Zio Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Prawidłowo, gdyż część tematów jest zamknięta dla osób bez logowania I dobrze, tylko nie ma przy okienku wyszukiwarki info o tym. Trzeba tylko zwracać uwagę, jaki obszar przeszukiwania jest zaznaczony trzeba trochę na niej poćwiczyć i wyrobić sobie pewne nawyki Cytuj Nie będę nikomu udowadniał, że koło nie jest kwadratowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-493472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 tylko nie ma przy okienku wyszukiwarki info o tym Nie powinno być. W końcu zarejestrowanie się na forum nie jest wyczynem alpinistycznym, a jakoś tak ładniej wygląda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-493474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Września 2016 Przeczytałem czy zrozumiałem , to się okaże ale faktem jest że dużo tu ciekawych informacji i spostrzeżeń .:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-513889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 2 Września 2016 To dobrze, że chociaZ tyle spostrzegłeś i ''dojżałeś''... To powodzonka w wędzonkach... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-513891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Kupuję czasami mięso w lokalnej przetwórni .Właściciel skupuje żywiec od rolników .Ma w sprzedaży sól peklującą.Kiedy spytałam jak to stosować,powiedział,że w zakładzie używają w ilościach jak przy zwykłej soli.Co o tym myślicie można w takiej ilości stosować.Zaznaczam,że dopiero się uczę wszystkiego od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Grudnia 2016 W masarstwie stosuje się takie same dawki soli i peklosoli.Przy tej drugiej w obliczeniach pomija się nitryt zawarty w peklosoli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Dziękuję ,ale nic nie zrozumiałam .oznacza to,że w tej peklosoli jest pół na pół soli i substancji peklującej,to jak powinnam stosować,aby zachować prawidłową dawkę tego nitrytu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Dziękuję ,ale nic nie zrozumiałam .oznacza to,że w tej peklosoli jest pół na pół soli i substancji peklującej,to jak powinnam stosować,aby zachować prawidłową dawkę tego nitrytu.Poczytaj trochę: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny/1552-azotany-v-i-azotany-iii Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Graska.Około 99,6% peklosoli zawiera sól. Pan z masarni miał rację mówiąc "jak przy zwykłej". Wędliny soli do smaku. Do mięs drobnych z przeznaczeniem na kiełbasy stosuje dawkę 2% peklosoli. w stosunku do ilości wagowej mięsa. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Maxell Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Dziękuję ,ale nic nie zrozumiałam .oznacza to,że w tej peklosoli jest pół na pół soli i substancji peklującej,to jak powinnam stosować,aby zachować prawidłową dawkę tego nitrytu. Do peklowania stosuj peklosól a takich samych dawkach jakbyś stosowała sól . Edytowane 6 Grudnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Kiedy spytałam jak to stosować,powiedział,że w zakładzie używają w ilościach jak przy zwykłej soli. Powiedział Ci prawidłowo. Peklosól stosuje się w takich samych dawkach jak sól, gdyż zawartość azotynu w peklosoli jest tak mała, że nie wpływa praktycznie na wagę soli. Czyli jesli masz w przepisie dodatek 20 g solo, to dajesz 20 g peklosoli i to jest to samo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Grudnia 2016 W niektórych przepisach spotykam się z określeniem ,że stosujemy dawkę 50na 50 np.To znaczy że daję wtedy no np.50gr zakupionej peklosoli i 50gr zwykłej soli.Przepraszam,że zadaję trochę dziwne pytania,ale chce zrozumieć prawidłowo,aby w przyszłości nie popełniać błędów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Grudnia 2016 To znaczy że daję wtedy no np.50gr zakupionej peklosoli i 50gr zwykłej soli.Tak.Czyli jak masz dać do kiełbasy 20 g/kg to dajesz po 10 g każdej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Grudnia 2016 I właśnie o to mi chodziło.Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) W niektórych przepisach spotykam się z określeniem ,że stosujemy dawkę 50na 50 np.To znaczy że daję wtedy no np.50gr zakupionej peklosoli i 50gr zwykłej soli.Przepraszam,że zadaję trochę dziwne pytania,ale chce zrozumieć prawidłowo,aby w przyszłości nie popełniać błędówI jeszcze może jedna ważna sprawa. Nie przekraczaj tej granicy tzn. nie stosuj nigdy poniżej 50% peklosoli dla bezpieczeństwa. Później bowiem są pytania typu co poszło nie tak i czy można użyć takiego mięsa. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez mani3k Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Grudnia 2016 jeśli dobrze rozumiem,to mniejsza ilość nie zapekluje prawidłowo mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Grudnia 2016 To dlaczego masarnie nie stosują 50/50 a może stosują właśnie bo to Dziadek propaguje 50/50.moze właśnie dlatego że tak robiły masarnie w których pracował zawodowo, a jeśli nie to skąd wpadł na taki pomysł i dlaczego, tylko nie piszcie że zdrowiej bo nie ma żadnych na to badań, I kto mi w końcu powie jaka jest minimalna dawka nitrytu która można użyć by zabezpieczyć mięso przed botulismem czy innymi bakteriami. Bo może się okazać że 100/100 to właśnie minimalna. 50/50 to jak Teściowa wpadnie Twoim samochodem w przepaść -płakać czy się cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) W niektórych przepisach spotykam się z określeniem ,że stosujemy dawkę 50na 50Chodzi o proporcje sól do peklosoli.Ta 50% zawartość peklosoli pozwala bezpiecznie zakonserwować mięso i uniemożliwić rozwój niechcianych bakterii.Ilość stosujesz wg ogólnych zasad bądź wg receptur.Polecam dokładniej zapoznać się z Akademią Dziadka oraz kilkoma innymi tematami poświęconymi peklowaniu co rozwieje twe wątpliwości na wiele pytań.Maxell już gdzieś na forum opisywał dlaczego 50% to minimum zawartości. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez mani3k Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Super możesz podać link do jakiś badań czy opracowań. Czy nie myślisz że skoro 50/50jest wystarczająco to zakłady produkcyjne na całym świecie by tak robiły. W zakładzie profesjonalnym masarskim jest większa sterylnosc pracy niż na wiosce w przydomowych garażu czy nawet drewnianym stole kuchennym przykrytym kwiecista cerata Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Dziękuje.chciałam zapeklować kilka kawałków boczku i może skuszę się na jakąś szyneczkę.Chcę tez zrobić kilka kg cienkiej kiełbaski.Boczek i szynkę kupię jutro,co mi radzicie,peklowanie na sucho,czy lepsze na mokro.Wędziła bym w następną sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Dziękuje.chciałam zapeklować kilka kawałków boczku i może skuszę się na jakąś szyneczkę.Chcę tez zrobić kilka kg cienkiej kiełbaski.Boczek i szynkę kupię jutro,co mi radzicie,peklowanie na sucho,czy lepsze na mokro.Wędziła bym w następną sobotęhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/Wędzonki na mokro, kiełbasy na sucho. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Mysle że odpowiedź jest taka zakład masarski robi dla mas więc nie może być, chyba,, a kowalski to może wogole zrobić 50/50 z cukrem pudrem ,a jak się zatruje to lekarz przynajmniej zarobi a w przypadku botulismu to z dużym prawdopodobieństwem grabarzowi się skapnie. Tak rozumiem wasi dziadkowie robili na soli wy robicie i macie się dobrze, mój dziadek też całe życie grał w lotto i szóstki nie trafił, a jakiś Kowalski zagrał raz i trafił, to właśnie dla takich kowalskich zakłady robią 100/100 a nie bo mi nic to innym też, ale zaznaczę że może się mylę, więc kolega główny technolog Bagno mógłby może wyjaśnić jak jest naprawdę. PS Maxwell wydał ksiazke z Marianskimi i podaje tam normalna dawkę a nie50/50 Why? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Taka moda na 50/50 w imię unikania konserwantów.Tylko że drobnoustroje, bakterie i reszta paskudztwa o modzie nie wiedzą i tylko czekają na nasz błąd.W końcu liczy się przetrwanie gatunku..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Miro czy moda to trudno powiedzieć. Osobiście stosuję pełną dawkę peklosoli, chyba że robię na samej soli (małe ilości kiełbasy a kolor mi nie przeszkadza).Gdy ktoś pyta o to jakie mogą być proporcje to cytuję bardziej doświadczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Moda to delikatne słowo z moje strony.Ktoś, coś kiedyś chlapnął i przyjęło się bez żadnego sprawdzenia mięsa pod względem bakteryjnym. Ja nie pojmuję, jak można będąc dorosłym tak ryzykować?Wielokrotnie wyśmiewany jestem za zwracanie uwagi, ale to nie mi na szczęście przyjdzie za to płacić w przyszłości.Może dziś i jutro ktoś czuje się dobrze, nie ma objawów zdrowotnych, ale za jakiś czas ta "moda" może się strasznie na nim zemścić. Mi pozostanie jedynie napisać......ostrzegałem! Edytowane 6 Grudnia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/3/#findComment-529891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.