Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wędziłem dziś dość dużo "towaru". Był prześwit między kiełbasami jednak kolor łapały najbardziej z góry, pomiędzy i dół praktycznie zero. Podkręciłem na max dymienie (wędzarnia elektryczna z dymogeneratorem) i w sumie zepsułem bo zrobiła się na przekroju obwoluta wokół jelita a koloru nadal nic.

Czy problem z kolorem spowodowany jest dużą ilością wędzonych kiełbas na jeden raz?

Rozmiar wędzarni 50 x 50 cm, wysokość 80 cm. Były 4 kije w środku, 4 godziny wędzenia, temp nie przekroczyła 58 C.

Edytowane przez Robert2008k
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

Nie podałeś jaka była waga wsadu, oraz jakim drewnem wędziłeś, nasuwa się następne pytanie.... jaka była ilość dymu, gdzie znajduje się wylot dymu w komorze, czy prawidłowo przeprowadziłeś osadzanie oraz osuszanie kiełbas?  

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/#findComment-1055257
Udostępnij na innych stronach

Wsadu było jakies 10 kg na 4 kijach dośc ciasno aczkolwiek jakiś tam prześwit był pomiędzy. Zrębki olcha- dąb, od kilku razy je używałem i nie było większych problemów. Wylot przez komin u góry. Nie wiem jak opisać, stwierdzić ilośc dymu, moim zdaniem było go dośc sporo a kolory brak. Po nabiciu wisiały 12 godz i osuszanie przez ok 1 godzinę do 40 C- były suchutkie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/#findComment-1055259
Udostępnij na innych stronach

Przyczyn może być wiele, według mnie za dużo wsadu i być może za słaby przepływ dymu.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/#findComment-1055262
Udostępnij na innych stronach

Nigdy tyle nie wkładałem ale znajomy "się podpiął" ze swoimi wyrobami i żeby nie wędzić na 2 razy to skoro się zmieściło to zaryzykowałem. Od razu pomyślałem, że brak koloru to chyba wina za dużego wsadu a "obrączka' na przekroju kiełbasy zrobiła się w wyniku "przewędzenia" dymem, wysuszyło kilka milimetrów w głąb kiełbasy. W miejscach gdzie nie ma koloru przekrój jest Ok a to chyba potwierdza, że nie temperatura był powodem nieudanego zadymiania.

Zdjęcie moge podesłać dopiero za kilka dni bo to na ogródku robiłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/#findComment-1055265
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, Robert2008k napisał(a):

Rozmiar wędzarni 50 x 50 cm, wysokość 80 cm.

 

18 godzin temu, Robert2008k napisał(a):

Wsadu było jakies 10 kg na 4 kijach dośc ciasno aczkolwiek jakiś tam prześwit był pomiędzy.

 

Miałem kiedyś wędzenie tej wielkości, właśnie przerobioną na elektryczną. 6kg kiełbasy to było max ile byłem w stanie włożyć, żeby w miarę równo łapała kolor. Idealnie było 4-5kg. Powyżej efekt był podobny jak opisujesz - suszenie kiełbasy a nie wędzenie... Dym opływał cały wsad naokoło i kotlował się w górnej części. Teraz już wiem, że lepiej dwa razy wędzić niż przeładować wędzarnie choćby o jedno pęto. 

 

PS. Teraz dalej mam 50x50 ale wysokość 140 - wchodzi dwa poziomy 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/#findComment-1055421
Udostępnij na innych stronach

I wszystko się wyjasniło...

Zrobiłem powtórkę, tym razem na frankfuterkach. Na opisaną wyżej wielkość wędzarni dałem bezpiecznie 4 kg (ok. 15-16 m jelit 20 mm). Wiadomo, osadzanie, suszenie prawie godzinę 30 C- skakało do 35 C. Temperatura wędzenia ustawiona na max 40 ale skakało do 45 C, lekki dymek (poszło mi 4 razy mniej zrębek niż kilka dni temu). Czas 3 godziny choć planowałem 2. Co pół godziny obracałem, zmieniałem kolejność i odcinałem 1 sztukę do sparzenia i kontroli. Po godzinie smak jeszcze przypominał białą (kolorem również) ale potem było już tylko lepiej a z jelitem nie działo się nic niepokojącego. Finalnie kolor OK, smak rewelacja 🙂 Nigdzie nie było miejsca mniej uwędzonego, wszystko równomiernie. Na zdjęciu: luzem przed parzeniem, w garnku po parzeniu. łamie się idealnie, fajnie "pęka". Myślę że następnym razem może jeszcze z pół godziny potrzymam w wędzarni bo po parzeniu lekko zjaśniały.

Wniosek- nic na skróty, na szybko, wszystko musi mieć swój czas i właściwą technologię. Za młody zadymiacz jestem żeby robić to "na oko".

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, Zdrowych, Wesołych, rodzinnych i smacznych Świąt 🙂 

IMG-20251223-WA0005.jpg

IMG-20251223-WA0004.jpg

Edytowane przez Robert2008k
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/#findComment-1055831
Udostępnij na innych stronach

 

Godzinę temu, Robert2008k napisał(a):

tym razem na frankfuterkach.

Godzinę temu, Robert2008k napisał(a):

luzem przed parzeniem

Co na to Arek ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/#findComment-1055852
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Robert2008k napisał(a):

Wniosek- nic na skróty, na szybko, wszystko musi mieć swój czas i właściwą technologi

:thumbsup: I tak trzymaj 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/#findComment-1055854
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Robert2008k napisał(a):

I wszystko się wyjasniło...

Teraz jesteś dużo mądrzejszy i jest  szansa że  nie powielisz tego błędu :thumbsup:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23394-ilo%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonych-kie%C5%82bas-w-w%C4%99dzarni/#findComment-1055863
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.