Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Prawidłowo, gdyż część tematów jest zamknięta dla osób bez logowania

 

I dobrze, tylko nie ma przy okienku wyszukiwarki info o tym.

 

 

Trzeba tylko zwracać uwagę, jaki obszar przeszukiwania jest zaznaczony

trzeba trochę na niej poćwiczyć i wyrobić sobie pewne nawyki :cool:

Nie będę nikomu udowadniał, że koło nie jest kwadratowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-493472
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

tylko nie ma przy okienku wyszukiwarki info o tym

Nie powinno być. W końcu zarejestrowanie się na forum nie jest wyczynem alpinistycznym, a jakoś tak ładniej wygląda. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-493474
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

:) To dobrze, że chociaZ tyle spostrzegłeś i ''dojżałeś''... :D;)  To powodzonka w wędzonkach... :thumbsup::):cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-513891
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kupuję czasami mięso w lokalnej przetwórni .Właściciel skupuje żywiec od rolników .Ma w sprzedaży sól peklującą.Kiedy spytałam jak to stosować,powiedział,że w zakładzie używają w ilościach jak przy zwykłej soli.Co o tym myślicie można w takiej ilości stosować.Zaznaczam,że dopiero się uczę wszystkiego od podstaw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529842
Udostępnij na innych stronach

W masarstwie stosuje się takie same dawki soli i peklosoli.Przy tej drugiej w obliczeniach pomija się nitryt zawarty w peklosoli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529843
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję ,ale nic nie zrozumiałam .oznacza to,że w tej peklosoli jest pół na pół soli i substancji peklującej,to jak powinnam stosować,aby zachować prawidłową dawkę tego nitrytu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529848
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję ,ale nic nie zrozumiałam .oznacza to,że w tej peklosoli jest pół na pół soli i substancji peklującej,to jak powinnam stosować,aby zachować prawidłową dawkę tego nitrytu.

Poczytaj trochę:  http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny/1552-azotany-v-i-azotany-iii

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529850
Udostępnij na innych stronach

Graska.

Około 99,6% peklosoli zawiera sól. Pan z masarni miał rację mówiąc "jak przy zwykłej". Wędliny soli do smaku. Do mięs drobnych z przeznaczeniem na kiełbasy stosuje dawkę 2% peklosoli. w stosunku do ilości wagowej mięsa.

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529853
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję ,ale nic nie zrozumiałam .oznacza to,że w tej peklosoli jest pół na pół soli i substancji peklującej,to jak powinnam stosować,aby zachować prawidłową dawkę tego nitrytu.

 

Do peklowania stosuj peklosól a takich samych dawkach jakbyś stosowała sól .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529854
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedy spytałam jak to stosować,powiedział,że w zakładzie używają w ilościach jak przy zwykłej soli.

Powiedział Ci prawidłowo. Peklosól stosuje się w takich samych dawkach jak sól, gdyż zawartość azotynu w peklosoli jest tak mała, że nie wpływa praktycznie na wagę soli. Czyli jesli masz w przepisie dodatek 20 g solo, to dajesz 20 g peklosoli i to jest to samo.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529855
Udostępnij na innych stronach

W niektórych przepisach spotykam się z określeniem ,że stosujemy dawkę 50na 50  np.To znaczy że daję wtedy no np.50gr zakupionej peklosoli i 50gr zwykłej soli.Przepraszam,że zadaję trochę dziwne pytania,ale chce zrozumieć prawidłowo,aby w przyszłości nie popełniać błędów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529860
Udostępnij na innych stronach

To znaczy że daję wtedy no np.50gr zakupionej peklosoli i 50gr zwykłej soli.

Tak.

Czyli jak masz dać do kiełbasy 20 g/kg to dajesz po 10 g każdej.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529862
Udostępnij na innych stronach

W niektórych przepisach spotykam się z określeniem ,że stosujemy dawkę 50na 50  np.To znaczy że daję wtedy no np.50gr zakupionej peklosoli i 50gr zwykłej soli.Przepraszam,że zadaję trochę dziwne pytania,ale chce zrozumieć prawidłowo,aby w przyszłości nie popełniać błędów

I  jeszcze może jedna ważna sprawa. Nie przekraczaj tej granicy tzn. nie stosuj nigdy poniżej 50% peklosoli dla bezpieczeństwa. 

Później bowiem są pytania typu co poszło nie tak i czy można użyć takiego mięsa.

Edytowane przez mani3k
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529865
Udostępnij na innych stronach

To dlaczego masarnie nie stosują 50/50 a może stosują właśnie bo to Dziadek propaguje 50/50.moze właśnie dlatego że tak robiły masarnie w których pracował zawodowo, a jeśli nie to skąd wpadł na taki pomysł i dlaczego, tylko nie piszcie że zdrowiej bo nie ma żadnych na to badań, I kto mi w końcu powie jaka jest minimalna dawka nitrytu która można użyć by zabezpieczyć mięso przed botulismem czy innymi bakteriami.

Bo może się okazać że 100/100 to właśnie minimalna.

50/50 to jak Teściowa wpadnie Twoim samochodem w przepaść -płakać czy się cieszyć :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529871
Udostępnij na innych stronach

W niektórych przepisach spotykam się z określeniem ,że stosujemy dawkę 50na 50

Chodzi o proporcje sól do peklosoli.

Ta 50% zawartość peklosoli pozwala bezpiecznie zakonserwować mięso i uniemożliwić rozwój niechcianych bakterii.

Ilość stosujesz wg ogólnych zasad bądź wg receptur.

Polecam dokładniej zapoznać się z Akademią Dziadka oraz kilkoma innymi tematami poświęconymi peklowaniu co rozwieje twe wątpliwości na wiele pytań.

Maxell już gdzieś na forum opisywał dlaczego 50% to minimum zawartości.

Edytowane przez mani3k
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529873
Udostępnij na innych stronach

Super możesz podać link do jakiś badań czy opracowań. Czy nie myślisz że skoro 50/50jest wystarczająco to zakłady produkcyjne na całym świecie by tak robiły. W zakładzie profesjonalnym masarskim jest większa sterylnosc pracy niż na wiosce w przydomowych garażu czy nawet drewnianym stole kuchennym przykrytym kwiecista cerata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529876
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje.chciałam zapeklować kilka kawałków boczku i może skuszę się na jakąś szyneczkę.Chcę tez zrobić kilka kg cienkiej kiełbaski.Boczek i szynkę kupię jutro,co mi radzicie,peklowanie na sucho,czy lepsze na mokro.Wędziła bym w następną sobotę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529877
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje.chciałam zapeklować kilka kawałków boczku i może skuszę się na jakąś szyneczkę.Chcę tez zrobić kilka kg cienkiej kiełbaski.Boczek i szynkę kupię jutro,co mi radzicie,peklowanie na sucho,czy lepsze na mokro.Wędziła bym w następną sobotę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/

Wędzonki na mokro, kiełbasy na sucho.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529878
Udostępnij na innych stronach

Mysle że odpowiedź jest taka zakład masarski robi dla mas więc nie może być, chyba,, a kowalski to może wogole zrobić 50/50 z cukrem pudrem ,a jak się zatruje to lekarz przynajmniej zarobi a w przypadku botulismu to z dużym prawdopodobieństwem grabarzowi się skapnie.

Tak rozumiem wasi dziadkowie robili na soli wy robicie i macie się dobrze, mój dziadek też całe życie grał w lotto i szóstki nie trafił, a jakiś Kowalski zagrał raz i trafił, to właśnie dla takich kowalskich zakłady robią 100/100 a nie bo mi nic to innym też, ale zaznaczę że może się mylę, więc kolega główny technolog Bagno mógłby może wyjaśnić jak jest naprawdę.

PS Maxwell wydał ksiazke z Marianskimi i podaje tam normalna dawkę a nie50/50 Why?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529882
Udostępnij na innych stronach

Taka moda na 50/50 w imię unikania konserwantów.

Tylko że drobnoustroje, bakterie i reszta paskudztwa o modzie nie wiedzą i tylko czekają na nasz błąd.

W końcu liczy się przetrwanie gatunku.....  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529885
Udostępnij na innych stronach

Miro czy moda to trudno powiedzieć. Osobiście stosuję pełną dawkę peklosoli, chyba że robię na samej soli (małe ilości kiełbasy a kolor mi nie przeszkadza).

Gdy ktoś pyta o to jakie mogą być proporcje to cytuję bardziej doświadczonych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529889
Udostępnij na innych stronach

Moda to delikatne słowo z moje strony.

Ktoś, coś kiedyś chlapnął i przyjęło się bez żadnego sprawdzenia mięsa pod względem bakteryjnym.

 

Ja nie pojmuję, jak można będąc dorosłym tak ryzykować?

Wielokrotnie wyśmiewany jestem za zwracanie uwagi, ale to nie mi na szczęście przyjdzie za to płacić w przyszłości.

Może dziś i jutro ktoś czuje się dobrze, nie ma objawów zdrowotnych, ale za jakiś czas ta "moda" może się strasznie na nim zemścić.

 

Mi pozostanie jedynie napisać......ostrzegałem!

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529891
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.