arkdom Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 8 Czerwca 2009 TAK :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Tutaj można wspomnieć że jeśli lubisz nieco mniej słone wyroby to lekko zmniejsz ilość peklosoli lub (lepiej) wymocz trochę mięsko po peklowaniu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ok super jutro zaczynam peklowanie wedlug waszych przepisow Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Lepiej od razu dzisiaj :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 8 Czerwca 2009 acha jeszcze cos a woda zwykla z kranu czy gotowana ma to jakies znaczenie? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 8 Czerwca 2009 acha jeszcze cos a woda zwykla z kranu czy gotowana ma to jakies znaczenie? Powinna być przegotowana i wystudzona . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 8 Czerwca 2009 acha jeszcze cos a woda zwykla z kranu czy gotowana ma to jakies znaczenie? Przegotowana, ostudzona - wtedy dodajesz peklosól.Chyba, że u Ciebie z kranu leci źródlana woda. Pozdrawiam :wink: P.S. Ja mam filtr odwróconej osmozy i wody nie przegotowuję. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 8 Czerwca 2009 haha mialem namysli moze ze strumyku bo plynie obok mnie ale ok zalapalem wkoncu serdeczne dzieki jutro pisze co zrobilem i co dalej :grin: Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 8 Czerwca 2009 acha jeszcze cos a woda zwykla z kranu czy gotowana ma to jakies znaczenie?Nie chciałbym się wymądrzać, jako pospolity nowicjusz, ale pamiętam, że gdzies tutaj na forum czytałem wypowiedź jednego z mistrzów, że wodę to się gotowało jak nie było wodociągów, a woda była ze studni. :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Nie chciałbym się wymądrzać, jako pospolity nowicjusz, ale pamiętam, że gdzies tutaj na forum czytałem wypowiedź jednego z mistrzów, że wodę to się gotowało jak nie było wodociągów, a woda była ze studni. :grin: A co zrobisz jak z kranu leci chlorówa? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Gotowanie, to zdaje się miało zabić drobnoustroje, które teraz są zabite przez chlor.Nie wiem jak reaguje chlor z peklosolą, ale wiem, że w miarę szybko się z wody ulatnia jak trochę ona postoi. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 8 Czerwca 2009 A ja 8 lat mieszkałem w miejscu, gdzie z kranów leciała chlorówa.I teraz wolał bym iść i kupić wodę w bańce 5 litrowej.Na pewno nie czekał bym aż się chlor ulotni. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Witam wszystkich wczoraj was meczylem co do peklowania moich szynek dzisiaj wkoncu zrobilem wszystko wedlug tabeli dziadka ale jak myslalem mieso niejest calkiem w zalewie wystaje troche od gory jest to normalne ??? musze je przewracac ??? czy tak zostawic i nic nieruszac?? mam to na 5 dni peklowania i nastrzyki tez zrobilem prosze znowu o rade bo niechcialbym tego zepsuc Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Nic nie może wystawać. Po prostu poszukaj mniejszego i wąskiego naczynia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Po prostu poszukaj mniejszego i wąskiego naczynia.a dopiero jak nie uda się dopasować możesz dolać nieco solanki warto przypomnieć że przygotowując solankę należy uwzględnić "zapas" na nastrzyk Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 9 Czerwca 2009 tony, jeśli możesz to zrób tak jak radzi Ci Maxell. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia to spróbuj wypełnić "puste" miejsca np.: plastikowymi butelkami wypełnionymi zimną wodą albo foliowymi woreczkami też z wodą (tylko żeby były szczelne!!!). Podniesie to poziom solanki i mięso będzie całkowicie nią zalane. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 9 Czerwca 2009 no tak ale skoro dorobie solanki to bedzie duzo wiecej jak w tabeli podane jakies pol litra wiecej a wszyscy mi pisali ze mam sie trzymac dokladnie tabeli wiec sam teras niewiem a naczynie jest ok juz mniejsze sie nieda [ Dodano: Wto Cze 09, 2009 8:53 pm ] ja juz tam nic niezmieszcze, wlozyc nic sie nieda a mieso wystaje Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 9 Czerwca 2009 skoro dorobie solanki to bedzie duzo wiecej jak w tabeli podane... a naczynie jest ok juz mniejsze sie niedanie ma bata, mięso musi być przykryte - a próbowałeś jakiegoś talerzyka?, czasem wystarczy nieco obciążyć jeśli będziesz musiał dorobić solanki to zmniejsz jej stężenie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Węższe, węższe. Jeśli zrobiłes solankę z zapasem na nastrzyk, to powinno być ok. Jeśli w dalszym ciągu mięso wystaje to weź talerzyk i obciążając go np. (zakręconym słoikiem) z wodą, postaw na mięsie i dociśnij. Codziennie musisz mięso sprawdzać, a najlepiej przewracać - to ze spodu na wierzch i odwrotnie. Temp. peklowania 4 - do max.8 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 9 Czerwca 2009 ja mysle ze jak dorobie solanki to bedzie to zaslone takie jest moje zdanie nie wiem dokladnie ale w tedy niebedzie to pasowalo z tabela [ Dodano: Wto Cze 09, 2009 9:03 pm ] ok sprawa wyjasniona mieso przycisnolem deska i dyskami do cwiczenia z mojej sztangi ktorej juz chyba nieuzywalem od 10lat przynajmniej teraz sie przydaly szynki sa teraz kapletnie przykryte ale przewracac musze je tez albo nie? [ Dodano: Wto Cze 09, 2009 9:05 pm ] bede to peklowal przez 5 dni czyli w niedziele wieczorem wyciagam zostawiam do odkapania i w poniedzialek od rana mam zamiar wedzic ciekawe co ztego wyjdzie Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 9 Czerwca 2009 szynki sa teraz kapletnie przykryte ale przewracac musze je tez albo nie? Przewracaj bo i tak mięsko sprawdzać musisz :!: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 9 Czerwca 2009 w niedziele wieczorem wyciagam zostawiam do odkapania i w poniedzialek od rana mam zamiar wedzic A powiedz gdzie to Ci będzie "odkapywało". Pytam, bo trochę się ciepło robi! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 9 Czerwca 2009 no tak ale skoro dorobie solanki to bedzie duzo wiecej jak w tabeli podane jakies pol litra wiecej a wszyscy mi pisali ze mam sie trzymac dokladnie tabel... Ja zawszę robię solankę wg. tabeli, a jak nie wystarcza żeby zakryć wszystko to dodatkowo robię połowę tej solanki co w tabeli i dodaje do mięsa i jakoś nie zdarzyło mi się aby było za słone, nie dopeklowane czy mało słone itp. itd. Spokojnie możesz zastosować taką metodę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 10 Czerwca 2009 w niedziele wieczorem wyciagam zostawiam do odkapania i w poniedzialek od rana mam zamiar wedzic A powiedz gdzie to Ci będzie "odkapywało". Pytam, bo trochę się ciepło robi!no wlasnie niewiem zbytnio gdzie myslalem o piwnicy jest dosyc chlodno bedzie to ok?? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 10 Czerwca 2009 dosyc chlodnoTo chyba za mało precyzyjne stwierdzenie. Ja kiedys mierzyłem i różnica pomiedzy poszczególnymi pomieszczeniami wyniosła coś 8stopni. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/7/#findComment-70958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.