WędzarniczkaSuzi Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 godzin temu zrobiłam 2 raz w życiu kiełbasę krakowską. Niestety mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni jak ją wyjmowałam te kawałki szynki, które nie były mielone tylko krojone na 1,5cm kawałki są gumowe jakby były surowe. czy mogę temu jakoś zaradzić? czy zaparzenie jej coś da? niestety nie lubimy takich gumowatych wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 godzin temu Wewnątrz minimum 68° osobiście robię do 72° i nie ma problemu, zrobiłem też bez dopiekania w wędzarce i parzyłem do 72°, też była dobra i nie surowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WędzarniczkaSuzi Opublikowano 12 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 godzin temu Jak teraz ją sparzę do 72 stopni to powinno pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, WędzarniczkaSuzi napisał(a): mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni Ciekawe jak osiągnąłeś te 67 stopni w środku, zapewne termometr oszukuje. Jak wędziłeś w temperaturze jak piszesz to w środku miała około 50 stopni, I dlatego jest gumowata. Jak sparzysz do odpowiedniej temperatury w środku to będzie ok. Krakowską najlepiej parzyć w wodzie o temperaturze 75 C i parzymy do momentu osiągnięcia 68-69 C w środku kiełbasy. Edytowane 10 godzin temu przez tytan58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 godziny temu 7 godzin temu, WędzarniczkaSuzi napisał(a): Niestety mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni Jakim cudem.?🤣🤣🤣 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WędzarniczkaSuzi Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 godziny temu Zapomniałam dopisać, ze na koniec oczywiście podniosłam temp i dopiekłam aż kiełbasa osiągnęła te 67 stopni wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 godziny temu Mam trzy termometry i każdy wskazuje inną temperaturę. Gdy woda się gotuje jeden wskazuje idealnie 100 stopni Drugi 98°C Trzeci termometr 105°C Nawet ten co wskazuje 100 stopni kiedyś zaczął wariować pokazywał różne temperatury, wymienili mi na nowy. Ale ja od lat i tak zawsze sprawdzam temperaturę wędzonek, kiełbasy, dodatkowo drutem miedzianym lub igłą. Stara szkoła💪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 godziny temu 40 minut temu, Staszek7 napisał(a): Ale ja od lat i tak zawsze sprawdzam temperaturę wędzonek, kiełbasy, dodatkowo drutem miedzianym lub igłą. Stara szkoła💪 Mamy wspólne umiejętności.😀 Efekt starej szkoły. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 godziny temu 8 minut temu, Bagno napisał(a): Mamy wspólne umiejętności.😀 Efekt starej szkoły. Można uchylić rąbka tajemnicy? Nie pierwszy raz czytam o tej metodzie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 godzinę temu 14 minut temu, quadro555 napisał(a): Można uchylić rąbka tajemnicy? Powinno być na filmach "Wedzarnicza Barać". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.