zawsze tak parzę i nigdy nie miałem problemów.

Ja przed parzeniem oczywiście wędzę.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000288
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Kawałki około 1.5 kg

Okej ale mi chodzi o parzenie później metoda SV bo jeszcze nie próbowałem, czy po wędzeniu tniesz na mniejsze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000300
Udostępnij na innych stronach

Po uwędzeniu parzę w całości. 

Z reguły następnego dnia. Po wpadce z przerwą w dostawie prądu nie zostawiam cyrkulatora bez opieki 🤣

Edytowane przez quadro555
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000308
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Rybak napisał(a):

ponieważ parzę wyroby w garnku podgrzewanym na kuchni gazowej cieżko mi zejść z temperaturą wody poniżej 85st.C. 

Spróbuję zmiksować metody, będę parzył w wodzie do 75stC w środku wyrobu a potem wrzucę na jakiś czas do piekarnika na 75stC, może to się sprawdzi

Wstaw garnek z baleronem do piekarnika i ustaw właściwą temperaturę. Termostat powinien pilnować. Ale to trzeba sprawdzić, bo może być duża histereza. Czyli sonda w mięsko. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000311
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.