Dawidk1 Opublikowano 16 Października Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 16 Października 13 minut temu, szrekPL napisał(a): W zupełności wystarczy jak widać na załączonym obrazku, zmień mąkę na Caputo na alledrogo są w 5kg pakach w dobrej cenie i powodzenia w dalszym rozwoju... Zakupię bo byłem z niej zadowolony. A teraz lepsze doświadczenie i umiejętności. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 16 Października Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 16 Października 18 minut temu, Dawidk1 napisał(a): Hydracja 55 Mąka 150g, woda 82g, sól 4g, drożdże 0.31g tłuszcz 4g. W jaki sposób przy tak małej hydracji i ilości drożdzy otrzymałeś efekt ciasta jak ciabatta która wymaga hydracji powyżej 80% w zwyż?Opisałeś proces ale czy czasami nie ma błędu w ilościach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 16 Października Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 16 Października (edytowane) Proszę foto pwewmetrów ciasta Nie powinno być żle Edytowane 16 Października przez Dawidk1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 17 Października 16 godzin temu, Dawidk1 napisał(a): Proszę foto pwewmetrów ciasta Nie powinno być żle Czyli skorzystałeś z kalkulatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano Piątek o 17:51 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano Piątek o 17:51 2 godziny temu, bilu72 napisał(a): Czyli skorzystałeś z kalkulatora. Tak z kalkulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano Piątek o 17:54 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano Piątek o 17:54 Bardzo ładne wędzonki, a pizzę to ja zawsze chętnie, a twoja wygląda bardzo smacznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano Piątek o 20:31 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano Piątek o 20:31 Bardzo dziękuję za zmianę postu. 2 godziny temu, Woytas napisał(a): Bardzo ładne wędzonki, a pizzę to ja zawsze chętnie, a twoja wygląda bardzo smacznie. Jeszcze w pizzy dużo mi brakuje. Ale na ten moment zadowolony z efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Piątek o 20:44 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano Piątek o 20:44 2 minuty temu, Dawidk1 napisał(a): Jeszcze w pizzy dużo mi brakuje. Ale na ten moment zadowolony z efektów. Najważniejsze, że poznałeś teorię ktorą zacząłeś przekładać na praktykę. Teraz zacznij wyciągać wnioski co można poprawić i jak żeby produkt był dla Ciebie wyjątkowy. Pamiętaj, że dobrą praktyką "lepszego" jest poczęstowanie różnych osób produktem celem otrzymania opini degustatorów. Wiele różnych opinii zmusza nas do analizy a następnie "udoskonalenia produktu". Kibicuję w dalszym Twoim rozwoju trzymając kciuki👍. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 20:50 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano Piątek o 20:50 @Dawidk1 podaj jeszcze proszę temperatury i czas. Mam zamiar kupić piecyk do pizzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 20:58 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano Piątek o 20:58 (edytowane) ... Edytowane Piątek o 21:26 przez szrekPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 21:03 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano Piątek o 21:03 3 minuty temu, szrekPL napisał(a): A mnie tylko kołki na głowie ciosa....ech...😉😁 WTF ? Mów po polsku. To nie Puławy 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 21:07 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano Piątek o 21:07 (edytowane) ... Edytowane Piątek o 21:11 przez szrekPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano Sobota o 05:14 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano Sobota o 05:14 8 godzin temu, quadro555 napisał(a): @Dawidk1 podaj jeszcze proszę temperatury i czas. Mam zamiar kupić piecyk do pizzy. Temperatura coś około 25c za dużo nie powinno się 24c przekraczać temperatury ciasta. A czasy blok około 4 godzin w 20c kulki około 3 godzin w 20c i potem 13 godzin kulki w lodówce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano Poniedziałek o 07:20 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano Poniedziałek o 07:20 Kolejny wypiek i nauka bochenków. Tym razem najtrudniejszy dla mnie Vermont Hamelmana. Do tej pory nie wychodził. Ale ostanie dwa pieczenia już są dużo lepsze. Ja do przepisu dodałem 2 gramy drożdży bo bałem się że nie dźwignie zaczyn ciasta. I mógł krócej rosnąć ładniej by urusł. Ale i tak zadowolony smak mega to jeden z lepszych bochenków. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano Poniedziałek o 07:21 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano Poniedziałek o 07:21 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pm Opublikowano Poniedziałek o 13:02 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano Poniedziałek o 13:02 Wyszły naprawdę dobrze, sam też przymierzam się do tego przepisu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano Wtorek o 19:08 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano Wtorek o 19:08 W dniu 20.10.2025 o 15:02, pm napisał(a): Wyszły naprawdę dobrze, sam też przymierzam się do tego przepisu. Dzięki super jak upieczesz. A jakieś jeszcze pieczesz masz jakieś ulubione? Bo ja różne piekę 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano Wtorek o 19:23 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano Wtorek o 19:23 (edytowane) Oglądając Twoje poczynania z chlebem , zamówiłem książkę Hamelmana , czekam na dostawę .Gratulacje. Edytowane Wtorek o 19:23 przez Pacan Wojciech 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano wczoraj o 11:14 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano wczoraj o 11:14 15 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a): Oglądając Twoje poczynania z chlebem , zamówiłem książkę Hamelmana , czekam na dostawę .Gratulacje. Super cieszę się. A i zapraszam na fb na kilka grup piekarniczych duża wiedza tam jest i ludzie sami robią też przepisy. Np. Chleb na zakwasie i nie tylko, domowa piekarnia, upiecz sobie pieczywo, piecz chleb na zakwasie, chleb bułeczki sami pieczemy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano wczoraj o 11:37 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano wczoraj o 11:37 Dziękuję za zaproszenie , nie posiadam FB , udzielam się na naszym forum , jak pewnie czytasz , ale skorzystam z Twojej wiedzy jak będę potrzebował. Pozdrawiam 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano wczoraj o 12:26 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano wczoraj o 12:26 48 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a): Dziękuję za zaproszenie , nie posiadam FB , udzielam się na naszym forum , jak pewnie czytasz , ale skorzystam z Twojej wiedzy jak będę potrzebował. Pozdrawiam Oczywiście korzystaj miło mi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano wczoraj o 14:52 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano wczoraj o 14:52 W dniu 1.06.2025 o 13:28, Dawidk1 napisał(a): Bardzo dziękuję jestem a siebie dumny ze udało mi się zdobyć wiedzę i ją przenieść na wyroby Gratulacje! Jak na pierwszy kontakt z wędzarnią i własnoręcznie robionymi wędlinami, poradziłeś sobie po prostu rewelacyjnie. Z ogromną przyjemnością czytam Twoje posty i jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania, cierpliwości i pasji, z jaką podchodzisz do każdego etapu pracy. Najbardziej imponuje mi to, że wszystko, co robisz, zarówno w piekarnictwie, jak i w wędliniarstwie wykonujesz z prawdziwą radością i sercem. Widać, że sprawia Ci to ogromną satysfakcję, a Twoje opisy wręcz zarażają entuzjazmem! Trzymaj tak dalej, bo to, co pokazujesz, jest nie tylko inspirujące, ale też dowodzi, że z pasją można osiągnąć naprawdę świetne efekty. Wielki szacunek i powodzenia w dalszych kulinarnych przygodach!💪💪💪 3 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 23 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) SZCZEPAN serce się raduje czytając takie wpisy. Jedyna rzecz która jeszcze w wędliniach kuleje to lepiej ogarniać podpiekane lub parzenie do odpowiedniej temperatury. Bo podpiekam i np. W podobnej wielkości szynce jedna ma za mało a druga już np. 70. Ale i tak zadowolony jestem. Edytowane 23 godziny temu przez Dawidk1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) 57 minut temu, Dawidk1 napisał(a): Bo podpiekam i np. W podobnej wielkości szynce jedna ma za mało a druga już np. 70. Ale i tak Bardzo dobrze Ciebie rozumiem ponieważ sam dążę do perfekcji w tym co robię. Dawid w ogóle się nie przejmuj ponieważ mięsień mięśniowi nie równy. Głębokość wbicia sondy tak samo. Różnica 2C wyższa przez krótki okres czasu zupełnie nic nie zmienia. Jak widzisz wiele osób się cieszy z Twojego zaangażowania. Rób tak dalej podnoś sobie stopniowo poprzeczkę a jeśli czegoś nie będziesz wiedział zapytaj to podpowiemy. Edytowane 22 godziny temu przez Grzewlod 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 21 godzin temu Godzinę temu, Dawidk1 napisał(a): SZCZEPAN serce się raduje czytając takie wpisy. Jedyna rzecz która jeszcze w wędliniach kuleje to lepiej ogarniać podpiekane lub parzenie do odpowiedniej temperatury. Bo podpiekam i np. W podobnej wielkości szynce jedna ma za mało a druga już np. 70. Ale i tak zadowolony jestem. Nawet dwa kawałki mięsa o podobnej wielkości mogą różnić się gęstością i zawartością tłuszczu. Tłuszcz przewodzi ciepło inaczej niż mięśnie, dlatego jedna szynka „łapie” temperaturę szybciej, a druga wolniej. To nic złego, sam często mam takie przypadki. W takiej sytuacji trzeba po prostu cierpliwie poczekać, aż wszystkie kawałki się doparzą. Jak na początkującego wędliniarza, bardzo szybko zauważasz problemy, które z czasem będziesz korygował własnymi metodami i coraz większym doświadczeniem. Aż trudno uwierzyć, że dopiero zaczynasz!👋 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.