Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Muski napisał(a):

Nie zrozum mnie, że jest to atak na Ciebie tylko prawidła technologii przetwórstwa, które mi i Tobie właśnie tutaj wpajano. :thumbsup:

Rozmawiamy sobie, wymieniamy się swoimi spostrzeżeniami wiec nie ma mowy o obrażaniu się, ja tylko przelałem w słowo pisane  to co zauważyłem.

Jestem za nazwami technologicznymi lecz najczęściej dany temat trwa dopóki nie "wejdzie" profesjonalizm, po kilku postach milknie gwar i pozostają profesjonaliści.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-1054131
Udostępnij na innych stronach

Padło w tym temacie mnóstwo pustych słów, które nic kompletnie nie wnoszą i nie przybliżają nas do profesjonalnego nazewnictwa.

 

Tak więc moje pytanie tym razem zadam inaczej: jeśli pokroję słoninę i stopię na patelni, a potem przeleję płynny tłuszcz (bez skwarków) do słoika lub innego naczynia to jak w pełni fachowo nazwać ten wyrób? Smalec? Jeśli nie to jak nazwać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-1054187
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, AdamKowalski napisał(a):

Tak więc moje pytanie tym razem zadam inaczej: jeśli pokroję słoninę i stopię na patelni, a potem przeleję płynny tłuszcz (bez skwarków) do słoika lub innego naczynia to jak w pełni fachowo nazwać ten wyrób? Smalec? Jeśli nie to jak nazwać?

Smalec

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-1054193
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Nazwy słonina lub smalec to nazwy zwyczajowe powszechnie używane a nie technologiczne! 

To jak "technologicznie" nazywamy  toto?

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-1054267
Udostępnij na innych stronach

Łeee, dopiero trzy strony?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-1054269
Udostępnij na innych stronach

Już nadrabiam 😛

A np.  tu można sprawdzić "technologiczne" nazwy 😀

 

https://www.ibprs.pl/wp-content/uploads/2018/08/PNiTPRS-2013-nr-4-RozdziaVI.pdf

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-1054270
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Wirus napisał(a):

To jak "technologicznie" nazywamy  toto?

Ten  tego z tamtym z tamtego 😂

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-1054273
Udostępnij na innych stronach

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2013 t. 68 nr 4
79


Wieprzowe surowce tłuszczowe przeznacza się ponadto do produkcji smalcu. Na rynku
spotykamy:
 smalec wyborowy – do jego produkcji używana jest słonina, tłuszcz drobny,
tłuszcz z podgardla, tłuszcz z pachwiny,
 smalec popularny – produkowany jest z takich samych surowców jak smalec
wyborowy oraz z tłuszczu otokowego, tłuszczu solonego, peklowanego, wędzonego oraz
tłuszczu ze skór [Olszewski, 2002]

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-1054281
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.