Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zrobiłam 2 raz w życiu kiełbasę krakowską. Niestety mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni jak ją wyjmowałam te kawałki szynki, które nie były mielone tylko krojone na 1,5cm kawałki są gumowe jakby były surowe. czy mogę temu jakoś zaradzić? czy zaparzenie jej coś da? niestety nie lubimy takich gumowatych wędlin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, WędzarniczkaSuzi napisał(a):

mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni

Ciekawe jak  osiągnąłeś  te 67 stopni w środku, zapewne termometr oszukuje.

Jak wędziłeś w temperaturze jak piszesz to w środku miała około 50 stopni,

I dlatego jest gumowata.

Jak sparzysz do odpowiedniej temperatury w środku  to będzie ok.

Krakowską najlepiej parzyć w wodzie o temperaturze 75 C i parzymy do momentu osiągnięcia  68-69 C w środku kiełbasy.

Edytowane przez tytan58
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033495
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, WędzarniczkaSuzi napisał(a):

Niestety mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni

Jakim cudem.?🤣🤣🤣

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033541
Udostępnij na innych stronach

Mam trzy termometry i każdy wskazuje inną temperaturę.

Gdy woda się gotuje jeden wskazuje idealnie 100 stopni

Drugi 98°C

Trzeci termometr 105°C

Nawet ten co wskazuje 100 stopni kiedyś zaczął wariować pokazywał różne temperatury, wymienili mi na nowy.

Ale ja od lat i tak zawsze sprawdzam temperaturę wędzonek, kiełbasy, dodatkowo drutem miedzianym lub igłą.

Stara szkoła💪

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033561
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Staszek7 napisał(a):

Ale ja od lat i tak zawsze sprawdzam temperaturę wędzonek, kiełbasy, dodatkowo drutem miedzianym lub igłą.

Stara szkoła💪

 Mamy wspólne umiejętności.😀  Efekt starej szkoły.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033568
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Bagno napisał(a):

 Mamy wspólne umiejętności.😀  Efekt starej szkoły.

Można uchylić rąbka tajemnicy? 

Nie pierwszy raz czytam o tej metodzie na forum. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033570
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, quadro555 napisał(a):

Można uchylić rąbka tajemnicy? 

Powinno być na filmach "Wedzarnicza Barać".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033576
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.