Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Czy 2,5-3 h to nie za krótki czas na peklowanie. ? 

Można również peklować. Ja akurat robiłem zgodnie z podanym przepisem i zarówno kruchość, jak i kolor są – według mojej oceny – zadowalające.

Jak pisałem wcześniej, produkt ten powstaje typowo na bazie doświadczeń, sposobów oraz smaków społeczności strony Wędliny Domowe. Wszelkie pomysły, modyfikacje i zmiany można jak najbardziej wprowadzać.

Oczywiście bardzo proszę o dyskusję oraz własne poglądy, które przyczyniają się do rozwoju i kreatywności tej strony. Jednak aby rzetelnie ocenić produkt, zachęcam najpierw do jego wykonania i wypróbowania, a dopiero później do przedstawienia swojego stanowiska oraz charakterystyki gotowego produktu. Dodatkowo, podczas zlotu w Zakopanem każdy uczestnik będzie miał możliwość spróbowania produktu i wyrażenia swojej opinii na podstawie własnych doznań smakowych.

• Like 1
  • Upvote 2

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

W dniu 2.02.2026 o 13:10, Maxell napisał(a):

Jeśli mogę mieć jakiś wpływ na nazwę, to moja propozycja jest taka: Jubileuszowa dziesiątka (może być z dopiskiem SZCZEPANA). 

file_00000000d91071f4b31d441006672dae.png

• Like 1
  • Upvote 2
W dniu 2.02.2026 o 13:10, Maxell napisał(a):

Drogi SZCZEPANIE, bardzo dziękuję za Twoją szczerą inicjatywę, ale uważam, że łączenie nazwy nowej, na pewno wspaniałej kiełbasy z moją osobą, jest przesadzone

Mirku, nie ma tu ani cienia przesady. To właśnie Ty jesteś inicjatorem i fundamentem tego forum. Dzięki Twojej wizji, determinacji i konsekwencji udało się zgromadzić niezwykle bogaty zbiór receptur oraz przepisów, stanowiących autentyczne dziedzictwo kulturowe polskich smaków i wielowiekowych tradycji wędliniarskich.

Stworzyłeś przestrzeń, w której spotkali się ludzie wyjątkowi — pasjonaci, rzemieślnicy i miłośnicy tradycji, których połączyła wspólna idea pielęgnowania i przekazywania dalej tego, co w naszej kulturze najcenniejsze. Zbudowanie takiej społeczności nie jest dziełem przypadku, lecz efektem Twojej pracy, odpowiedzialności i głębokiego szacunku do wiedzy oraz ludzi.

Z perspektywy czasu coraz wyraźniej widać, jak wielkiego i wymagającego zadania się podjąłeś. Utrzymanie w dobrej kulturze tak rozległej i zróżnicowanej społeczności wymaga nie tylko czasu i zaangażowania, ale również rozwagi, cierpliwości i autorytetu. Fakt, że forum nie tylko trwa, lecz wciąż się rozwija i zachowuje swój poziom, jest najlepszym świadectwem Twojej roli i zasług.

Należą Ci się szczere słowa uznania oraz najwyższy szacunek.

• Like 4
  • Upvote 7

Pozdrawiam!

W dniu 2.02.2026 o 19:07, wawaldek11 napisał(a):

Jak z trwałością tej kiełbasy? Może trochę poleżeć/powisieć? Natka nie skraca tego okresu?

Podbijam pytanie.

17 minut temu, wawaldek11 napisał(a):

Podbijam pytanie.

Mam ją na stanie już ósmy dzień i muszę przyznać, że z każdym dniem staje się coraz bardziej aromatyczna. Przyprawy są wyraźniej wyczuwalne, a suszona natka pietruszki, zastosowana w tej kiełbasie, bardzo ładnie podkreśla smak całości.

Obecnie trwałość produktu jest testowana w trzech wariantach:

-jedna sztuka jest zapakowana próżniowo

-druga nadal dojrzewa w wędzarni

-trzecia wisi w chłodni w standardowych warunkach przechowywania.

Wszystkie obserwacje dotyczące zmian smaku, aromatu i trwałości zostaną dokładnie zrelacjonowane po zakończeniu testów

• Like 1
  • Upvote 3

Pozdrawiam!

8 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

Mirku, nie ma tu ani cienia przesady. To właśnie Ty jesteś inicjatorem i fundamentem tego forum. Dzięki Twojej wizji, determinacji i konsekwencji udało się zgromadzić niezwykle bogaty zbiór receptur oraz przepisów, stanowiących autentyczne dziedzictwo kulturowe polskich smaków i wielowiekowych tradycji wędliniarskich.

Stworzyłeś przestrzeń, w której spotkali się ludzie wyjątkowi — pasjonaci, rzemieślnicy i miłośnicy tradycji, których połączyła wspólna idea pielęgnowania i przekazywania dalej tego, co w naszej kulturze najcenniejsze. Zbudowanie takiej społeczności nie jest dziełem przypadku, lecz efektem Twojej pracy, odpowiedzialności i głębokiego szacunku do wiedzy oraz ludzi.

Z perspektywy czasu coraz wyraźniej widać, jak wielkiego i wymagającego zadania się podjąłeś. Utrzymanie w dobrej kulturze tak rozległej i zróżnicowanej społeczności wymaga nie tylko czasu i zaangażowania, ale również rozwagi, cierpliwości i autorytetu. Fakt, że forum nie tylko trwa, lecz wciąż się rozwija i zachowuje swój poziom, jest najlepszym świadectwem Twojej roli i zasług.

Pięknie napisane!!!🍾

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
10 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

No, pięknie sformułowana apoteza :clap:

• Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

8 minut temu, Muski napisał(a):

👍Hagiografia.

Edytowane przez Grzewlod
12 godzin temu, Muski napisał(a):

12 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

👍Hagiografia.

Panowie, wydaje mi się, że nie ma tu mowy o przesadzie. Porównanie do apoteozy nie do końca oddaje sens tekstu, ponieważ nie chodzi o ubóstwianie kogokolwiek. Bliżej mu raczej do formy laudacji.

• Upvote 1

Pozdrawiam!

23 minuty temu, SZCZEPAN napisał(a):

Porównanie do apoteozy nie do końca oddaje sens

Jak zwał tak zwał- ale napisałeś pięknie :thumbsup:  

Edytowane przez Muski
  • Upvote 2

Muskie - to ryba 🙃

11 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

Bliżej mu raczej do formy laudacji.

Rzeczywiście 👍. Dzięki za przypomnienie inaczej zapomniałbym przygotować się na niedzielę 🙊.

Czułem, że tak się to skończy. Jestem skrępowany powstałą sytuacją, ale wiem jedno - sarkazm jest łatwy, ale wniesienie czegoś wartościowego — trudniejsze.
Jeśli macie coś do dodania merytorycznie, to śmiało.

PS. 

Krzysztofie, podziwiam za odwagę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Wg. mnie.

Szef jest jeden.

Wszyscy coś mamy dzięki działaniom Maxella.

Wyrób Krzysztofa na zlot to możliwość uhonorowania i wyrazu podziękowania dla Szefa.

Spokoju Wam życzę, a Szefowi zdrowia. 😚

Maxellówka jubileuszowa lub  Maxellowska dziesiątka.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.