Kazik55 Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2009 Ja dostałem 250 g mieszanki na zwyczajną i mam zamiar ją wypróbować w całości. Mam zamiar zrobić 50 kg kiełbasy a raczej zrobimy wspólnie bo liczę na wasze sugestie i podpowiedzi.Skład:1. 40 kg łopatki,2. 5 kg wołowina - antrykot,3. 5Kg wieprzowina chyba IIA ( tłusty obrzynki ze słoniny)- zmieniam na II BTermin realizacji 16-19 marca. Po rozbiorze łopatki planulę otrzymać ok. 32 kg wieprzowiny podobnej do klasy I i 8 kg ścięgien ,tłuszczu. Całość pekluję 16 marca w godzinach popołudniowych. Dając 18 g/1kg soli i peklosoli ( 50/50) mięsa.18 marca w godzinach popołudniowych przystępuje do robienia kiełbas.Przez sitko 12 przepuszczam 32 kg I wieprzowej , pozostałe (mięso , tłuszcz, ścięgna) prze sitko 3. Dodaję 250 g mieszaniny ziołowej ii wody ok. 3 l po wymieszaniu całości napycham w jelita cienkie 28-30 mm. Kiełbasa będzie się osadzać całą noc i rano do wędzenia. Wędzenie na oko podsuszanie i następnie wędzenie w ciepły dymie 40 do 60 stopni. Czas wędzenia ok 4 godz. Parzenie ciepłych kiełbas 15 do 20 min w temp. 75 do 80 st.C. Tłuszcze przepuszczam prze 3 znajomi nie życzą sobie widocznego tłuszczu. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2009 5 kg wołowina - antrykot, Osobiście zrezygnowałbym z antrykotu na korzyść mięsa wołowego drobnego (mięso wołowe ścięgniste). wieprzowina chyba IIA ( tłusty obrzynki ze słoniny)Poprawna nazwa to: wp kl IIB lub pucówka (żargon masarski). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Marca 2009 Przeanalizowałem Twoją recepturę i tak mi sie wydaje ze to będzie kiełbasa guma już bez tej wołowiny -bardzo ścisła. Tak się zastanawiam jakim sposobem uzyskasz 80 % wp kl I z łopatki . Jest dylemat jakie to będzie mięso z łopatki oszukane- bez mięśnia trójgłowego, czy kompletne. Popatrz na bardzo dokładną klasyfikację http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081Uzyski jakie uzyskałem przeliczyłem i tak Wp kl I 64% - wp kl IIa 15% - Wp kl IIb 11% - wp kl III 10% Przelicz to na swój wsad . Pozdrawiam PProponuję przenieść to do nowego tematu np. Kiełbasa Kyzimola. bo to tak się robi na naszym forum że wszedłem w receptury z SDM a mam poczucie że znalazłem się w czytelni i już mnie głowa boli od nadmiaru ksiąg Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2009 Tak jak pisał Dziadek. Ciężko uzyskać tyle jedynki z 40 kg łopatki. Moim zdaniem: sklasyfikować łopatkę i poszczególne klasy mielić na różnych sitkach. I tak:wp I sitko 12,wp II A (chude, nieścięgniste) sitko 8,wp II B (tłuste) sitko 4,5,wp III oraz wołowe sitko 2 lub 3 (zależy jakie posiadasz) dwa razy. Ze swojej strony dodałbym więcej tłuszczu np. podgardla zmielonego na sitku 4,5 (jeśli ma być kiełbasa bez oczka).No i parzenie. W jelitach 28-30 parzę 25 min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 3 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2009 Ja napisałem , ze otrzymam 32 wieprzowiny podobnej do kasy I. Wszystko zależy jak przyłożę się do rozbioru łopatki im dłużej i dokładniej będę rozbierał tym mniej otrzymam jedynki . Absolutnie zgadzam się z Dziadkiem, że z 40 kg łopatki nie można uzyskać 80% wieprzowiny kasy I. Podobną recepturę sprawdziłem rok temu i kiełbasa nie była zbyt ścisła ( http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1525 ). Zmiana polegała na tym ,że zamiast sitka 3 zastosowałem sitko 5 no i przyprawy tradycyjne.Mam pytanie do Dziadka , którego darzę bardzo dużym szacunkiem za wiedzę jaką nam przekazuje na tym forum :czy zmiana sitka z 5 na 3 może spowodować , że kiełbasa będzie zbyt ścisłą - gumowata, czy dobór mięsa będzie powodował ,że otrzyma kiełbasę zbyt ścisła. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2009 Kyzimol, musisz zrobić z takiej ilości łopatki ? nie możesz zrobić łopatka, szynka, brzuch ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2009 Kaziu Ty się martw jeszcze o jedno podałeś tak dokładny czas produkcji ,że możesz mieć problem z sąsiadami :lol: rozbiorą wszystko :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 2009 Kyzimol, jak chcesz to ci pomogę :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Marca 2009 Chodzi o zbyt małą zawartość tłuszczu w tej kiełbasie, na dodatek Wp kl I z łopatki wp, jest mięsem dość twardym za życia zwierzęcia dość intensywnie pracującym przez to ma dobre właściwości wiążące ale małą kruchość w związku z tym kiełbasy przy małej zawartości tłuszczu mogą być bardzo ścisłe. Patrz na moją kiełbasę i skład.http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=68110#68110Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Marca 2009 Witam. Do pordukcji kiełbasy była użyta łopatka 12,5kg całość rozdrobniona na 10mm i 3kg wołowiny rozdrobnionej na 4mm i drugi raz na 2,5mm.Według mnie kiełbasa wcale nie jest gumowata.Smakuje wszystkim. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Marca 2009 Według mnie kiełbasa wcale nie jest gumowataTrzy palce na sercu ? :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2009 sawca, OK. Czekam na telefon i bo w piątek robię peklowanie wędzonek Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2009 Byłem w sklepie mięsnym w którym od kilku lat prowadzę zakupy mięsa i mogą mi dostarczyć mięso gotowe w klasach jakie sobie zamówię.Po przeanalizowaniu podpowiedzi jestem skłonny zrobić kiełbasę chudą wg. Dziadka. 1. Wieprzowina kl. I peklowana – 4,50 kg - (75 % z szynek i 25 % z łopatki) - 22,5kg 45%2. Wieprzowina kl. II A peklowana - 1.50kg - 7,5kg 15%3. Podgardle peklowane - 2,20 kg - 11kg 22%4.Wieprzowina kl. III peklowana - 1.80 kg 9kg 18% Podane kilogramy na końcu odnoszą się do ogólnej masy 50 kg.O ile pierwsze trzy punkty są dla mnie zrozumiałe to w pkt. 4 mam wieprzowinę III kl i nie wiem co dostanę? Czy dobrze zrobię zamawiając zamiast III kl golonki .Ponadto mam jeszcze jedną wątpliwość -jeżeli zamówię 9 kg golonek czy ta kiełbasa nie będzie za ścisła. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Marca 2009 W hurtowniach można dostać mięso wp kl III - mięso z golonek, w cenie wp kl II Wszystkie mięsa drobne zakupione należy przebrać bo można tam znaleźć chrząstki ,mięsa krwawe . Ale również można dość dużo odłożyć wp kl I. To jest droga kiełbasa robię ją tylko dla siebie i dzieci. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 6 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Marca 2009 Dziś byłem hurtowni po peklosól i namawiano mnie na dodatek "ekologiczny" do wędzonek.Producent Moguntia Polska. Nazwa preparatu POEKELFIT _-DUOPrzeznaczenie: Środek stosować do przygotowania solanki na bazie solanek dla wszystkich wędzonek, szynek konserwowych i kutrowania. Preparat przedłuża świeżość , przyspiesza wybarwienie, utrwala barwę, poprawia związanie, umożliwia uzyskanie tradycyjnego samaku. Preparat dodawać w ilości 9-18 g na 1 kg masy wyrobu gotowego ( co odpowiada 1,6 do 3,0 mg P2O5 w 1 kg wyrobu gotowego. Do kutrowania dodawać w ilości5g/1 kg farszu.Skład: woda, stabilizatory E 450l i E245i, maltodekstryna, przeciwutleniacze E300 i E301, wzmacniacz smaku E621, naturalny aromat.Myślę ,że to czysta chemia mimo ,że właściciel hurtowni mnie zapewniał , że jest to naturalny wyciąg z przypraw na bazie cukru i wody, ale co tu robi wszelkiego rodzaju E. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Marca 2009 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=91&highlight=e300 miłej lektury :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Marca 2009 E 450 Nazwa chemiczna: Difosforany , Difosforan disodowy , Difosforan trisodowy , Difosforan tetrasodowy , Difosforan tetrapotasowy , Difosforan diwapniowy , Diwodoro-difosforan wapnia Funkcja technologiczna: Regulator kwasowości , Sekwestrant , Emulgator , Stabilizator , Substancja spulchniająca , Substancja wiążąca E 245 nie znalazłem, ale najbliżej jest E 249, a to azotyn potasu czyli składnik mieszanek peklujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-59721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Marca 2009 Dziś dokonałem zakupów1. 24 kg (szynek 75 i łopatki 25%) cena 12 zł/kg2.18,7 kg IIA pomieszanej z III. 9zł/kg3.11,5 kg podgardla bez skór 4,8 zł/kg - razem zapłaciłem 511 zł.Po segregacji mięsa dostałem 1.20kg I wieprzowej.2.22,7 kg wieprzowina IIA i III3. 11,5 kg podgardla.To wszystko zostało zapeklowane w 975 g ( 500g peklosoli i 475 g soli warzonej) , przy czym podgardle zostało tylko posolone.W środę wieczór mam zamiar I wieprzowa przepuścić przez siatkę 12 a pozostałe mięso i podgardle przez 3, dodać 250 g przypraw , wymieszać, napchać w jelita 28-30 , do rana osadzać i wędzenie. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-61350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Marca 2009 W środę wieczór mam zamiar I wieprzowa przepuścić przez siatkę 12 a pozostałe mięso i podgardle przez 3, dodać 250 g przypraw , wymieszać, napchać w jelita 28-30 , do rana osadzać i wędzenie. Jak dla mnie to za dużo mięsa planujesz przepuścić przez 3mm.Ja II puścił bym przez 6-8mm. No ale to przepis Kyzimola Powodzenia :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-61355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Marca 2009 Wg mnie podgardle też powinienieś zapeklować mieszanką peklosoli. Z przepisów na stronie głównej wynika, że soli się tylko słoninę. Podgardle zawiera trochę mięsa (czerwonego) i żeby zachować jego kolor należy potraktować go peklosolą.I jak już wspomniał Gonzo II-kę zmiel na grubszym sitku. Szkoda robić z niej "miazgę". Natomiast III-kę jako masę wiążącą jak najdrobniej na sitku 2-3 mm dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-61356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Marca 2009 Kiełbasa została zrobiona. Wygląd b. uwag . Smak dobry , ale nie ma to jak świeżo zmielony pieprz i czosnek pokrojony. Jak dla naszych wyrobów produkt w postaci gotowej mieszanki absolutnie nie przydatny. Ta kiełbasa jest z przewagą smaku dobrej kiełbasy sklepowej. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-61752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Marca 2009 Kyzimol, dlaczego zastosowałeś gotową przyprawę ? Mogłeś zrobić próbę na małej ilości farszu :lol: :lol: płaski smak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-61829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Marca 2009 W czasie II turnusu SDM i dostałem do przetestowania mieszankę do "kiełbasy zwyczajnej".Test został zrobiony lecz została zrobiona próba na przyprawach: majeranek, czosnek św. pieprz naturalny w ilościach wg http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=242Osobiście nie widziałem, prawie żadnej różnicy w smaku i zapachu. Mała różnica smakowa była w kiełbasie z gotowej mieszanki, gdyż na gorąco był wyczuwalny słodki smak(zawartość glukozy). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-61966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Marca 2009 http://img148.imageshack.us/img148/5708/280320094155.jpg Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2327-kie%C5%82basa-kyzimola-test-gotowej-mieszanki/#findComment-63132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.