Kiejo Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia Dzień dobry, zwracam się z prośbą o podpowiedzenie co mogę zrobić aby poprawić jakość wędzenia. Otóż mam problem z kopceniem w wędzarni, mam wrażenie że ciąg jest niewystarczający, szyber mam otwarty na max, a jeśli zamknę drzwiczki do wędzarni, to chwila moment i kopci mi wyroby i jestem zmuszony wędzić na uchylonych drzwiczkach, ale mimo to nie dam rady uniknąć całkowicie okopcenia. Wędziłem wcześniej w beczce i wyrobów mi nie kopciło. Nadmienię, że drewno którego używam to olcha, buk lub wiśnia. Suche i okorowane. Wędzarnia jak na zdjęciu. Rura od paleniska do komory wędzarni fi160, długość ok. 130cm. Na drugim zdjęciu przedstawiam uproszczony schemat przepływu dymu. Jedna osoba mi sugeruje, że ze względu na to, bo dym nie ma ujścia pionowo do góry, a skręca na prawo to temu kopci. Proszę o jakieś wskazówki jakie poprawki powinienem zastosować aby uniknąć okopcenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) A po co przesunąłeś komin.? Moim zdaniem powinien być nad komorą.Ja jeśli już budował bym taki pomniczek to palenisko dał bym pod komorą a schowek na drewno tam gdzie palenisko , ale jest jak jest.Dym powinien mieć swobodny przepływ bez zakrętasów.Wybij otwór nad komorą i daj rurę fi 200. i zamknij ten komin z boku.Będziesz co prawda miał dwa kominy w tym jeden ślepy , ale powinno pomóc. Edytowane 7 Sierpnia przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) Żeby powstał ciąg w kominie dym musi być ciepły inaczej będzie się kłębił, ponadto w "zwartych zabudowach" jest ograniczony dopływ powietrza co zakłóca konwekcję. Aby zochodziło zjawisko konwekcji musi powstać różnica temperatur między gazami we wnętrzu komina a powietrzem na zewnątrz. Każde kolanko w kominie znacznie ogranicza przeplyw. Reasumując pomyśl nad przebudową komina i odpowiednim dolotem powietrza do komory. Edytowane 7 Sierpnia przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) Jeżeli masz w palenisku ruszt i popielnik to tu jest błąd ,kolega tak miał i miał tak samo okopcone wędzonki gdy wyrzucił ruszt została tylko jedna komora dużo mu to pomogło bo nie paliło się tak jak w piecu tylko jak w wędzarni .A reszta to jak pisze Grzewlod. Edytowane 7 Sierpnia przez lobo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Sierpnia Witaj! Ogólnie cały projekt wędzarni jest wykonany nieprawidłowo. Po pierwsze – rura kominowa została osadzona zbyt nisko. W efekcie para i opary z wędzonych produktów zatrzymują się w górnej części komory, nad sklepieniem, zamiast swobodnie uchodzić na zewnątrz. To powoduje osadzanie się wilgoci i sadzy. Po drugie – zanim rozpoczniesz pierwsze wędzenie, wędzarnię należy przynajmniej dwa razy porządnie wypalić. Dzięki temu odparują wszystkie wilgoć i zanieczyszczenia z materiałów, z których została zbudowana (np. zaprawy, cegły, fugi). Dodatkowo, na początku wędzenia dobrze jest prowadzić proces z otwartymi drzwiczkami komory. Pozwala to na wymuszenie ciągu i pomaga skutecznie osuszyć wędzonki czy kiełbasy. Dopiero po ich dokładnym osuszeniu, gdy powierzchnia mięsa nie będzie już wilgotna, można zamknąć drzwiczki i rozpocząć właściwe wędzenie. Wilgotne produkty wędzone w zamkniętej komorze bardzo łatwo się okopcają i pokrywają sadzą. 4 godziny temu, arkadiusz napisał(a): A po co przesunąłeś komin.? Moim zdaniem powinien być nad komorą. Dokładnie! 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Każde kolanko w kominie znacznie ogranicza przeplyw. Słuszna uwaga ! 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiejo Opublikowano 7 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Sierpnia Generalnie miało to nieco inaczej wyglądać. Robił to wioskowy majster wynajęty przez teścia a nie ja. Nie wg moich planów, tylko tak jak majster powiedział, to 'będzie dobrze'. A raczej było mu tak wygodniej. Mimo wszystko cholernie mi szkoda i pieniędzy wydanych na to i pracy aby spisać ją na straty. Podsumowując: 1. Na środku komory wędzarni powinienem wykonać otwór i wyprowadzić nowy komin. Pytanie czy musi być wyprowadzony aby tylko na zewnątrz czy do góry ? 2. Palenisko mam na zasadzie pieca ruszt +popielnik. Powinno być samo palenisko bez popielnika /?Wysłane z mojego TECNO Mobile LI9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiejo Opublikowano 7 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Sierpnia Generalnie miało to nieco inaczej wyglądać. Robił to wioskowy majster wynajęty przez teścia a nie ja. Nie wg moich planów, tylko tak jak majster powiedział, to 'będzie dobrze'. A raczej było mu tak wygodniej. Mimo wszystko cholernie mi szkoda i pieniędzy wydanych na to i pracy aby spisać ją na straty. Podsumowując: 1. Na środku komory wędzarni powinienem wykonać otwór i wyprowadzić nowy komin. Pytanie czy musi być wyprowadzony aby tylko na zewnątrz czy do góry ? 2. Palenisko mam na zasadzie pieca ruszt +popielnik. Powinno być samo palenisko bez popielnika /?Wysłane z mojego TECNO Mobile LI9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Piątek o 06:53 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano Piątek o 06:53 Drogi Kolego Kiejo Ja bym tak od razu nie spisywał na straty dość ładnie i estetycznie wykonanej wędzarni z grillem. Temat wędzarni i wędzenia to temat rzeka — bardzo obszerny. Najważniejsze jednak to „wyczuć” wędzarnię i nauczyć się na niej wędzić. Uwierz, każda wędzarnia wędzi inaczej, dlatego trzeba trochę popraktykować i nabrać doświadczenia. Odnośnie Twojej wędzarni — wcześniej wspominałeś, że wędziłeś w beczce i ładnie Ci to wychodziło. Weź jednak pod uwagę, że beczka nie miała górnego sklepienia, więc wszystkie toksyny od razu uchodziły do atmosfery. Ewentualnie przykrywałeś ją workiem jutowym i efekt był podobny. W Twojej obecnej wędzarni są małe drzwiczki, które mogą służyć jako odparnik oraz do regulacji ciągu. Powinno się w niej dać dobrze wędzić, ale pamiętaj, że w pierwszym etapie najważniejsze jest osuszenie wędzonek lub kiełbas. No i dobrze jest wcześniej porządnie przepalić wędzarnię. Jak dobrze wędzić w wędzarni?? 1 Poznaj swoją wędzarnię Każda wędzarnia wędzi inaczej — trzeba ją „wyczuć” i zdobyć doświadczenie. 2 Przygotuj wędzarnię Przepal ją przed pierwszym użyciem, żeby pozbyć się resztek i niepożądanych zapachów. 3 Zadbaj o osuszenie wędzonek W pierwszym etapie wędzenia najważniejsze jest osuszenie kiełbas lub mięsa. Zbyt wilgotne wyroby będą miały gorszy smak i kolor. 4 Reguluj ciąg i temperaturę W Twojej wędzarni małe drzwiczki mogą działać jako odparnik i regulator ciągu. Odpowiedni ciąg zapobiega gromadzeniu się sadzy wewnątrz komory. 5 Różnice w porównaniu do beczki Beczka bez górnego sklepienia pozwala, by dym i toksyny uchodziły od razu do atmosfery. W wędzarni zamkniętej trzeba to kontrolować właśnie przez odpowiednią regulację powietrza. 6 Ćwicz i obserwuj efekty Każde wędzenie to nowa lekcja. Zmieniaj jedną rzecz naraz, żeby łatwiej zauważyć różnice w smaku i wyglądzie. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano Piątek o 07:06 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano Piątek o 07:06 10 godzin temu, Kiejo napisał(a): . Na środku komory wędzarni powinienem wykonać otwór i wyprowadzić nowy komin. Pytanie czy musi być wyprowadzony aby tylko na zewnątrz czy do góry ? Wystarczy na zewnątrz, ale korzystniej było by poza zadaszenie 10 godzin temu, Kiejo napisał(a): 2. Palenisko mam na zasadzie pieca ruszt +popielnik. Powinno być samo palenisko bez popielnika /? Wędzarnia to nie kuchnia węglowa.Wyrzuć ruszt i powinno być dobrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiejo Opublikowano Piątek o 08:21 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano Piątek o 08:21 Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a): Drogi Kolego Kiejo Ja bym tak od razu nie spisywał na straty dość ładnie i estetycznie wykonanej wędzarni z grillem. Temat wędzarni i wędzenia to temat rzeka — bardzo obszerny. Najważniejsze jednak to „wyczuć” wędzarnię i nauczyć się na niej wędzić. Uwierz, każda wędzarnia wędzi inaczej, dlatego trzeba trochę popraktykować i nabrać doświadczenia. Odnośnie Twojej wędzarni — wcześniej wspominałeś, że wędziłeś w beczce i ładnie Ci to wychodziło. Weź jednak pod uwagę, że beczka nie miała górnego sklepienia, więc wszystkie toksyny od razu uchodziły do atmosfery. Ewentualnie przykrywałeś ją workiem jutowym i efekt był podobny. W Twojej obecnej wędzarni są małe drzwiczki, które mogą służyć jako odparnik oraz do regulacji ciągu. Powinno się w niej dać dobrze wędzić, ale pamiętaj, że w pierwszym etapie najważniejsze jest osuszenie wędzonek lub kiełbas. No i dobrze jest wcześniej porządnie przepalić wędzarnię. Jak dobrze wędzić w wędzarni?? 1 Poznaj swoją wędzarnię Każda wędzarnia wędzi inaczej — trzeba ją „wyczuć” i zdobyć doświadczenie. 2 Przygotuj wędzarnię Przepal ją przed pierwszym użyciem, żeby pozbyć się resztek i niepożądanych zapachów. 3 Zadbaj o osuszenie wędzonek W pierwszym etapie wędzenia najważniejsze jest osuszenie kiełbas lub mięsa. Zbyt wilgotne wyroby będą miały gorszy smak i kolor. 4 Reguluj ciąg i temperaturę W Twojej wędzarni małe drzwiczki mogą działać jako odparnik i regulator ciągu. Odpowiedni ciąg zapobiega gromadzeniu się sadzy wewnątrz komory. 5 Różnice w porównaniu do beczki Beczka bez górnego sklepienia pozwala, by dym i toksyny uchodziły od razu do atmosfery. W wędzarni zamkniętej trzeba to kontrolować właśnie przez odpowiednią regulację powietrza. 6 Ćwicz i obserwuj efekty Każde wędzenie to nowa lekcja. Zmieniaj jedną rzecz naraz, żeby łatwiej zauważyć różnice w smaku i wyglądzie. To było chyba moje czwarte wędzenie w tej wędzarni. Za każdym razem już dzień wcześniej przepalam wędzarnię aby w dzień wędzenia już mieć względnie suchą wędzarnię. W dniu wędzenia przed włożeniem mięsa wygrzałem wędzarnię i dopiero wtedy przystąpiłem do osuszania mięsa przy otwartych drzwiczkach. Po tym jak mięso zrobiło się suche- przystąpiłem do wędzenia. Do tego etapu wg mnie wszystko ok, ale już później niestety finał jest taki, że brudzi mi wędzonki. Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Wystarczy na zewnątrz, ale korzystniej było by poza zadaszenie Wędzarnia to nie kuchnia węglowa.Wyrzuć ruszt i powinno być dobrze. W porządku w najbliższym czasie poprawię wg Twoich zaleceń i zobaczę czy przy kolejnym wędzeniu coś się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano Piątek o 08:53 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano Piątek o 08:53 30 minut temu, Kiejo napisał(a): już mieć względnie suchą wędzarnię. Nie może być "względnie sucha" musi być sucha. Resztę uwag koledzy już napisali więc nie dubluję. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano Piątek o 09:18 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano Piątek o 09:18 36 minut temu, Kiejo napisał(a): jak mięso zrobiło się suche lekko ciepłe i łapiące kolor, to 38 minut temu, Kiejo napisał(a): przystąpiłem do wędzenia. Jak masz to pokaż zdjęcia wędzonek z wędzarni i beczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23123-problem-z-wybudowan%C4%85-w%C4%99dzarni%C4%85/#findComment-1027959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi