Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Boczek peklowany na sucho w mieszance przypraw


Rekomendowane odpowiedzi

"młody pamiętaj, jak raz spróbujesz peklowania na sucho to do mokrego już nie wrócisz" 

 

Takie słowa usłyszałem kiedyś od doświadczonego wędzarza - i miał rację. Dziś nie chce słyszeć o mokrym i długotrwałym peklowaniu. Kapitalny szybki boczek.

 

Do peklowania użyłem swojej mieszanki. Kilogram peklosoli  + mieszanka przypraw ( ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, jałowiec, Gorczyca, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra ). Daje na oko po kilka gram każdej.  Przyprawy kupuje mielone lub rozbijam moździerzem. Wszystko mieszamy, czekamy parę dni aż się przegryzie i mamy mieszankę która starcza nam na długi czas. Dawkuje ok 20 gram  na kg. Choć nie odmierzać wcale nie trzeba. 

 

Osuszony boczek nacieramy mieszanką przypraw. W lodówce zostawiamy na 48 h. Po wyciągnięciu jest gotowa do wędzenia. Wędzenie i parzenie wg normalnych zasad. Szybki prosty najlepszy ! 

 

Takim samym sposobem pekluje również wędzonki. Jednak oprócz nacierania w grubsze miejsca należy zrobić nastrzyk 80 gram/litr. Wszystko równie zapeklowanie.  Polecam każdemu spróbować. 

IMG_20251218_203953_526.jpg

IMG_20251218_203044_861.jpg

IMG_20251218_203201_074.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, walker125 napisał(a):

Dziś nie chce słyszeć o mokrym i długotrwałym peklowaniu. Kapitalny szybki boczek.

Mi do tej pory nie znudziło się peklowanie na jajko i nie chcę słyszeć o peklowaniu na sucho. 

46 minut temu, walker125 napisał(a):

Osuszony boczek nacieramy mieszanką przypraw. W lodówce zostawiamy na 48 h. Po wyciągnięciu jest gotowa do wędzenia.

Nie uważasz, że 48h nie jest za krótki czasem peklowania ?

46 minut temu, walker125 napisał(a):

Takim samym sposobem pekluje również wędzonki.

Czy boczek jest wędliną rozdrobnioną? 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/#findComment-1054813
Udostępnij na innych stronach

A czy widzisz gdzieś nie dopeklowane mięso? Widzisz w szynce szare oczko? Nie ? Czyli sól weszła wszędzie i mięso jest zakonserwowane. Masz jeszcze jakieś pytanie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/#findComment-1054814
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, walker125 napisał(a):

Wszystko mieszamy, czekamy parę dni aż się przegryzie i mamy mieszankę

A coś więcej o przegryzaniu? jakieś wskazówki bo i mnie się zaczyna nudzić na mokro, po czym wnosisz że się już przegryzło?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/#findComment-1054818
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Mi do tej pory nie znudziło się peklowanie na jajko

Też tak robiłem ale był problem z wielkością jajek, trzeba było ważyć żeby było podobnie słono ....na sucho wydaje się lepiej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/#findComment-1054819
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Też tak robiłem ale był problem z wielkością jajek,

Nic nie trzeba ważyć. Też kiedyś tak robiłem ale okazało się, że to nie waga i nie wielkość ma znaczenie. Głównym powodem jest  świeżość jajka. Jak użyjesz świeżego to nie będziesz miał problemy z ustaleniem słoności. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/#findComment-1054821
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Grzewlod napisał(a):

Głównym powodem jest  świeżość jajka.

No to mnie zaskoczyłeś...nie pomyślałem o tym, w sensie ze świeżość ma znaczenie...no ale tak czy s...iak wolałbym na sucho.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/#findComment-1054822
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś hoduje kurki i ma świeże jajka to problemu nie ma, pozostali muszą wierzyć hodowcy lub dacie na opakowaniu 😞 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/#findComment-1054823
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, MariuszB napisał(a):

Jak ktoś hoduje kurki i ma świeże jajka

No ja akurat nie hoduje ale mam zawsze świeże...;):D(koledzy z pracy hodują)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23387-boczek-peklowany-na-sucho-w-mieszance-przypraw/#findComment-1054825
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.