Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, szrekPL napisał(a):

W zupełności wystarczy jak widać na załączonym obrazku, zmień mąkę na Caputo na alledrogo są w 5kg pakach w dobrej cenie i powodzenia w dalszym rozwoju...:thumbsup:

Zakupię bo byłem z niej zadowolony. A teraz lepsze doświadczenie i umiejętności. 

  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042075
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

18 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

Hydracja 55  Mąka 150g, woda 82g, sól 4g, drożdże 0.31g tłuszcz 4g. 

W jaki sposób przy tak małej hydracji i ilości drożdzy otrzymałeś efekt ciasta jak ciabatta która wymaga hydracji powyżej 80% w zwyż?Opisałeś proces ale czy czasami nie ma błędu w ilościach?

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042078
Udostępnij na innych stronach

  • EAnna zmienił(a) tytuł na Wyroby Dawida

Bardzo dziękuję za zmianę postu. 

2 godziny temu, Woytas napisał(a):

Bardzo ładne wędzonki, a pizzę to ja zawsze chętnie, a twoja wygląda bardzo smacznie.

Jeszcze w pizzy dużo mi brakuje. Ale na ten moment zadowolony z efektów. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042327
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Dawidk1 napisał(a):

Jeszcze w pizzy dużo mi brakuje. Ale na ten moment zadowolony z efektów. 

Najważniejsze, że poznałeś teorię ktorą zacząłeś przekładać na praktykę.

Teraz zacznij wyciągać wnioski co można poprawić i jak żeby produkt był dla Ciebie wyjątkowy. Pamiętaj, że dobrą praktyką "lepszego" jest poczęstowanie różnych osób produktem celem otrzymania opini degustatorów. Wiele różnych opinii zmusza nas do analizy a następnie  "udoskonalenia produktu". Kibicuję w dalszym Twoim rozwoju trzymając kciuki👍

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042334
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, quadro555 napisał(a):

@Dawidk1  podaj jeszcze proszę temperatury i czas. 

Mam zamiar kupić piecyk do pizzy.

Temperatura coś około 25c za dużo nie powinno się 24c przekraczać temperatury ciasta. A czasy blok około 4 godzin w 20c kulki około 3 godzin w 20c i potem 13 godzin kulki w lodówce. 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042368
Udostępnij na innych stronach

Kolejny wypiek i nauka bochenków. Tym razem najtrudniejszy dla mnie Vermont Hamelmana. Do tej pory nie wychodził. Ale ostanie dwa pieczenia już są dużo lepsze. Ja do przepisu dodałem 2 gramy drożdży bo bałem się że nie dźwignie zaczyn ciasta. I mógł krócej rosnąć ładniej by urusł. Ale i tak zadowolony smak mega to jeden z lepszych bochenków. 

IMG20251019215746.jpg

IMG20251019215700.jpg

IMG_20251019_215424.jpg

  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042914
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.10.2025 o 15:02, pm napisał(a):

Wyszły naprawdę dobrze, sam też przymierzam się do tego przepisu.

Dzięki super jak upieczesz. A jakieś jeszcze pieczesz masz jakieś ulubione? Bo ja różne piekę 😀

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043350
Udostępnij na innych stronach

Oglądając Twoje poczynania z chlebem  , zamówiłem książkę Hamelmana , czekam na dostawę .Gratulacje.

Edytowane przez Pacan Wojciech
  • Upvote 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043354
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Oglądając Twoje poczynania z chlebem  , zamówiłem książkę Hamelmana , czekam na dostawę .Gratulacje.

Super cieszę się. A i zapraszam na fb na kilka grup piekarniczych duża wiedza tam jest i ludzie sami robią też przepisy. Np. Chleb na zakwasie i nie tylko, domowa piekarnia, upiecz sobie pieczywo, piecz chleb na zakwasie, chleb bułeczki sami pieczemy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043461
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za zaproszenie , nie posiadam FB , udzielam się na naszym forum , jak pewnie czytasz , ale skorzystam z Twojej wiedzy jak będę potrzebował. Pozdrawiam 

  • Upvote 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043463
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Dziękuję za zaproszenie , nie posiadam FB , udzielam się na naszym forum , jak pewnie czytasz , ale skorzystam z Twojej wiedzy jak będę potrzebował. Pozdrawiam 

Oczywiście korzystaj miło mi. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043474
Udostępnij na innych stronach

W dniu 1.06.2025 o 13:28, Dawidk1 napisał(a):

Bardzo dziękuję jestem a siebie dumny ze udało mi się zdobyć wiedzę i ją przenieść na wyroby

Gratulacje! Jak na pierwszy kontakt z wędzarnią i własnoręcznie robionymi wędlinami, poradziłeś sobie po prostu rewelacyjnie. Z ogromną przyjemnością czytam Twoje posty i jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania, cierpliwości i pasji, z jaką podchodzisz do każdego etapu pracy.

Najbardziej imponuje mi to, że wszystko, co robisz, zarówno w piekarnictwie, jak i w wędliniarstwie wykonujesz z prawdziwą radością i sercem. Widać, że sprawia Ci to ogromną satysfakcję, a Twoje opisy wręcz zarażają entuzjazmem!

Trzymaj tak dalej, bo to, co pokazujesz, jest nie tylko inspirujące, ale też dowodzi, że z pasją można osiągnąć naprawdę świetne efekty. Wielki szacunek i powodzenia w dalszych kulinarnych przygodach!💪💪💪

  • Upvote 3

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043498
Udostępnij na innych stronach

SZCZEPAN serce się raduje czytając takie wpisy. Jedyna rzecz która jeszcze w wędliniach kuleje to lepiej ogarniać podpiekane lub parzenie do odpowiedniej temperatury. Bo podpiekam i np. W podobnej wielkości szynce jedna ma za mało a druga już np. 70. Ale i tak zadowolony jestem. 

Edytowane przez Dawidk1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043529
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

Bo podpiekam i np. W podobnej wielkości szynce jedna ma za mało a druga już np. 70. Ale i tak

Bardzo dobrze Ciebie rozumiem ponieważ sam dążę do perfekcji w tym co robię. Dawid w ogóle się nie przejmuj ponieważ mięsień mięśniowi nie równy. Głębokość wbicia sondy tak samo. Różnica 2C wyższa przez krótki okres czasu zupełnie nic nie zmienia. Jak widzisz wiele osób się cieszy z Twojego zaangażowania. Rób tak dalej podnoś sobie stopniowo poprzeczkę a jeśli czegoś nie będziesz wiedział zapytaj  to podpowiemy.  

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043544
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Dawidk1 napisał(a):

SZCZEPAN serce się raduje czytając takie wpisy. Jedyna rzecz która jeszcze w wędliniach kuleje to lepiej ogarniać podpiekane lub parzenie do odpowiedniej temperatury. Bo podpiekam i np. W podobnej wielkości szynce jedna ma za mało a druga już np. 70. Ale i tak zadowolony jestem. 

 

Nawet dwa kawałki mięsa o podobnej wielkości mogą różnić się gęstością i zawartością tłuszczu. Tłuszcz przewodzi ciepło inaczej niż mięśnie, dlatego jedna szynka „łapie” temperaturę szybciej, a druga wolniej. To nic złego, sam często mam takie przypadki. W takiej sytuacji trzeba po prostu cierpliwie poczekać, aż wszystkie kawałki się doparzą.

Jak na początkującego wędliniarza, bardzo szybko zauważasz problemy, które z czasem będziesz korygował własnymi metodami i coraz większym doświadczeniem. Aż trudno uwierzyć, że dopiero zaczynasz!👋

  • Upvote 2

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043552
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.