WędzarniczkaSuzi Opublikowano wczoraj o 09:22 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano wczoraj o 09:22 zrobiłam 2 raz w życiu kiełbasę krakowską. Niestety mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni jak ją wyjmowałam te kawałki szynki, które nie były mielone tylko krojone na 1,5cm kawałki są gumowe jakby były surowe. czy mogę temu jakoś zaradzić? czy zaparzenie jej coś da? niestety nie lubimy takich gumowatych wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano wczoraj o 09:26 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano wczoraj o 09:26 Wewnątrz minimum 68° osobiście robię do 72° i nie ma problemu, zrobiłem też bez dopiekania w wędzarce i parzyłem do 72°, też była dobra i nie surowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WędzarniczkaSuzi Opublikowano wczoraj o 09:36 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano wczoraj o 09:36 Jak teraz ją sparzę do 72 stopni to powinno pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano wczoraj o 11:25 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano wczoraj o 11:25 (edytowane) 2 godziny temu, WędzarniczkaSuzi napisał(a): mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni Ciekawe jak osiągnąłeś te 67 stopni w środku, zapewne termometr oszukuje. Jak wędziłeś w temperaturze jak piszesz to w środku miała około 50 stopni, I dlatego jest gumowata. Jak sparzysz do odpowiedniej temperatury w środku to będzie ok. Krakowską najlepiej parzyć w wodzie o temperaturze 75 C i parzymy do momentu osiągnięcia 68-69 C w środku kiełbasy. Edytowane wczoraj o 11:33 przez tytan58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano wczoraj o 16:48 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano wczoraj o 16:48 7 godzin temu, WędzarniczkaSuzi napisał(a): Niestety mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni Jakim cudem.?🤣🤣🤣 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WędzarniczkaSuzi Opublikowano wczoraj o 16:58 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano wczoraj o 16:58 Zapomniałam dopisać, ze na koniec oczywiście podniosłam temp i dopiekłam aż kiełbasa osiągnęła te 67 stopni wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano wczoraj o 18:32 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano wczoraj o 18:32 Mam trzy termometry i każdy wskazuje inną temperaturę. Gdy woda się gotuje jeden wskazuje idealnie 100 stopni Drugi 98°C Trzeci termometr 105°C Nawet ten co wskazuje 100 stopni kiedyś zaczął wariować pokazywał różne temperatury, wymienili mi na nowy. Ale ja od lat i tak zawsze sprawdzam temperaturę wędzonek, kiełbasy, dodatkowo drutem miedzianym lub igłą. Stara szkoła💪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano wczoraj o 19:13 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano wczoraj o 19:13 40 minut temu, Staszek7 napisał(a): Ale ja od lat i tak zawsze sprawdzam temperaturę wędzonek, kiełbasy, dodatkowo drutem miedzianym lub igłą. Stara szkoła💪 Mamy wspólne umiejętności.😀 Efekt starej szkoły. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano wczoraj o 19:24 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano wczoraj o 19:24 8 minut temu, Bagno napisał(a): Mamy wspólne umiejętności.😀 Efekt starej szkoły. Można uchylić rąbka tajemnicy? Nie pierwszy raz czytam o tej metodzie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano wczoraj o 19:43 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano wczoraj o 19:43 14 minut temu, quadro555 napisał(a): Można uchylić rąbka tajemnicy? Powinno być na filmach "Wedzarnicza Barać". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 godzin temu W dniu 7.09.2025 o 11:22, WędzarniczkaSuzi napisał(a): zrobiłam 2 raz w życiu kiełbasę krakowską. Niestety mimo, że wędziłam z 6h w temp 55-60 stopni i wewnątrz miała już 67 stopni jak ją wyjmowałam te kawałki szynki, które nie były mielone tylko krojone na 1,5cm kawałki są gumowe jakby były surowe. czy mogę temu jakoś zaradzić? czy zaparzenie jej coś da? niestety nie lubimy takich gumowatych wędlin. Najpierw warto ustalić, jaki produkt chciałeś uzyskać – kiełbasę krakowską pieczoną, krakowską suchą czy parzoną. Z opisu wygląda, że konsystencja kiełbasy nie była do końca prawidłowa – mogła być źle związana, co daje podobny efekt końcowy, jak opisujesz. Kolejnym błędem było prawdopodobnie zbyt długie wędzenie. Gdyby celem była krakowska pieczona, warto było bardziej wysuszyć kiełbasę, co poprawiłoby efekt. Ważne jest również, aby kiełbasa wewnątrz batonu osiągała temperaturę 72°C – dzięki temu wyrób będzie bezpieczny i odpowiednio upieczony. Na koniec dobrze jest też odnotować, po jakim czasie próbowałeś gotowy wyrób, aby dokładniej ocenić efekt. 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23154-gumowe-kawa%C5%82ki-szynki/#findComment-1033742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.