Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

zwracam się z prośbą o podpowiedzenie co mogę zrobić aby poprawić jakość wędzenia. 
Otóż mam problem z kopceniem w wędzarni, mam wrażenie że ciąg jest niewystarczający, szyber mam otwarty na max, a jeśli zamknę drzwiczki do wędzarni, to chwila moment i kopci mi wyroby i jestem zmuszony wędzić na uchylonych drzwiczkach, ale mimo to nie dam rady uniknąć całkowicie okopcenia. 

Wędziłem wcześniej w beczce i wyrobów mi nie kopciło. 

Nadmienię, że drewno którego używam to olcha, buk lub wiśnia. Suche i okorowane. 
Wędzarnia jak na zdjęciu. 
Rura od paleniska do komory wędzarni fi160, długość ok. 130cm. 

Na drugim zdjęciu przedstawiam uproszczony schemat przepływu dymu. 
Jedna osoba mi sugeruje, że ze względu na to, bo dym nie ma ujścia pionowo do góry, a skręca na prawo to temu kopci. 

Proszę o jakieś wskazówki jakie poprawki powinienem zastosować aby uniknąć okopcenia. 

Pozdrawiam 

1000012504.jpg

1000012504.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

A po co przesunąłeś komin.? Moim zdaniem powinien być nad komorą.Ja jeśli już budował bym taki pomniczek to palenisko dał bym pod komorą a schowek na drewno tam gdzie palenisko , ale jest jak jest.Dym powinien mieć swobodny przepływ bez zakrętasów.Wybij otwór nad komorą  i daj rurę fi 200. i zamknij ten komin z boku.Będziesz co prawda miał dwa kominy w tym jeden ślepy , ale powinno pomóc.

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027848
Udostępnij na innych stronach

Żeby powstał ciąg w kominie dym musi być ciepły inaczej będzie się kłębił, ponadto w  "zwartych zabudowach" jest ograniczony dopływ powietrza co zakłóca konwekcję. Aby zochodziło zjawisko konwekcji musi powstać różnica temperatur między gazami we wnętrzu komina a powietrzem na zewnątrz. Każde kolanko w kominie znacznie ogranicza przeplyw.  Reasumując pomyśl nad przebudową komina i odpowiednim dolotem powietrza do komory. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027856
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz w palenisku ruszt i popielnik to tu jest błąd ,kolega tak miał i miał tak samo okopcone wędzonki gdy wyrzucił ruszt została  tylko jedna komora dużo mu to pomogło bo nie paliło się tak jak w piecu tylko jak w wędzarni .A reszta to jak pisze Grzewlod.

Edytowane przez lobo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027868
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.