Dawidk1 Opublikowano 17 Października Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 17 Października Bardzo dziękuję za zmianę postu. 2 godziny temu, Woytas napisał(a): Bardzo ładne wędzonki, a pizzę to ja zawsze chętnie, a twoja wygląda bardzo smacznie. Jeszcze w pizzy dużo mi brakuje. Ale na ten moment zadowolony z efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 17 Października 2 minuty temu, Dawidk1 napisał(a): Jeszcze w pizzy dużo mi brakuje. Ale na ten moment zadowolony z efektów. Najważniejsze, że poznałeś teorię ktorą zacząłeś przekładać na praktykę. Teraz zacznij wyciągać wnioski co można poprawić i jak żeby produkt był dla Ciebie wyjątkowy. Pamiętaj, że dobrą praktyką "lepszego" jest poczęstowanie różnych osób produktem celem otrzymania opini degustatorów. Wiele różnych opinii zmusza nas do analizy a następnie "udoskonalenia produktu". Kibicuję w dalszym Twoim rozwoju trzymając kciuki👍. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 17 Października @Dawidk1 podaj jeszcze proszę temperatury i czas. Mam zamiar kupić piecyk do pizzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 17 Października (edytowane) ... Edytowane 17 Października przez szrekPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 17 Października 3 minuty temu, szrekPL napisał(a): A mnie tylko kołki na głowie ciosa....ech...😉😁 WTF ? Mów po polsku. To nie Puławy 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 17 Października (edytowane) ... Edytowane 17 Października przez szrekPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 18 Października Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 18 Października 8 godzin temu, quadro555 napisał(a): @Dawidk1 podaj jeszcze proszę temperatury i czas. Mam zamiar kupić piecyk do pizzy. Temperatura coś około 25c za dużo nie powinno się 24c przekraczać temperatury ciasta. A czasy blok około 4 godzin w 20c kulki około 3 godzin w 20c i potem 13 godzin kulki w lodówce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 20 Października Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Października Kolejny wypiek i nauka bochenków. Tym razem najtrudniejszy dla mnie Vermont Hamelmana. Do tej pory nie wychodził. Ale ostanie dwa pieczenia już są dużo lepsze. Ja do przepisu dodałem 2 gramy drożdży bo bałem się że nie dźwignie zaczyn ciasta. I mógł krócej rosnąć ładniej by urusł. Ale i tak zadowolony smak mega to jeden z lepszych bochenków. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 20 Października Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 20 Października 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1042915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pm Opublikowano 20 Października Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 20 Października Wyszły naprawdę dobrze, sam też przymierzam się do tego przepisu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 21 Października Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 21 Października W dniu 20.10.2025 o 15:02, pm napisał(a): Wyszły naprawdę dobrze, sam też przymierzam się do tego przepisu. Dzięki super jak upieczesz. A jakieś jeszcze pieczesz masz jakieś ulubione? Bo ja różne piekę 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 Października Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 21 Października (edytowane) Oglądając Twoje poczynania z chlebem , zamówiłem książkę Hamelmana , czekam na dostawę .Gratulacje. Edytowane 21 Października przez Pacan Wojciech 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 22 Października Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 22 Października 15 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a): Oglądając Twoje poczynania z chlebem , zamówiłem książkę Hamelmana , czekam na dostawę .Gratulacje. Super cieszę się. A i zapraszam na fb na kilka grup piekarniczych duża wiedza tam jest i ludzie sami robią też przepisy. Np. Chleb na zakwasie i nie tylko, domowa piekarnia, upiecz sobie pieczywo, piecz chleb na zakwasie, chleb bułeczki sami pieczemy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Października Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 22 Października Dziękuję za zaproszenie , nie posiadam FB , udzielam się na naszym forum , jak pewnie czytasz , ale skorzystam z Twojej wiedzy jak będę potrzebował. Pozdrawiam 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 22 Października Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 22 Października 48 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a): Dziękuję za zaproszenie , nie posiadam FB , udzielam się na naszym forum , jak pewnie czytasz , ale skorzystam z Twojej wiedzy jak będę potrzebował. Pozdrawiam Oczywiście korzystaj miło mi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 22 Października Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 22 Października W dniu 1.06.2025 o 13:28, Dawidk1 napisał(a): Bardzo dziękuję jestem a siebie dumny ze udało mi się zdobyć wiedzę i ją przenieść na wyroby Gratulacje! Jak na pierwszy kontakt z wędzarnią i własnoręcznie robionymi wędlinami, poradziłeś sobie po prostu rewelacyjnie. Z ogromną przyjemnością czytam Twoje posty i jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania, cierpliwości i pasji, z jaką podchodzisz do każdego etapu pracy. Najbardziej imponuje mi to, że wszystko, co robisz, zarówno w piekarnictwie, jak i w wędliniarstwie wykonujesz z prawdziwą radością i sercem. Widać, że sprawia Ci to ogromną satysfakcję, a Twoje opisy wręcz zarażają entuzjazmem! Trzymaj tak dalej, bo to, co pokazujesz, jest nie tylko inspirujące, ale też dowodzi, że z pasją można osiągnąć naprawdę świetne efekty. Wielki szacunek i powodzenia w dalszych kulinarnych przygodach!💪💪💪 3 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 22 Października Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 22 Października (edytowane) SZCZEPAN serce się raduje czytając takie wpisy. Jedyna rzecz która jeszcze w wędliniach kuleje to lepiej ogarniać podpiekane lub parzenie do odpowiedniej temperatury. Bo podpiekam i np. W podobnej wielkości szynce jedna ma za mało a druga już np. 70. Ale i tak zadowolony jestem. Edytowane 22 Października przez Dawidk1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Października Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 22 Października (edytowane) 57 minut temu, Dawidk1 napisał(a): Bo podpiekam i np. W podobnej wielkości szynce jedna ma za mało a druga już np. 70. Ale i tak Bardzo dobrze Ciebie rozumiem ponieważ sam dążę do perfekcji w tym co robię. Dawid w ogóle się nie przejmuj ponieważ mięsień mięśniowi nie równy. Głębokość wbicia sondy tak samo. Różnica 2C wyższa przez krótki okres czasu zupełnie nic nie zmienia. Jak widzisz wiele osób się cieszy z Twojego zaangażowania. Rób tak dalej podnoś sobie stopniowo poprzeczkę a jeśli czegoś nie będziesz wiedział zapytaj to podpowiemy. Edytowane 22 Października przez Grzewlod 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 22 Października Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Października Godzinę temu, Dawidk1 napisał(a): SZCZEPAN serce się raduje czytając takie wpisy. Jedyna rzecz która jeszcze w wędliniach kuleje to lepiej ogarniać podpiekane lub parzenie do odpowiedniej temperatury. Bo podpiekam i np. W podobnej wielkości szynce jedna ma za mało a druga już np. 70. Ale i tak zadowolony jestem. Nawet dwa kawałki mięsa o podobnej wielkości mogą różnić się gęstością i zawartością tłuszczu. Tłuszcz przewodzi ciepło inaczej niż mięśnie, dlatego jedna szynka „łapie” temperaturę szybciej, a druga wolniej. To nic złego, sam często mam takie przypadki. W takiej sytuacji trzeba po prostu cierpliwie poczekać, aż wszystkie kawałki się doparzą. Jak na początkującego wędliniarza, bardzo szybko zauważasz problemy, które z czasem będziesz korygował własnymi metodami i coraz większym doświadczeniem. Aż trudno uwierzyć, że dopiero zaczynasz!👋 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 23 Października Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 23 Października U mnie wygląda to tak, że zanim zacząłem robić wędliny. Od jakiś kilku lat 3-4 interesuję tematem wędliniarskim. Ale brak kasy na wędzarnie spowodował że tylko oglądałem i czytałem. Zaczynałem od poleconego przez znajomego kanał Nomart potem inne doszły. Aż rodzice stwierdzili ze dadzą i żebym kupił wędzarnie. I znalazł się gościu co mi zrobił w dobrej cenie wędzarnie i tak działam. Oczywiście jeszcze w innych pasjach oprócz kulinarnych działam 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Października Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 23 Października 1 godzinę temu, Dawidk1 napisał(a): Daniel Drzystek co mi zrobił w dobrej cenie wędzarnie za 2500 zł i tak działam. Jsk możesz to zamieść kilka fotek i rozwiń temat Twojej wędzarni o dane techniczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Października Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 23 Października Dawid książka przyszła , zacząłem już czytać , sporo wiedzy przekazuje autor. Pozdrawiam. 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 23 Października Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 Października Więc tak wędzarnia koszt 2500 zł. Wymiary 120x60x65 wewnątrz. Podwójne ścianki wewnątrz wełna do ocieplenia. Dół obity blacha. Osprzęt dymboxa. Generator dymu 2.3 litra. Grzałka 2900w. Plus sterownik. W wędzarni zanotowane Oświetlenie i termoobieg. Jeszcze coś uzupełnic odnośnie wędzarni? I myślę że dobra cena za wędzarnie. I sam malowałem i zabezpieczałem. I super że książka się podoba. Dużo wiedzy przekazuje Hamelman. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 23 Października Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 23 Października 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Października Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 23 Października Zgrabna wędzarnia , pewnie konserwacja z zewnątrz będzie wymagana co roku , ale najważniejsze ,ze jest wygodna dla Ciebie.Pozdrawiam 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/4/#findComment-1043778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.